Çin: Muhalif yönetmenin Oscar’ı resmi medya tarafından görülmedi
En iyi film ödülünü kazanan Nomadland filminin yönetmeni Chloé Zhao’nun başarısıyla ilgili haberler Çin'de
görmezden gelindi.
Hollywood Reporter’ın haberine göre Pekin, yönetmenin daha önce bir röportajda Çin’e yönelik olarak eleştirel bulduğu yorumları bulunması gerekçesiyle ödülle ilgili haberleri baskılıyor.
93. Akademi Ödüllerinde en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu ödüllerini toplayan
Nomandland ile Zhao, en iyi yönetmen Oscar’ını kazanan ilk Asyalı kadın, ilk Çinli kadın ve ilk beyaz olmayan kadın ünvanını aldı.
Ancak bu başarı Çin’in resmi gazeteleri ve resmi ajans Xinhua tarafından görmezden gelindi.
Ancak yönetmenin zaferiyle ilgili haberlere tamamıyla sansür uygulanmadı. Çin sosyal medya platformları Wechat ve Weibo’da yönetmene yönelik tebrik mesajları paylaşılırken Zhao’nun ödül kabul konuşması da bu platformlarda kullanıcılara ulaştı.
Hindistan: Hükümet COVID-19 paylaşımlarını kaldırttı
New York Times’ın
haberine göre COVID-19 nedeniyle derinleşen siyasi bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya bulunan Hindistan Facebook, Twitter ve Instagram’da yayınlanan ve hükümeti eleştiren paylaşımların kaldırılmasını istedi.
Son günlerde COVID-19’lu hastaların hayatta kalması için gereken oksijen tüplerinin yetersiz kaldığı Hindistan’da hükümet 25 Nisan Pazar günü pandemi yönetimine yönelik yorumlarda bulunan ve hükümeti istifaya çağıran çok sayıda paylaşımın kaldırılmasını istedi.
Habere göre sosyal medya şirketleri hükümetin isteğiyle uyumlu davranarak engellenmesi istenilen paylaşımları yerel kullanıcılara görünmez kıldı.
Kanada: Sansür yasası tamamlanmak üzere
Kanada’nın kültürel mirasını korumaya yönelik kurumu Miras Bakanlığının başındaki Liberal Parti üyesi Steven Guilbeault, sosyal medyaya yönelik kısıtlamalar getiren yeni bir yasanın yakında meclise sunulacağını söyledi.
Liberal Parti’nin versiyonuna göre söz konusu yasa yurttaşları internette tacizden koruyacak, ancak hak örgütleri ve eleştirel yaklaşanlar yasanın ifade özgürlüğünü
kısıtlayacağını düşünüyor.
Yasa tasarısı metni hazırlanırken sivil toplumla görüş alışverişi gerçekleşmediğini söyleyen Bakan Guilbeault, tamamlandığı zaman metnin mecliste tartışılacağını belirtti.
ABD: Los Angeles’ta Katolikler sosyal medya sansüründen yakınıyor
ABD merkezli aşırı sağ haber sitesi Breitbert’ın
haberine göre Los Angeles bölgesi Başpiskoposu José Gomez, Katolik aktivistlerle online olarak yaptığı bir toplantı sırasında ABD’de siyaset ve dinin “agresif bir şekilde” sekülerleştiğini savundu.
Başpiskopos Gomez, internet ve sosyal medyada Hristiyan bakış açısı belirten görüşlerin engellendiğini ileri sürdü. “İnternet ve sosyal medyada Hristiyan bakış açılarına yönelik artan sansürden ve kamusal tartışmaların yapıldığı diğer alanlarda inananların marjinalleştirilmesinden üzüntü duyuyorum. Bu eğilim, Amerika’nın kuruluş ilkelerinin reddi anlamına gelmektedir ve sonuçları toplum için sağlıklı değildir” dedi.
Twitter Afrika bölge ofisini Gana’da açıyor
Twitter Batı Afrika ülkesi Gana’da bölge ofisi açacağını
duyurdu.
Sosyal medya platformu Gana’nın “ifade özgürlüğü, online özgürlükleri ve açık interneti” koruyan ortak değerler nedeniyle seçildiğini bildirdi.
Twitter’ın açıklamasına göre Gana’da ofis açmak, “Afrika kıtasında gerçekleşen tartışmalara yön veren zengin ve çeşitli topluluklar arasına daha derinden dalmanın bir yolu.”
Instagram’dan ırkçılık eleştirisine sansür
ABD merkezli ifade özgürlüğü kuruluşu Sansür Karşıtı Ulusal Koalisyon (NCAC), Instagram’ın geçtiğimiz günlerde ırkçılık karşıtı çalışmalarıyla bilinen sanatçı Dread Scott’ın eserlerini nefret söylemine yönelik topluluk standartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle
sansürlediğini açıkladı.
Scott’un metin temelli sanat eserlerinde “Beyaz insanlara iktidar emanet edilemez” yazılıydı. İtiraz sonrası Instagram paylaşımı geri koydu, ancak eserin altına beğeni ve yorum yapılması yasaklandı.
Scott’ın ırksal adaletle ilgili çalışmaları bulunan itibarlı bir sanatçı olduğuna vurgu yapan NCAC’a göre, paylaşımın yasaklanmasından sonra Scott, “İktidar, beyaz insanların algoritmalarına emanet edilemez” yazılı yeni bir paylaşımda bulundu. Bu paylaşım da nefret söylemi politikası çerçevesinde kaldırıldı.
“Sanatı Silme” adlı bir kampanya yürüten NCAC, sosyal medya platformlarına online ortamda sanatın özgürce paylaşılmasına yönelik rehber politikalar edinmesi çağrısında bulundu.
(BA)