- Nijerya, Twitter yasağından sonra daha sert kısıtlamalar gidiyor
- Apple Daily blockchain üzerinde sansürsüz yaşayacak
- İsrail’in Filistinlilere karşı dijital şiddeti daha zalim
- ‘Clubhouse haddinden fazla veri topluyor’
- Birleşik Krallık’taki tasarı algoritma bazlı sansüre yol açabilir
- Kanada’da C10 tartışmaları sürüyor
Facebook’tan ‘Bitche’ kasabasına sansür
24 Haziran’da Facebook, Bitche adlı Fransız yerleşim merkezinin sayfasını İngilizcedeki cinsiyetçi kelimeye benzerliği nedeniyle engelledi.
Belediye yetkilileri, Facebook’la iletişime geçtiklerini söylediler. Belediye, bölgenin posta kodunu içeren Mairie57230 adlı yeni bir sayfa oluşturdu.
Facebook’tan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
https://gruntstuff.com/french-town-named-bitche-censored-by-facebook/202881/
Nijerya, Twitter yasağından sonra daha sert kısıtlamalar gidiyor
Geçtiğimiz haftalarda Twitter platformunu engelleyen Nijerya Hükümeti Temsilciler Meclisine internet yayınlarını daha sıkı denetleyecek bir yasa tasarısı sundu.
Tasarıya göre internet ve sosyal meydadaki yayınların denetim ve kontrolü Nijerya Yayın Komisyonuna (NBC) verilecek.
Aktivistler ve yurttaşlar yasa tasarısının ifade özgürlüğünü daha da bastırmak için atılmış bir adım olduğunu söylüyor.
https://www.itnewsafrica.com/2021/06/nigerian-government-intensifies-internet-control-after-twitter-ban/
Sudan’da sınav zamanı internet karartmaları
Sudan hükümeti ülkede yapılan önemli sınavların olduğu saatlerde tüm ülkede internet erişimini kesti.
Cloudfare’in paylaştığı veriye göre internet kesintileri önemli sınavların olduğu saatlere denk geliyor. Cloudflare, bazı ülkelerin kopya çekilmesini engellemek için bu uygulamaya başvurduğunu söylüyor.
Sudan’da 24, 26, 27, 29 ve 30 Haziran’da benzeri kesintiler yaşanabileceği uyarısı da Cloudflare raporunda yer aldı.
https://blog.cloudflare.com/sudans-exam-related-internet-shutdowns/
ABD’nin İranlı sitelere el koyması daha çok kısıtlama getirebilir
Birçok gözlemci ve analist Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığının İran merkezli sitelere el koymasının kullanıcılara yönelik daha fazla kısıtlamaya yol açacağı uyarısında bulundu.
23 Haziran’da İran merkezli bazı internet sitelerine giren kullanıcılar “Amerikan yönetimi tarafından sitelere el koyulduğu” bilgisiyle karşılaştı. ABD Adalet bakanlığı, İran merkezli 36 internet sitesine el konulduğunu doğruladı.
Analistler, 36 siteye el konulmasının internet sansürünün yoğun bir şekilde uygulandığı İran’da daha sert kısıtlamalara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
https://www.aljazeera.com/news/2021/6/24/how-us-seizure-of-iran-linked-websites-could-lead-to-more-restric
Apple Daily blockchain üzerinde sansürsüz yaşayacak
Hong Kong’da yayın yapan Apple Daily adlı demokrasiyi yanlısı gazete haberciliği nedeniyle bir milli güvenlik soruşturması sırasında kapatıldıktan sonra yayınlarına blockchain teknolojisi sayesinde sansüre olanak tanımayan bir platformda devam edecek.
Şu anda gazetenin arşivinin büyük bir kısmı ARWeave adlı bir platformda yedeklenmiş durumda. Reuters’a konuşan programcılar, gazetenin yayınları için LikeCoin adlı gayri merkezi bir kayıt sistemi geliştirdiklerini açıkladılar. Kullanıma girmesi aylar alacak olsa da, görsel dosyaların LikeCon üzerinde kataloglanmasının tamamlandığı bildirildi.
Gazetenin 24 Haziran Perşembe günü yapılan son baskısı saatler içinde satılmıştı.
