AGİT’ten Türkiye’ye ‘sansür yasası’ uyarısı: Dezenformasyon yasasını tekrar gözden geçirin
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren dezenformasyonla mücadele yasa tasarısı hakkında iktidarı uyardı. AGİT, ifade özgürlüğünü potansiyel olarak sınırlayan herhangi bir mevzuatın, uluslararası standartlar ve AGİT taahhütlerine aykırı olduğunu vurguladı.
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Teresa Ribeiro, iktidarın ‘dezenformasyon yasası’ olarak adlandırdığı, kamuoyunda ise ‘sansür yasası’ olarak bilinen 40 maddelik kanun teklifiyle ilgili bir açıklama yaptı. Ribeiro, Türkiye’nin AGİT medya özgürlüğü taahhütlerine tam olarak uyum sağlaması için yeni dezenformasyon yasa tasarısını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Yasanın çevrimiçi alanda dezenformasyonu üç yıla kadar hapisle cezalandıracağını hatırlatan Ribeiro, “Günümüzün hızla büyüyen dijital ortamında dezenformasyonun toplumlarımız için ciddi zorluklar oluşturduğunun farkındayım. Ancak yasanın belirsiz tanımları ve geniş kapsamı, ifade özgürlüğü ve medya çoğulculuğuna karşı keyfi ve siyasi olarak motive edilmiş eylemlere yol açabilir" dedi.
Ribeiro, ifade özgürlüğünü potansiyel olarak sınırlayan herhangi bir mevzuatın uluslararası standartlar ve AGİT taahhütlerine aykırı olduğunun altını çizdi.
İfade özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Ribeiro, "Dezenformasyona karşı koymanın en etkili yolu, bilgiye zamanında erişimi sağlamak, medya çoğulluğunu, medya ve bilgi okuryazarlığını daha geniş kesimler arasında teşvik etmenin yanı sıra bağımsız ve şeffaf teyittir. Milletvekillerini, bağımsız gazetecilik ve ifade özgürlüğünün ilgili uluslararası hukuk ilkeleri ve Türkiye’nin yerine getirmeyi taahhüt ettiği AGİT taahhütleri doğrultusunda güvence altına almak için tasarının hükümlerini dikkatle değerlendirmeye ve gözden geçirmeye çağırıyorum" diye konuştu.