Uluslararası hak ve basın örgütlerinden sosyal medya platformlarına çağrı: 'Yetkililerin baskısına karşı sansüre direnin'
Aralarında MLSA’nın da yer aldığı 22 hak ve basın örgütü Türkiye’de içerik engelleme ve kaldırma baskılarına karşı sosyal medya platformlarına “Çevrimiçi ifade korunmalı, sansüre diren” çağrısı yayımladı.
- https://www.freewebturkey.com/uluslararasi-hak-ve-basin-orgutlerinden-sosyal-medya-platformlarina-cagri-yetkililerin-baskisina-karsi-sansur-e-direnin
ABD Hong Kong Başkonsolosu, kentteki internet sansürü konusunda endişeli
Hong Kong'daki en üst düzey Amerikalı diplomat Gregory May, kentte artan internet sansürüne ilişkin endişelerini dile getirdi. May, Çin'in özgürlükleri bastırmasının küresel bir finans merkezi olma statüsünü aşındırdığı yönündeki endişelerin altını çizdi.
ABD Başkonsolosu Gregory May, bağlantı sorunları ve veri güvenliğine ilişkin endişelerin, bazı Amerikan şirketlerinin daha önce kısıtlama olmayan bölgeye yaptıkları ziyaretler sırasında kullan-at telefonlara ve dizüstü bilgisayarlara başvurmalarına neden olduğu uyarısında bulundu.
- https://www.firstpost.com/world/slippery-slope-once-you-start-internet-censorship-us-envoy-warns-hong-kong-moving-to-china-style-internet-curbs-13743915.html
İnternet sansürü açısından Pakistan ve Sri Lanka karşılaştırması
Newsire’dan Britney Martil, sansür baskısının giderek arttığı Asya ülkeleri Pakistan ve Sri Lanka’daki internet sansürünü inceledi:
“Güney Asya, internet sansürünün karmaşık sorunuyla boğuşmaya devam ediyor. Hükümetler çevrimiçi içeriği kontrol etmek ve bağlantıyı kısıtlamak için önlemler alırken, dijital özgürlükle ilgili endişeler de arttı.”
Martil, söz konusu incelemesi için “Bu karşılaştırmalı analiz, önemli olayları, hükümet eylemlerini ve her iki ülkenin dijital alanlarındaki geniş kapsamlı sonuçları inceleyerek Sri Lanka ve Pakistan'daki internet sansürünün incelikli ortamına ışık tutuyor.” yorumunu yaptı.
- https://www.newswire.lk/2024/03/03/factum-perspective-internet-censorship-in-pakistan-and-sri-lanka/
Çin polisi, ülkenin en popüler yurttaş gazetecisinin takipçilerini tehdit ediyor
Çin'in devlet güvenlik polisi, Çin'de yaşayan insanlara, ülkenin en popüler yurttaş gazetecisi “whyyoutouzhele”nin takipçilerine ulaşarak onu takip etmeyi bırakmaları için baskı yapıyor.
Çin hükümetinin medya haberciliği ve çevrimiçi içerik üzerindeki sıkı kontrollerine meydan okuyarak ülkede meydana gelen olayların video kliplerini ve fotoğraflarını düzenli olarak Twitter hesabında yayımlayan “whyyoutouzhele” kullanıcı adlı yurttaş gazeteci, “polis takipçilerime baskı yapıyor” dedi.
Polisin yaklaşık 1.5 milyon kişiden oluşan takipçi listesini taradığını söyleyen Whyyoutouzhele, 25 Şubat'ta attığı bir tweet’inde "Kamu Güvenliği Bakanlığı şu anda 1.6 milyonluk takipçi listemdeki ve yorumlardaki kişileri kontrol ediyor" dedi..
ABD, Mısır hükümetine sansür desteği veren şirkete yaptırım uyguladı
ABD, Mısır hükümetinin insan hakları aktivistlerini ve politikacıları hedef almasına yardım ettiği iddiasıyla Kanada merkezli Sandvine Inc'i ticaret kısıtlama listesine aldı.
ABD hükümetinin resmi yayın organı Federal Register'da yer alan bir habere göre, bir ağ ekipmanı şirketi olan Sandvine, "haberleri engellemek ve siyasi aktörleri ve insan hakları aktivistlerini hedef almak için kitlesel web izleme ve sansürde kullanıldığı" amacıyla Mısır hükümetine teknoloji tedarik ettiği gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı'nın kısıtlama uygulanacaklar listesine eklendi.