Apple Daily’nin kapatılması Çin’in Hong Kong’da artan etkisine işaret ediyor.
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/hong-kongs-apple-daily-live-blockchain-free-censors-2021-06-24/
İsrail’in Filistinlilere karşı dijital şiddeti daha zalim, daha etkin
Araştırmacı ve yazar Mariam Barghouti’nin bu hafta yayınlandığı bir analize göre İsrail, Filistinlileri sosyal medyadan silinmesinin yanı sıra Filistinli kişilerin sosyal medya profillerini onlara karşı ifade özgürlüğü temelli suçlamalar yönelterek de kullanıyor.
Barghouti’ye göre İsrail son zamanlarda Filistinlilere yönelik dijital şiddet uygulamasında gittikçe daha zalim ve daha etkili davanıyor.
Analist, Filistinlilere yönelik şiddette teknoloji şirketlerinin ve platformların da sessiz onayı olduğunu söyledi.
https://restofworld.org/2021/palestine-social-media-2
Kanada’da C10’a dair sansür tartışmaları
Kanada’nın internette yapılan yayınların denetimini ülkenin radyo ve televizyon kuruluan devretmesini öngören ve iktidardaki Liberal Parti’nin desteklediği C10 yasa tasarısı hakkında tartışmalar devam ediyor.
Muhafazakar yayın çizgisiyle bilinen Toronto Sun gazetesinde yayınlanan bir yazısında köşe yazarı Lorne Gunter, önümüzdeki günlerde geçmesi kesin gözüyle bakılan yasanın orantısız ve adaletsiz olarak uygulanacağını öne sürdü.
Kuzey Amerika’da, genellikle konservatif siyasetçiler, internet platformlarında daha çok sansürlendiklerini düşünüyor. Örneğin, ABD’de eski Başkan Donald Trump’ın platformsuzlaştırılması, muhafazakar çevrelerce sansür olarak nitelendirilmişti.
Kanada’da ise muhalifler, C10 yasasının internette ifade özgürlüğünü bastıracağını öne sürüyor.
https://torontosun.com/opinion/columnists/gunter-bill-c-10-will-be-creeping-censorship
Birleşik Krallık’taki tasarı algoritma bazlı sansüre yol açabilir
Sansür karşıtı aktivistler ve milletvekilleri, Birleşik Krallık hükümetinin hazırladığı Online Güvenlik Yasa Tasarısının “mecra ile mesajı” karıştırdığını söyledi.
Eleştirilere göre Online Güvenlik Tasarısı, sosyal medya şirketlerine yasal tehdit oluşturabilecek tüm içeriklerin algoritmalarla sansürlenmesi sonucunu doğuracak.
Tasarıya göre zararlı içerikleri kaldırmamaları halinde sosyal medya şirketlerine 18 milyon sterlin ya da küresel gelirlerinin yüzde 10'una kadar para cezası verilebilecek ve bu platformlara erişim engellenebilecek.
https://www.theregister.com/2021/06/23/online_safety_bill_legal_type_legal_say/
IFF: Clubhouse haddinden fazla veri topluyor
Hindistan merkezli online özgürlük ve dijital haklar platformu Internet Freedom Foundation (IFF), Clubhouse aplikasyonunun kullanıcıların mahremiyetini aşındıracak şekilde yoğun veri toplamakla suçladı.
Aplikasyon isim, adres, kişiler listesi, telefon numaraları, IP adresi, cihaz adı, işletim sistemi, kullanıcının etkileşimde bulunduğu kişiler ve kullanımın zamanı, sıklığı ve ne kadar sürdüğü gibi bilgileri topluyor.
IFF’e göre Clubhouse’a aktarılan veriler kullanıcların bilgi güvenliğini tehlikeye atıyor ve mahremiyet için büyük bir risk oluşturuyor.
2.5 milyondan fazla kullanıcısı olan Clubhouse programı, son aylarda tercih edilen bir sosyal medya platformu olarak popülerlik kazandı.
https://www.thehindu.com/sci-tech/technology/clubhouse-collects-excessive-data-undermines-user-privacy-says-internet-freedom-foundation/article34946113.ece