Roskomnadzor, kripto paralar hakkında yayım yapan haber sitesine erişimi engelledi
Sosyal medya platformları, Filistin işgalini anlatan içerikleri 425 kez sansürledi
Çin, Şanghay polis veritabanının hacklendiği iddiasıyla ilgili haberleri sansürledi
Ermenistan, internet sansürü için harekete geçti
YouTube ve Instagram, Rusya işgalindeki Kherson’da erişime engellendi
Twitter, sansür talepleri sebebiyle Hindistan hükümetine dava açtı
İran, siber tehditler nedeniyle bankacılık sistemine erişimi engelledi
Çin, ABD Büyükelçiliği’nin gönderilerini sansürledi
Rusya, Die Welt’e erişimi engelledi
Roskomnadzor, kripto paralar hakkında yayın yapan haber sitesine erişimi engelledi
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), “kara para aklamayı teşvik etmeyi amaçlayan içerikler” yayımladığı gerekçesiyle kripto paralar özelinde habercilik yapan Bits.media’ya erişimi engelledi. Volzhsky Bölge Mahkemesi'nin kararıyla getirilen erişim engeline konu beş farklı içeriğin olduğu belirtilirken platformun kurucusu Ivan Tikhonov, “Davayla ilgilenen taraf biziz ancak kimse bizi bu davadan haberdar etmedi. Savcılığının sorguladığı içerikleri kaldırmamız için bize herhangi bir fırsat verilmedi. Kararı kesinlikle kabul etmiyoruz.” dedi.
https://news.bitcoin.com/russian-media-censor-roskomnadzor-blocks-major-crypto-news-website/
Sosyal medya platformları, Filistin işgalini anlatan içerikleri 425 kez sansürledi
Sosyal paylaşım sitelerini izleyen Ramallah merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Sada Sosyal Merkezi, İsrail makamları ve kuvvetleri tarafından Filistin’de yürütülen işgal, şiddet ve diğer çeşitli hukuksuzluklara vurgu yapan içerikler hakkında 425 sansür vakası yaşandığını kaydetti.
Filistin’deki işgali gündeme getiren paylaşımları sansürleme konusunda Facebook’un 273 kez usulsüzlük yaptığı belirtlirken WhatsApp’ın da tam 60 kez sansür uyguladığı ifade edildi. Diğer platformların ise Instagram, TikTok, YouTube ve Twitter olduğu belirtilen açıklamada Clubhouse’un da Filistinli aktivistler tarafından açılan ve özellikle işgal altında olan doğu bölgesindeki olaylar hakkında bilgi veren odaları tam 10 kez kapattığı ifade edildi.
https://english.alaraby.co.uk/news/social-media-giants-regularly-censor-pro-palestine-content
Çin, Şanghay polis veritabanının hacklendiği iddiasıyla ilgili haberleri sansürledi
4 Temmuz Pazartesi günü "ChinaDan" kod adlı bir hacker, Çin’in en ünlü hacker forum sitesi Breach Forums’da
Şanghay Ulusal Polisi’nin (SHGA) veri tabanını hackleyerek 1 milyar Çin yurttaşının adları, adresleri, kimlik bilgileri, telefon numaraları ve sabıka kayıtları da dahil olmak üzere tüm kişisel bilgilerinin yer aldığı 23 terabaytlık bir veriyi ele geçirdiğini ve bunları 10 Bitcoin (yaklaşık 200 bin dolar) karşılığında satışa çıkardığını söyledi. Hacker, yalan söylemediğini belgelemek için de gönderide bazı yurttaşların kimlik bilgilerini de paylaştı.
Bu paylaşımın kısa sürede ülkede gündem olması ve Çinli yurttaşların konuya ilişkin çeşitli sosyal medya platformlarından eleştiride bulunması üzerine hükümet, ülkenin en popüler sosyal medya platformları Weibo ve WeChat’teki konuyla ilgili tüm paylaşımları sansürledi. Sansür kapsamında Weibo’da kısa sürede milyonlarca görüş ve yorum toplayan "Veri sızıntısı", "Şangay ulusal güvenlik veritabanı ihlali" ve "1 milyar vatandaşın kaydı sızıntısı" gibi hashtag’ler kaldırıldı.
27.000 takipçisi olan bir Weibo kullanıcısı, saldırıyla ilgili olarak viral olan bir gönderisinin sansürlenerek kaldırıldığını ve yerel kuvvetler tarafından bu gönderiyi tartışmak için davet edildiğini söyledi. WeChat’te ise ünlü bir siber güvenlik blog yazarının "JohnDoes çalışmayı seviyor" sayfasında yayımladığı ve büyük veri ihlalinin sonuçlarını ayrıntılı olarak anlattığı gönderisi de dahil olmak üzere binlerce içerik kaldırıldı.
https://www.ft.com/content/b47c9b0b-9b5c-47fc-aedf-9285bb56553a
https://news.yahoo.com/china-censors-news-hacker-selling-191105025.html
Ermenistan, internet sansürü için harekete geçti
Ermenistan Başsavcısı Artur Davtyan, 4 Temmuz'da hükümete hitaben yazdığı bir mektupta iktidarın, internetteki zararlı gördüğü materyalleri engellemesine izin veren yasal düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nu (Roskomnadzor) örnek gösteren Davtyan, “Rusya Başsavcısı, Roskomnadzor'a bu tür 'yasaklanmış' bilgilerle ilgili bir bildirim gönderdiğinde kurum, yazar(lar)ın bu paylaşımı derhal kaldırmasını ve internet üzerinden yaymamasını talep ediyor. İlgili platform bir gün içinde bilgileri kaldırmazsa ilgili siteye erişim engelleniyor.” dedi.
