BTK, 2019'daki İstanbul depremi sonrası GSM operatörlerine para cezası kesmişti: 'Bu, operatörlerin sorumluluklarını ortaya koyuyor'

BTK, 2019'daki İstanbul depremi sonrası GSM operatörlerine para cezası kesmişti: 'Bu, operatörlerin sorumluluklarını ortaya koyuyor'

BTK, 2019’da İstanbul’da gerçekleşen deprem sonrasında yaşanan iletişim kesintileri nedeniyle GSM operatörlerine 19 milyon TL para cezası kesmişti. 6 Şubat'ta gerçekleşen depremler sonrası ise henüz böyle bir adım atılmadı.

ALİ SAFA KORKUT

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı, 26 Eylül 2019’da İstanbul’da gerçekleşen 5.8 büyüklüğündeki depremde yaşanan iletişim kesintisi nedeniyle GSM operatörleri TT Mobil (Türk Telekom), Turkcell ve Vodafone’a toplam 19 milyon 614 bin 295 TL değerinde idari para cezası vermişti.

20 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan para cezası kararında, İstanbul ili ve çevresini etkileyen deprem sonrasındaki trafik artışına bağlı olarak Turkcell’in yaklaşık 1 saat 15 dakika, Vodafone’un yaklaşık 1 saat 45 dakika ve Türk Telekom’un mobil operatörü TT Mobil’in de yaklaşık 27 saat boyunca haberleşmeyi kesintisiz sunamadığı belirtilmişti.

Oktay, “Operatörler kapasite artıracak, deprem anında herkesin herkesle iletişim kurabileceği ortak hat açacak” demişti

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da depremden üç gün sonra, 29 Eylül 2019’da, depremin ardından devam eden çalışmalara ilişkin bilgi vermişti.

Oktay, deprem sonrası yaşanan iletişim kesintisinin bir daha tekrarlanmaması için üç operatörle görüşme yaptıklarını ve “Biz bunu tekrar yaşamamak adına ne tür tedbirler alabiliriz diye baktığımızda şunu gördük. Mevcutta Türkiye'de olan üç operatörün, 118 milyon kişinin aynı anda haberleşmesini sağlayacak kapasitesi var. Bunun 175 milyona çıkarılması için operatörler arasında paylaşım yaptık. Yaklaşık altı ay içerisinde bunlar bu kapasiteye ulaşacaklar” demişti.

Oktay, kapasite artırımı dışında bu üç operatörün ortak hat kuracağını, bunun herkesin herkesle haberleşebileceği ücretsiz bir hat olacağını ve herhangi bir afet anında bunu yurttaşlara duyuracaklarını söylemişti. Oktay, bu hattın da üç ila altı ay arasında hayata geçmesini beklediklerini de belirtmişti.

Av. Veysel Ok: ‘BTK’nın cezası ve Oktay’ın açıklamaları, GSM şirketlerinin sorumluluklarını net olarak ortaya koyuyor’

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Av. Veysel Ok, 10 Şubat’ta, depremlerin etkilediği bölgelerde hizmetlerinde sorunlar yaşanan GSM operatörleri ile sosyal medyaya erişimi kısıtlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında “görevi kötüye kullanma”, “haberleşmenin engellenmesi”, “bilinçli taksirle öldürme” ve “bilinçli taksirle yaralama” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.

Free Web Turkey’e konuşan Ok, BTK’nın 2019 depreminde GSM operatörlerine vermiş olduğu para cezası ile ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıklamaları için “Tüm bunlar, GSM şirketlerinin sorumluluklarını da net olarak ortaya koyuyor” dedi.

BTK ve GSM operatörleri hakkında yaptığı suç duyurusunda savcılığa ek beyan sunacağını ve bu para cezası ile Oktay'ın açıklamalarını da ekleyeceğini söyleyen OK, şöyle devam etti:

"BTK’nın 2019’da vermiş olduğu bu ceza, Üç yıl önce BTK, GSM şirketlerinin deprem dönemindeki sorumsuzluğunu bu şirketlere iletmiş ve gerekli tedbirleri almaları için de toplantılar düzenlemişti. Buna rağmen GSM şirketleri, uzmanların uyarıları sonrası herkes tarafından beklenen ve ne yazık ki gerçekleşen Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli depremler için hiçbir tedbir almamış ve afet planı yapmamıştır. Bu, GSM şirketlerinin, aynı zamanda herkes tarafından beklenen bir başka deprem olan İstanbul depremi için de hiçbir tedbir almadıklarını ve afet planı yapmadıklarını açık bir şekilde ortaya koymuştur. "Dolayısıyla bu artık ihmalden de öte, insanların ölümüne neden olan bir sorumsuzluktur ve sadece para cezasıyla geçiştirilmemelidir. Bu GSM şirketleri, Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli depremlerde on binlerce insan öldüğü için cezai anlamda da sorumlu tutulmalıdır."