- Polonya’da mahkeme kararı olmadan erişim engellemeye izin veren sansür yasası
- Tik Tok ABD’de yasaklanacak
- Avrupa Birliği Meta’nın sansür iddialarını reddetti
- X “olumsuz” içerikleri sansürleyecek mi?
Polonya’da mahkeme kararı olmadan erişim engellemeye izin veren sansür yasası
13 Ocak’ta Polonya hükümeti, devlet kurumlarına mahkeme onayı olmaksızın internet içeriklerini engelleme yetkisi vermesi planlanan ve “sansür yasası” olarak adlandırılan bir yasa geçirmeye hazırlanıyor.
Notes from Poland web sitesinin yazdığına göre hükümet, sosyal medya şirketlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu vurguladığı çevrim içi ortamın daha güvenli hale getirilmesi için bu tür önlemlerin gerekli olduğunu söyleyerek ifade özgürlüğüne zarar vermeyeceğini savundu.
13 Ocak Pazartesi sabahı, önde gelen gazetelerde Dziennik Gazeta Prawna (DGP), hükümetin Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasasını uygulamaya yönelik düzenlemeler hazırladığını bildirdi.
Önerilen düzenlemelere göre, bir devlet düzenleyici olan Elektronik İletişim Ofisi (UKE), şu durumlarda internet içeriğini engelleme yetkisine sahip olacak:
- İçerik bir kişinin kişisel haklarını ihlal ediyorsa,
- Fikri mülkiyet haklarını çiğniyorsa,
- Yasaklanmış bir eylem kriterlerini karşılıyor ya da böyle bir eylemi övüyor veya teşvik ediyorsa.
Bu tür kararlar, konuya ilişkin mahkemelerin veya içerikle bağlantılı tarafların müdahil olması gerekmeksizin alınacak.
DGP, bu planları “sansür” olarak nitelendirdi ve Helsinki İnsan Hakları Vakfı da dahil olmak üzere uzman gruplar arasında ifade özgürlüğüyle ilgili ciddi endişelere yol açtığını belirtti.
https://notesfrompoland.com/2025/01/13/polish-government-defends-plans-to-allow-internet-content-to-be-blocked-without-court-approval/
TikTok ABD’de yasaklanacak
10 Ocak Cuma günü ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un Amerika Birleşik Devletleri’nde içinde yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin argümanları iki buçuk saat süren bir oturumda dinledi.
Görüşmelerin sonunda, yargıçlar ABD hükümetinin Tik Tok un Çinli ana şirketi ByteDance’i ya şirketi satmaya ya da uygulamayı kapanmaya zorlamasına izin vereceği izlenimi oluştu.
Geçen yıl Başkan Joe Biden, ByteDance’in TikTok’u satmasını veya satmıyorsa milli güvenlik gerekçesiyle kapatılmasını zorunlu kılan bir yasayı imzaladı.
Sosyal medya devi TikTok, bu yasanın uygulanmasını ertelemek istiyor. Tik Tok göre, yasa ABD Anayasası’nın, hükümetin ifade özgürlüğünü kısıtlamasını yasaklayan Birinci Değişikliği’ni ihlal ediyor.
Eğer yasak 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girerse, Apple ve Google TikTok yeni kullanıcılar için indirilebilir hale getiremeyecek. Ancak mevcut kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam edebilecek.
Bununla birlikte, ABD hükümeti ve TikTok yetkilileri, uygulamanın zamanla işlevini yitireceği ve nihayetinde kullanılamaz hale geleceği konusunda hemfikir çünkü bu tarihten sonra Tik Tok kullanıcı destek hizmetlerini veremeyecek.
https://www.npr.org/2025/01/13/nx-s1-5258151/tiktok-ban-us-impact-prepare-workaround
AB'den Meta'ya net yanıt: "Sosyal medyayı sansürlemiyoruz"
8 Ocak’ta Avrupa Komisyonu, Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in Avrupa Birliği (AB) veri yasalarının sosyal medyayı sansürlediği yönündeki iddialarını kesin bir dille reddetti. Komisyon, söz konusu yasaların yalnızca yasa dışı içeriklerin kaldırılmasını gerektirdiğini, yasal içeriklere müdahale edilmediğini açıkladı.