https://eurasianet.org/armenia-moves-to-restrict-internet
YouTube ve Instagram, Rusya işgalindeki Kherson’da erişime engellendi
Rusya işgal güçlerinin kontrolünde olan Ukrayna’nın Kherson şehrinde YouTube, Instagram ve popüler mesajlaşma uygulaması Viber’e erişim engellendi. Sansürü, video blog yazarı ve yerel işgal yönetiminin sözcüsü Sergei Moroz 6 Temmuz Çarşamba günü Telegram'da yayımladığı bir videoyla duyurdu. Moroz, “YouTube'u birkaç gün önce kapattık, artık YouTube veya Instagram'sızız ama sorun değil, idare ederiz.” dedi. Yerel halkın sansürü atlatmak için VPN kullanabileceğini kabul eden Moroz, ilgili videoyu kişisel YouTube kanalında da yayımladı.
Viber’in de engellendiği bilgisini ise Ukrayna merkezli haber sitesi Babel duyurdu. Babel, durumun Viber Basın Servisi tarafından kendilerine iletildiğini belirtti.
https://www.youtube.com/watch?v=yijxkN_mH3s
https://www.themoscowtimes.com/2022/07/06/youtube-blocked-in-russia-occupied-kherson-a78220
https://babel.ua/en/news/81052-the-occupiers-blocked-viber-in-the-territories-occupied-by-themselves-in-the-kherson-oblast
Twitter, sansür talepleri sebebiyle Hindistan hükümetine dava açtı
Twitter, giderek artan ve geçtiğimiz hafta zirve yapan içerik kaldırma taleplerine karşı 8 Temmuz Salı günü Hindistan hükümetine dava açtı. Bangalore'deki Karnataka Yüksek Mahkemesi'nde açılan dava, geçen hafta Hindistan Bilgi ve Teknoloji Bakanlığının Twitter'dan, içeriğe erişimi engellemenin yasal dayanağı olan mevcut yasaya uymayan birden fazla hesabı ve tweet'i kaldırmasını istemesinin ardından geldi.
Hindistan'ın VPN yasağından hemen önce yürürlüğe giren mevcut yasa, hükümete kendisini eleştiren tüm gönderileri veya hesapları kaldırmayı talep etme hakkı veriyor. Aksi halde kullanıcılar ve sosyal medya platformları, hapis cezasını da içeren ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.
https://www.middleeasteye.net/news/twitter-sues-indian-government-challenging-orders-remove-content
https://tech.co/news/twitter-sues-india-in-row-over-censorship
İran, siber tehditler nedeniyle bankacılık sistemine erişimi engelledi
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, siber saldırıları önlemek amacıyla ülkedeki bankacılık sistemine İran dışından erişimi geçici olarak engellendi. Kısıtlamaların, siber tehditlerin engellenmesi için yetkili makamların tavsiyesi üzerine uygulandığına işaret edilen haberde daha fazla bilgi verilmedi.
https://tr.euronews.com/2022/07/05/iran-siber-tehditler-nedeniyle-bankacilik-sistemine-erisim-engellendi?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1657005620
Çin, ABD Büyükelçiliği’nin gönderilerini sansürledi
ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, Çin sosyal medya platformları Weibo ve WeChat'in, ABD Büyükelçiliği'nin bu uygulamalardaki resmi hesaplarından yapılan gönderileri kaldırdığını söyledi.
Burns, 6 Haziran Çarşamba günü bir tweet atarak “Çin Halk Cumhuriyeti sansürcüleri, geçen hafta Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'nın Hong Kong ve Nato Zirvesi hakkındaki gönderilerini WeChat ve Weibo hesaplarımızdan tekrar kaldırdı. Çin Halk Cumhuriyeti, Amerikan halkının Çinli liderlerin söylediklerini duyduğu gibi Çin halkının da Amerikan liderlerinin söylediklerini görmesine izin vermelidir.” dedi.
Kaldırılan gönderilerde, Joe Biden'in NATO Madrid Zirvesi'ndeki basın toplantısında Çin'in kurallara dayalı bir dünya düzenine getirdiği zorluklar ve Pekin'in zorlayıcı ticaret uygulamalarına dair alıntılar yer alıyordu.
https://twitter.com/USAmbChina/status/1544549117954859009?s=20&t=lkG4OwIu3UcP4JKXfI19Zw
Rusya, Die Welt’e erişimi engelledi
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Rusya savcılarının talebi üzerine Almanya merkezli Die Welt gazetesine erişimi engelledi. Welt.de’ye getirilen erişim engelinin nedeni hakkında bir açıklama yapılmazken Rusya savcıları, Batı medyasını Moskova'nın Ukrayna'da "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendirdiği olay hakkında yanlış bilgi yaymakla suçluyor. Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte Rusya; BBC, Voice of America, Deutsche Welle ve diğer medya kuruluşlarına erişimi engelledi veya sınırlandırdı.
https://www.usnews.com/news/world/articles/2022-07-10/russia-restricts-access-to-website-of-german-daily-die-welt
*Bu bülten, Ali Safa Korkut tarafından hazırlanmıştır.