Kürt siyasetçi ve gazetecilerin hesaplarına erişim engeli: "Bu siyasi ve hukuka aykırı bir karar"

Kürt siyasetçi ve gazetecilerin hesaplarına erişim engeli: "Bu siyasi ve hukuka aykırı bir karar"

“Terör örgütü propagandası yaptıkları” gerekçesiyle hesaplarına erişim engeli getirilen politikacı, gazeteci ve yayımcılar bunun siyasi bir karar olduğunu söyledi. Avukat Emine Özhasar ise tweet yerine hesabın engellenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

AZİZ ORUÇ

Aralarında HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü; gazeteciler Deniz Tekin, Öznur Değer, Berçem Mordeniz ve Amberin Zaman ile Yeni Yaşam Gazetesi’nin hesabının da bulunduğu Twitter hesapları için erişim engeli kararı verildi.

Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı'nın talebi üzerine Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararda bu isimlerin terör örgütü propagandası yaptıkları öne sürüldü ve söz konusu hesaplar için "tüm içeriğinde terör örgütleri lehine yayınlar yapıldığı tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

“Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle verilen 20 Ağustos tarihli karar kapsamında Hamburg Parlamentosu Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir’in Twitter hesabına da erişim engeli getirildi.

Free Web Turkey'e konuşan politikacı yayımcılar, bunun siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Kürkçü: AYM kararına rağmen sanal devriyeye devam ediliyor

Kararı değerlendiren HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, “Mahkemenin bir görüşü ve gerekçesi olduğunu düşünmüyorum. Kararı veren hakimin Gümüşhane İl Jandarma Komutanılığı’nın talebini bir emir saymış olduğu anlaşılıyor” dedi.

Kürkçü, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kolluk kuvvetlerine sanal devriye yetkisi veren yasa maddesini 2020’de iptal ettiğini hatırlattı. “Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı buna rağmen sanal devriyeye devam ediyor” diyen Kürkçü, şöyle devam etti:

“Jandarma Genel Komutanlığı ve dolayısıyla İçişleri Bakanlığı’nın da olaydan birinci dereceden sorumlu oldukları apaçık. Jandarmanın kendilerine merkezden ulaştırılan listeleri işleme koyduklarını düşünmek için de pek çok neden var.”

Karara itiraz edeceğini söyleyen Kürkçü, “Verilmesinin üzerinden yedi gün geçmesine ve itiraz süresinin de 15 gün olmasına rağmen kararın henüz bize tebliğ edilmemiş olmasına da şaşırmıyoruz” dedi.

İleriki haftalarda Kuzey Irak’a yönelik operasyonlar yapılacağına dair duyumlar aldıklarını söyleyen Kürkçü, “O zaman yapacakları dezenformasyon kampanyasını önleyecek gazeteci ve yorumcuların sesini kısmak amacıyla bu kararı almış olabilirler” ifadelerini kullandı.

Güneş: Bu karara yurttaşlar da tepki göstermeli

Kararla Yeni Yaşam Gazetesi’nin Twitter hesabı için de erişim engeli emri verildi.

Durumu değerlendiren gazete yazarlarından Ahmet Güneş, bunu halkın haber alma özgürlüğüne bir saldırı olarak yorumladı. Bu tür kararların sansürü derinleştireceğini belirten Güneş, “İktidar medyayı böylesine hedef almışken yurttaşlar da kendi ifade özgürlükleri için bu tür kararlara tepki göstermeli, haber aldıkları gazetecilerle yayımcıları korumalı” dedi. 

Güneş, “Kürt basınına kurşun, batıya sansür kabul edilemez. Herkes buna karşı yan yana gelebilmeli” diye konuştu.

Öznur Değer: Bu siyasi bir karar

Hesabına erişim engeli getirilen gazeteci Öznur Değer ise “Gazeteciler bir yandan gözaltı ve tutuklama gibi yöntemlerle yargı kıskacına alınırken bir yandan da hesapları kapatılarak baskı altına alınıyor” dedi.

“‘Örgüt propagandası’ gerekçesi bunun siyasi bir karar olduğunu gösteriyor. Yoksa hesaplarımızı kapatmak yerine hakkımızda soruşturma ve kovuşturma başlatır, hukuken de gereğini yaparlardı” diyen Değer, kararla halkın doğru haber almasının önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.

Daha önce aynı Twitter hesabındaki paylaşımları sebebiyle Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını belirten Değer, takipsizlik kararı verildiğinin de altını çizdi.

Avukat Özhasar: Şikayete konu tweet yerine direkt olarak hesabın engellenmesi hukuka aykırı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Hukuk Birimi Koordinatörü avukat Emine Özhasar, “katalog suçlar” ve/veya “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle verilen karar sayısının son zamanlarda arttığını söyledi.

Özhasar, sulh Ceza Hakimliklerinin son zamanlarda şikayete konu tweet veya haber yerine tümden hesap ve/veya internet sitesi için erişim engeli kararı verdiğinin altını çizdi. Özhasar, “Haberlerin, yapılan paylaşımların ya da bir internet sitesinin tamamı hakkında verilen erişim engeli kararları ne kadar hukuksuzsa elbette Twitter hesaplarının erişime engellenmesi de o kadar hukuksuzdur.” dedi.

Özhasar, kararla sadece hesap sahibinin ifade özgürlüğü hakkı değil, aynı zamanda halkın haber alma hakkının da ihlal edilidiğini belirtti.