Free Web Turkey 2023 İnternet Sansürü Raporu lansmanı yapıldı: 'Gerçek ortadan kaldırılmaya çalışılıyor'

Free Web Turkey 2023 İnternet Sansürü Raporu lansmanı yapıldı: 'Gerçek ortadan kaldırılmaya çalışılıyor'

Free Web Turkey 2023 İnternet Sansürü Raporu, düzenlenen lansmanla yayımlandı. 14 bin 680'i olmak üzere 2023'te toplam 209 bin URL'in erişime engellendiği belirtilen lansmanın ardından “Sansür Kıskacında Gazetecilik” isimli bir panel düzenlendi.

BATIKAN ERKOÇ

Free Web Turkey 2023 İnternet Sansürü Raporu'nun lansmanı, 12 Temmuz Cuma günü Beyoğlu'ndaki Nippon Otel'de yapıldı.

Lansmanda 2023’te kaç alan adı, haber, sosyal medya paylaşımı, sosyal medya hesabı vb. dijital materyalin erişime engellendiğini gösteren rapordan bulgular paylaşıldı.

Lansmanın ardından 'Sansür Kıskacında Gazetecilik' başlıklı bir panel yapıldı. Panelde konuşmacı olarak soL Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay, Mezopotamya Ajansı Editör-Haber Şefi Diren Yurtsever ve 10Haber’den gazeteci Furkan Karabay yer aldı. Panelin ardından ise bir resepsiyon düzenlendi.

Ok: İnternet sansürünün nelere yol açtığını deprem döneminde gördük

Basun mensupları, sivil toplum kuruluşları ve konuya ilgi duyan yaklaşık 70 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, MLSA Eş Direktörü Av. Veysel Ok’un açılış konuşmasıyla başladı.

Erişim engellerinin sansürün yeni bir biçimi olduğunu söyleyen Ok, "Durumun ne kadar hayati olabileceği 6 Şubat 2023'te yaşanan depremler esnasında sosyal medya platformlarına uygulanan sansürle gözler önüne serildi" dedi.

Korkut: Oldukça kapsamlı bir rapor hazırladık

Ok'un ardından Free Web Turkey Proje Koordinatörü ve raporun yazarı Ali Safa Korkut, raporun içeriğine değindi ve erişim engeli konusunda 2023'te tespit ettikleri bulguları paylaştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Erişim Sağlayıcıları Birliği veya İletişim Başkanlığının, erişim engeli kararları ve kararla engellenen URL'lerin sayısına dair hiçbir veri paylaşmadıklarını belirten Korkut, bu sebeple raporda ortaya konan verilere ulaşmak için oldukça yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

Korkut, buna göre 2023'te 14 bin 680'i haber olmak üzere toplam 219 bin 59 URL'e erişim engeli getirildiğini belirtti. "Basın, ifade ve düşünce özgürlüğünün ne kadar vahim bir durumda olduğunu gözler önüne sermek için birden fazla parametreyi ele alarak ortaya oldukça detaylı bir çalışma çıkarmaya çalıştık" diyen Korkut, şöyle devam etti:

"Öyle ki 'erişim engeli' ifadesini duyunca zihninde hiçbir şey canlanmayan biri bile yalnızca bu raporu okuyarak internet sansürü hakkında her şeyi tüm berraklığıyla kavrayabilir. Zira yasal düzenlemelerden Free Web Turkey bulgularına, öne çıkan erişim engeli kararlarından Anayasa Mahkemesi'nin erişim engeli kararları hakkında verdiği son kararlara  dair her şey var."

Karabay: Erişim engelleri gerçeği ortadan kaldırmaya çalışıyor

Rapor bulgularının sunumunun ardından MLSA Eş Direktörü Barış Altıntaş’ın moderatörlüğünde “Sansür Kıskacında Gazetecilik” paneli gerçekleştirildi.

Panelde soL Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay, Mezopotamya Ajansı Editör-Haber Şefi Diren Yurtsever ve 10Haber’den gazeteci Furkan Karabay, sansür karşısında hem kendilerinin hem de gazetelerinin neler yaşadığını anlattı.

Aralık 2023’te kamuoyuna açık mahkeme tutanaklarından yaptığı haber nedeniyle altı gün tutuklu kalan, ardından söz konusu haberine de erişim engeli getirilen gazeteci Furkan Karabay, o süreçte yaşadıklarından ve engellenen haberlerinden söz etti.

Karabay “Yaptığım haber nedeniyle tutuklanmak, yaptığım haberin daha çok yayılmasına neden oldu. Aslında iktidarın istediğinin tersi oldu” dedi. Erişim engeli kararlarının işe yaramadığını vurgulayan Karabay, “Erişim engelleri gerçeği ortadan kaldırmaya çalışıyor. Gerçek her zaman varolacak” ifadelerini kullandı.

Yurtsever: En çok bölgedeki hak ihlallerine yönelik haberler engelleniyor

Karabay’ın ardından söz alan Mezopotamya Ajansı (MA) Haber Şefi Diren Yurtsever, MA'ya gelen erişim engellerine değindi. Kurulduğudan bu yana ajansın internet sitesine toplam 35 kez erişim engeli getirildiğini söyleyen Yurtsever, “En çok Doğu ve Güneydoğu kentlerinde meydana gelen ağır hak ihlallerine yer verdiğimiz haberlerimize erişim engeli geliyor” dedi.

Günay: Erişim engelleri en az etkili olan sansür metodu

Rapor bulgularına göre en çok erişim engeli getirilen medya kuruluşlarından biri olan soL Haber'in Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay ise “Haberin hazırlanmasından, dağıtıma çıkmasına kadar olan bütün süreçte sansürün etkisini görüyoruz” dedi. Günay, “Halkın bilgiye erişmesi bakımından, erişim engelleri en az etkili olan yol” ifadelerini kullandı.

Panel, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.