İktidar COVID-19’a karşı aldığı ekonomik önlem paketiyle YouTube, Twitter, Instagram ve Facebook gibi milyonlarca kişinin haber alma ve iletişim için kullandığı sosyal ağlara kısıtlama ve sansür getirmeye çalışılıyor.
Sosyal ağ sağlayıcılarının yerleşik temsilci bulundurmaya ve kullanıcı verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaşmaya zorlanmaları ülkede var olan denetim, baskı ve gözetim mekanizmalarının daha da güçlenmesine ve kalıcı hale gelmesine hizmet edecektir.
Taslak aynı zamanda temsilci belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcılarının bant genişliğini kısıtlama tehdidi içermektedir.
Sosyal medyada ifade özgürlüğünü kullananları hakaret ve terör suçlamalarıyla yıldırmaya çalışan iktidarın ölümcül bir salgına verdiği ilk tepki salgınla ilgili gelişmeler konusunda bilgi veren ve yetkililerin yetersizliklerini eleştiren paylaşımların sahiplerinin gözaltına alınması veya tutuklanması olmuştur. Türkiye’de evde kalma çağrısının başladığı 17 Mart ile 7 Nisan tarihleri arasında 229 kişi COVID-19 ile ilgili paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmıştır.
İfade özgürlüğü kısıtlanamaz. Sosyal medya sansürlenemez. Sansürsüz internet için tüm internet kullanıcılarını tepkisini göstermeye çağırıyoruz. #internetyaşamdır
Free Web Turkey Platformu - 10 Nisan 2020