VPN hizmet sağlayıcılarını Çin’de daha büyük cezalar bekliyor
Vietnam’da bir Facebook kullanıcısına yedi yıl hapis
Pegasus haberi yapan gazeteci Ben Hubbard, Pegasus ile hacklendi
Hong Kong’lu aktivistler MacOS Zero-Day açığı ile hedef alındı
MasQ: özeksiz ağ ile özgür ve açık internet
VPN hizmet sağlayıcılarını Çin’de daha büyük cezalar bekliyor
Çin’in Siber Alan İdare Kurumu (CAC), hazırladığı yeni düzenleme taslağında “yasaklı bilgiler” barındıran denizaşırı web sitelerine erişim imkanı sağlayan VPN hizmet sağlayıcılarına daha ağır cezalar öngörüyor.
South China Morning Post’un haberinde 13 Aralık tarihine kadar halk müzakeresine açık olacak teklifin değişme ihtimali olsa bile şu ana kadar Pekin hükümetinin geçirdiği en sert internet düzenlemesi olabileceğinden bahsediliyor. Yeni düzenlemenin hükümetin internet üzerindeki kontrolünü arttırsa da ülkede faaliyet gösteren şirketleri olumsuz etkileyeceği endişesine de haberde ver veriliyor.
https://www.scmp.com/tech/policy/article/3156095/chinas-vpn-providers-face-harsher-punishment-scaling-great-firewall
Vietnam’da bir Facebook kullanıcısına yedi yıl hapis
Reuters, Vietnam devlet medyasına dayandırdığı haberde, bir Facebook kullanıcısının “devlet karşıtı” paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle yedi yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
42 yaşındaki kültür balıkçısı Nguyen Tri Gioan, Facebook’ta paylaştığı paylaşımlar “devlet karşıtı” olduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Vietnam Devlet Basın Kurumu, Tri Gioan’ın “devlet karşıtı” paylaşımlarına Facebook’ta paylaştığı şiir ve resimleri örnek gösterdi. Tri Gioan’ın paylaştığı şiir ve resimler ile “Vietnam Komünist Partisine, liderlerine, devlete ve önder Ho Chi Minh’e hakaret” ettiği iddia ediliyor.
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/vietnam-jails-facebook-user-7-years-anti-state-posts-2021-11-15/
Pegasus haberi yapan gazeteci Ben Hubbard, Pegasus ile hacklendi
The Citizen Lab, the New York Times muhabiri Ben Hubbard’ın 2018-2021 yılları arasında NSO Group’un Pegasus yazılımı ile hacklendiğini açıkladı.
The Citizen Lab, the New York Times muhabiri Ben Hubbard’ın telefonunun, Suudi Arabistan’da görev yaptığı ve Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman hakkında kitap yazdığı Haziran 2018 ve Haziran 2021 tarihleri arasında Pegasus programı ile defalarca hacklendiğini açıkladı.
Yapılan incelemede Hubbard’ın kesin olarak Pegasus yazılımı ile hacklendiğini belirlendiğini açıklayan the Citizen Lab, Hubbard’ın cihazında tespit edilen izlerin 2021 yılında Suudi insan hakları aktivistinin telefonundakiler eşleştiğini ifade etti.
Yapılan incelemede Hubbard’ın telefonunda bulunan kalıntıların gazetecinin Suudi Arabistan’da olduğu sırada cihazının hacklendiğini kesin olarak gösterse de tam olarak hangi NSO Group müşterisinin bu eylemin arkasında olduğunun şu aşamada kesin olarak bilinmediği vurgulandı.
https://citizenlab.ca/2021/10/breaking-news-new-york-times-journalist-ben-hubbard-pegasus/
Hong Kong’lu aktivistler MacOS Zero-Day açığı ile hedef alındı
Google Tehdit Analiz Grubu (TAG), Hong Konglu aktivistlerin MacOS zero-day açığı üzerinden hedef alındığını açıkladı.
Google hizmetlerinin ve kullanıcılarının hükümetlerin desteklediği siber saldırılarda hedef alınmasını engellemek için gündelik taramalar yapan Google Tehdit Analiz Grubu, Hong Konglu aktivistlerin MacOS zero-day açığı üzerinden “su kaynağı” saldırısına uğradıklarını açıkladı.
Açıklamada, TAG’in Ağustos ayının sonlarına doğru Hong Konglu aktivistlerin enfekte edilen bir medya kuruluşuna ve demokrasi yanlısı bir siyasi gruba ait web siteleri ile aracılığıyla hedef alındığını açıkladı. Grup, enfekte edilen siteleri ziyaret eden aktivistlerin cihazlarındaki açıktan yararlanarak saldırıya uğradığını belirtti.
Açığın Apple’a bildirildiğini ve Apple’ın hemen güncelleme yaptığını belirten TAG, saldırının devlet destekli bir grup tarafından yapılmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
https://blog.google/threat-analysis-group/analyzing-watering-hole-campaign-using-macos-exploits/
MasQ: özeksiz ağ ile özgür ve açık internet
CoinTelegraph’ta yazan Sarah Jansen’in haberine göre blockchain, VPN ve Tor teknolojilerini bir araya getiren özeksiz ağ MasQ, özgür ve açık bir internet için çözüm olabilir.
Masaüstü uygulaması olarak çalışan, Ethereum temelli MasQ, gezinme bilgilerini Tor benzeri bir teknoloji ile farklı sunucular üzerinden yönlendirerek anonim tutarken açık kaynak yazılımı ile kullanıcılara Google ve Microsoft internet tarayıcılarının sunmadığı iletişim imkanları sunuyor.
Ethereum temelli MasQ, her bir kullanıcının bir “nokta (node)” olduğu ağ üzerinden faaliyet gösteriyor ve kullanıcıların bulundukları yerden bağımsız olarak dünyanın dört bir yanındaki noktalara bağlanarak anonim kalmalarına imkan sağlıyor.
Projenin kurucularından ve yöneticilerinden olan Kauri Hero, MasQ ağının modern toplumda giderek yaygınlaşan sansüre karşı etkili bir araç olduğunu ve internetin ağır sansür altında olduğu ülkelerdeki internet kullanıcıları ile internetin nispeten daha özgür olduğu internet kullanıcılarını özgür ve açık internet temelinde bir araya getirdiğini söyledi.
https://cointelegraph.com/news/decentralized-network-develops-solution-in-support-of-a-free-and-open-internet