Meta, ABD'deki doğrulama programlarını sonlandıracağını duyurmuş ve CEO Zuckerberg, dünyada artan sansüre karşı ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ile iş birliği yapacağını belirtmişti. Zuckerberg, "Avrupa’da sansürü kurumsallaştıran ve yenilikçi çalışmalar yapmayı zorlaştıran giderek artan sayıda yasa var" diyerek AB'yi hedef aldı.
"Sansür iddialarını kesinlikle reddediyoruz"
AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası’nın (DSA), platformlardan yalnızca çocuklara ya da AB demokrasilerine zarar verebilecek içeriklerin kaldırılmasını talep ettiğini belirtti. Komisyon sözcüsü, "Sansür iddialarını kesinlikle reddediyoruz. Yasal içeriklerin kaldırılmasını ne talep ediyoruz ne de buna zorunlu tutuyoruz," ifadelerini kullandı.
Meta, doğrulama programlarını kaldırıyor
Zuckerberg, Meta’nın Facebook, Instagram ve Threads için doğrulama programlarını ABD’den başlayarak kaldıracağını açıkladı. Bunun yerine, X platformunda kullanılan “topluluk notları”na benzer bir sistem getirileceğini söyledi. Bu sistemde kullanıcılar, yanıltıcı olduğunu düşündükleri içeriklere not ekleyebilecek. Farklı bakış açılarından katkı sağlayan yeterli sayıda kişinin bu notu faydalı olarak değerlendirmesi durumunda not kamuya açık hale gelecek.
AB’den “Topluluk Notları”na koşullu yeşil ışık
Komisyon, bu tür bir sistemin Avrupa Birliği’nde kullanılabilmesi için platformların bir risk değerlendirmesi yapması ve bu değerlendirmeyi AB yürütme organına sunması gerektiğini belirtti. Komisyon, içerik denetiminin hangi formda yapılacağına karışmadığını, ancak uygulanan sistemin etkili olması gerektiğinin altını çizdi.
Komisyon sözcüsü, "Bir platformun seçtiği model ne olursa olsun, etkili olması gerekiyor. Bizim baktığımız şey de bu... Burada, AB’de platformların uyguladığı içerik denetim politikalarının etkinliğini kontrol ediyoruz," dedi.
https://www.reuters.com/technology/we-do-not-censor-social-media-eu-says-response-meta-2025-01-08/
X “olumsuz” içerikleri sansürleyecek mi?
Bu hafta Elon Musk ile X ve Mark Zuckerberg ile Meta, ifade özgürlüğümüzü etkileyebilecek adımlar attı. Dijital alanları yöneten kurallarda yapılan her değişiklik, elbette kullanıcı olarak bizleri etkilyor ve tartışmalara yol açıyor ve X (eski adıyla Twitter) bu durumun istisnası değil.
Elon Musk, 4 Ocak’ta, aşırı olumsuz olarak algılanan içeriklerin yayılmasını sınırlamayı hedefleyen X algoritmasının yeniden tasarlandığını duyurdu. Musk’a göre, bazı gönderiler yapay olarak etkileşim oluşturarak kullanıcıların dikkatini çekiyor, ancak bu süreçte platformdaki deneyimlerini gerçekten zenginleştirmiyor.
Bu kararı, daha yapıcı etkileşimlerin önceliklendirilmesi gerektiği gerekçesiyle savunan Musk, şunları söyledi: “Amacımız, kullanıcıların pişmanlık duyduğu zamanı en aza indirmek. Çok fazla olumsuzluk ön plana çıkıyor ve bu durum platformda geçirilen süreyi artırsa da bu süre olumlu bir şekilde değerlendirilmiş olmuyor.”
CoinTribune’ün haberine göre Musk’ın açıklaması hızla eleştirilere yol açtı. Birçok kullanıcı, bu düzenlemenin bilgi kontrolü riski taşıdığını savunarak, “olumsuzluk” kavramının nasıl tanımlanacağını sorguluyor. Kimileri bunu örtülü bir sansür biçimi olarak görürken, diğerleri bu değişikliği platformdaki tartışmaların nasıl şekillendirileceğini etkileme çabası olarak değerlendiriyor.
https://www.cointribune.com/en/elon-musks-new-x-algorithm-raises-censorship-concerns/