36 kişinin ölümüyle sonuçlanan yıkıma neden olduğu iddia edilen Kervan Pastanesi’nin sahipleri, konuyla ilgili haberleri erişime engelletmeye devam ediyor. Bir önceki başvurusu hakim tarafından “olayın meydana getirdiği hususlar da dikkate alınmalı” ifadesiyle reddedilen pastane, bu kez farklı bir hakimliğe başvurdu ve dilediği kararı aldırdı.
ALİ SAFA KORKUT
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat’taki depremde bulunduğu sitede yıkılan tek bina olan Ezgi Apartmanı’nın, binanın altındaki Kervan Pastanesi tarafından yapılan genişletme çalışmaları nedeniyle yıkıldığı iddia ediliyor.
Binanın yıkılmasıyla oğlu, gelini ve torununu kaybeden Nurgül Göksü, Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nın bir bilirkişi raporu hazırladığını ve “kolon kesme”, “kiriş kırma” işlemleri ile “perde beton ve döşemelerin birkaç yerden kesildiğini” tespit ettiğini söylerken pastane sahipleri konuyla ilgili haberlere erişim engeli aldırma çalışmalarını sürdürüyor.
Son olarak BirGün gazetesi yazarı Timur Soykan’ın, pastanenin bağlı bulunduğu Kervan Lezzetler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu ile çeşitli hükümet yetkilileri arasında iyi ilişkiler olduğunu kaydettiği köşe yazısı, Kervan Lezzetler Grubu’nun talebiyle erişime engellendi. Haberde anne Göksu'nun, pastane avukatları ve bir yerel gazeteci tarafından hedef gösterildiği de belirtiliyordu.
Kervancıoğlu’nun; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Bilal Erdoğan başta olmak üzere AKP’ye yakın kimselerle çekilmiş fotoğraflarının da yer aldığı “Vicdan Enkazı” başlıklı yazı, şirketin talebi üzerine Kahramanmaraş 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla erişime engellendi.
4 Ağustos tarihli karar kapsamında ilgili yazının paylaşıldığı BirGün gazetesi ile avukat Feyza Altun’un tweet’i için de erişim engeli emri verildi.
1. Sulh Ceza Hakimliği ‘olayın meydana getirdiği hususlar da dikkate alınmalı’ diyerek reddetmişti
Aynı zamanda eski Kahramanmaraş Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) başkanı da olan Sami Kervancıoğlu, 10 Temmuz’da Kahramanmaraş 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak konu hakkında 7 Temmuz’da Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Ezgi Apartmanı'nda müvekkili ölen avukattan çağrı: Dosyaya gizlilik kararı gelmemeli” başlıklı haberde anlatılanların yalan olduğunu söylemiş ve erişim engeli talep etmişti.
Ancak Kahramanmaraş 2. Sulh Ceza Hakimi, Kervancıoğlu’nun “kişilik haklarım ihlal edildi” savıyla yaptığı talebi, “Olayın meydana getirdiği hususlar da göz önünde bulundurulmalı” diyerek reddetmişti.
Hakim, kararında habere konu ifadelerin yalan olduğunu söylemesine karşın iddialarla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, Kervancıoğlu lehine bir takipsizlik kararının bulunmadığını ve ağır eleştiriler de dahil olmak üzere eleştirel yazıların “kişilik hakları ihlali” olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını da belirtmişti.
Kervancıoğlu, bu seferki erişim engelini, konuyla ilgili başka bir haber için red yanıtını aldığı Kahramanmaraş 2. Sulh Ceza Hakimliğinden değil, Kahramanmaraş 1. Sulh Ceza Hakimliğinden talep etti ve dilediği kararı aldırdı.
Binanın yıkılmasına Kervancıoğlu Pastanesi'nin yaptığı işlemlerin neden olup olmadığına dair soruşturma ise sürüyor.