Gazeteci Bülent Mumay’ın erişim engeli kararına uymayıp silmediği ve hapis cezası almasına neden olan tweeti için bir kez daha erişim engeli kararı verildi. Bu karar da Met-Gün İnşaat’ın sahibi Metin Güneş’in talebiyle verilirken Mumay, "Dilediklerini yapsınlar, sözümü sakınmayacağım" dedi.
ALİ SAFA KORKUT
Gazeteci Bülent Mumay’ın, Met-Gün İnşaat’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) banka hesaplarına haciz koydurduğu haberini şirketin ismini vermeden haberleştirmesi nedeniyle Hürriyet gazetesini eleştirdiği tweeti için bir kez daha erişim engeli kararı verildi.
“Tüpçü'nün Hürriyet'i, İBB'nin parasına haciz koyduran şirketin adını 1. sayfada saklamış. Adını koyalım: Met-Gün İnşaat. Peki kimindir? Metin Güneş'in. Ortağı kim? Tüpçü'nün dünürü Kalyon. Peki haczedilen, neyin parası?” yazılı tweeti için 2020’de verilen erişim engeli kararına uymayan Mumay, tweetini silmedi ve kararı Twitter hesabından yayımladı.
Bu nedenle Met-Gün İnşaat’ın şikayeti üzerine “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” gerekçesiyle Mayıs 2023’te hapis cezasına çarptırılan Mumay’ın tweeti için 20 Mayıs’ta bir kez daha erişim engeli kararı verildi.
Met-Gün İnşaat’ın sahibi Metin Güneş’in talebi üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar kapsamında Metin Güneş’in adının geçtiği 45 haber ve sosyal medya paylaşımı için erişim engeli emri verildi.
Engellenen paylaşımlar arasında 2020’de verilen erişim engeli kararını yayımladığı gerekçesiyle Mumay’ın hapis cezasına çarptırıldığı, Met-Gün İnşaat’ın İBB’nin hesaplarına haciz koydurduğu ve Muhammed Yakut’un Güneş hakkındaki iddialarıyla ilgili paylaşımların erişime engellendiğiyle ilgili içerikler de yer aldı.
Mumay: Rejim, Türkiye’yi sansür cehennemine dönüştürüyor
Kararı Free Web Turkey’e değerlendiren Bülent Mumay, “İlk erişim engelinde imzası olan hakim, benzer kararları para karşılığı verdiği gerekçesiyle Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından görevden alınmıştı. Şimdi bir başka hakimden, erişim engeli haberleri için erişim engeli kararı aldırmışlar” dedi.
“Saray rejimi, Türkiye’yi bir açık cezaevine, sansür cehennemine dönüştürüyor” diyen Mumay, “Rejim, çıkardığı yasalar ve siyasallaştırdığı yargı üzerinden biz gazetecileri susturmaya çalışıyor. Dilediklerini yapsınlar. Ne halkın bütçesine el uzatanlara boyun eğeriz ne de sözümüzü söylemekten sakınırız” ifadelerini kullandı.
Mumay, tweeti için verilen ilk erişim engeli kararını paylaştığı için verilen hapis cezasını da istinaf mahkemesine taşıdığını söyledi. Oradan çıkacak kararı beklediğini belirten Mumay, “Erişim engeli kararını tanımam, aynı paylaşımı yeniden yaparım. Zaten Twitter bu tür mahkeme kararlarını uygulamadığı için doğru bildiklerimi söylemeye devam ederim.” dedi.
Free Web Turkey’nin haberi de engellendi
Engellenen haberler arasında Ali Safa Korkut imzasıyla Free Web Turkey’de yayımlanan “Muhammed Yakut'un iddialarıyla ilgili 337 içeriğe erişim engeli: Gazeteler, Twitter, YouTube, TikTok, Facebook ve Ekşi Sözlük…” başlıklı haber de yer aldı.
Haberde, Muhammed Yakut’un, “Deliler Delisi” isimli YouTube kanalında iktidar ve iktidara yakın iş insanları hakkında çeşitli iddialarda bulunmasıyla ilgili 337 içeriğin, iddialarda adı geçen iş insanı Metin Güneş’in talebiyle erişime engellendiği belirtiliyordu.