Güney Kore, DeepSeek'e erişim engeli getirdi

Güney Kore, DeepSeek'e erişim engeli getirdi

Güney Kore, güvenlik kaygıları nedeniyle Çin’in yapay zeka modeli DeepSeek’e erişimi hükümete ait cihazlardan engelledi. İtalya ve Avustralya'nın ardından DeepSeek’e kısıtlama getiren üçüncü ülke oldu.

Güney Kore, hükümete ait cihazlardan Çin’in yapay zeka modeli DeepSeek'in hizmetlerine erişimi engelledi. Engelin gerekçesi “veri güvenliği endişesi” olarak açıklanırken ülkedeki bazı bakanlıklardan resmi açıklamalar da geldi.

Savunma Bakanlığı, Bloomberg News'e, üretken yapay zeka hizmetlerine yönelik güvenlik ve teknik endişeler nedeniyle çalışma bilgisayarlarında "gerekli önleyici tedbirleri" aldığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı, hizmetin güvenlik incelemesinin sürdüğünü, ancak hangi spesifik güvenlik önlemlerinin alındığını doğrulamadığını söyledi.

Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, Bloomberg News'e gönderdiği mesajda, harici bağlantı kurabilen bilgisayarlarda DeepSeek’e erişimin geçici olarak kısıtlandığını bildirdi. Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “İstihbarat yetkilileri, kişisel bilgi toplama sistemi henüz tam olarak bilinmediği için DeepSeek’in kullanımında dikkatli olunmasını istedi” ifadeleri kullanıldı.

DeepSeek’e dünyadan erişim engelleri

Ocak 2024 sonunda İtalya'nın veri koruma otoritesi, “tüketici verilerini korumak için” DeepSeek’e ülke genelinde yasak getirirken, Avustralya da DeepSeek hizmetlerini tüm hükümet sistemlerinden ve cihazlarından yasaklarken yasakladı.

ABD hükümeti DeepSeek’i resmi olarak yasaklamadı ancak ABD Donanması ve NASA gibi bazı federal kurumlar güvenlik ve gizlilik endişeleri nedeniyle erişimi engelledi. Ayrıca, Teksas eyaleti ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek platforma yasak getiren ilk eyalet oldu.

DeepSeek hakkında

Çin’in yapay zeka hizmeti DeepSeek, Hangzhou DeepSeek Yapay Zeka Temel Teknoloji Araştırma Şirketi tarafından geliştirildi.

ABD merkezli OpenAI şirketinin ChatGPT botuyla rekabet eden uygulama, kendi gizlilik politikasına göre, kullanıcıların bilgilerini Çin’deki sunucularda tutuyor.

Bunlar, hesap oluştururken girilen e-posta adresi, telefon numarası ve doğum tarihi, metin ve ses dahil olmak üzere herhangi bir kullanıcı girişi ve sohbet geçmişleri, telefonun modeli, işletim sistemi ve IP adresi gibi teknik bilgilerden oluşuyor.