Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris’te gözaltına alındı: Terörizm ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Paris’te gözaltına alındı: Terörizm ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya

Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Azerbaycan'dan özel jetle geldiği Fransa'da havalimanında gözaltına alındı. Durov, Telegram'ın suç amaçlı kullanımını önlemeye yönelik adım atmamakla suçlanıyor.

ELİF AKGÜL

Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, cumartesi akşamı Paris’teki Paris Le Bourget havalimanında gözaltına alındı. Bugün hakim karşısına çıkacak olan Durov “terör”, “uyuşturucu”, “dolandırcılık”, “para aklama”, “çalıntı malların satışı”, “çocuk istismarı içerikleri” gibi çeşitli suçlamalarla karşı karşıya.

Yakalama kararını çocuk şube çıkarttı

AFP’nin haberine göre Rusya doğumu 39 yaşındaki milyarder, cumartesi akşamı saat 20.00 sularında özel jetiyle Bakü’den Paris’e indi. Çocuklara yönelik suçlarla mücadele için kurulan “l’office mineurs”un (l’OFMIN) ön soruşturması kapsamında Kasım 2023’te hakkında yakalama kararı çıkarılan Durov, havalimanına girişte gözaltına alındı. 

Fransa medyasında yer alan haberlere göre adli makamlar, Durov’un CEO’su olduğu Telegram uygulamasının içerik moderasyonu ve kollukla işbirliği yapmadığını, mevcut kullan-at telefon numaraları ve kripto para uygulamalarıyla uyuşturucu satışı, çocuk ticareti ve dolandırıcılığı suçlarına ortak olduğunu savunuyor. 

Durov, söz konusu arama emri sadece Fransa’da geçerli olduğu için normalde Telegram’ın gözetim altında olduğu Avrupa ülkelerine çok az seyahat ediyordu. Genellikle Güney Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri ve eski Sovyet ülkeleri üzerinden seyahatlerini gerçekleştiren Durov’un neden Paris’e indiğiyse bilinmiyor.

Durov'un bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

İlk tepki Rusya’dan: Her ne olursa olsun Rusya ya da BAE’ye ulaştırılmalı

Durov’un gözaltına alınmasına ilk tepki, doğduğu ülke olan Rusya’da geldi. 

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Yardımcı Sözcüsü Vladislav Davankov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Durov’un “siyasi motivasyonla gözaltına alındığını” belirtti ve “Telegram kullanıcılarının kişisel bilgilerine erişim sağlamak için yapıldı. Buna izin veremeyiz” dedi. Durov’un derhal serbest bırakılmasını isteyen Davankov, “Paris bu duruma yanaşmazsa Birleşik Arap Emirlikleri ya da Rusya’ya ulaştırılması için her şey yapılmalı, kendisinin de izniyle tabii ki” yorumu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Durov için Fransa makamlarıyla temasa geçtiklerini açıkladı.

Öte yandan X hesabından Durov’un gözaltına alındığı haberini alıntılayan Elon Musk da “POV: Yıl 2030 ve bir meme’i beğendiğiniz için idam ediliyorsunuz” diye yazdı.

900 milyon kullanıcı, 15,5 milyar dolar servet

900 milyon kullanıcısı bulunan Telegram, Durov’un ikinci girişimi.

2006’da “Rus Facebook’u” olarak anılan VKontakte’yi kuran Durov, daha sonra Rusya hükümetinden gelen baskılar nedeniyle tüm hisselerini satmıştı. 

2013’te Dubai merkezli mesajlaşma uygulaması Telegram’ı kuran Durov, o zamandan beri “Big Tech” olarak adlandırılan Facebook, WhatsApp ve Instagram ile rekabet ediyor. 

Forbes’a göre 15,5 milyar dolarlık serveti olan Durov, 2021’de Fransa vatandaşlığı aldı. 39 yaşındaki girişimcinin aynı zamanda Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Saint Kitts ve Nevis vatandaşlıkları da var.

Muhalifler, örgütler, silahlı kuvvetler, siber militanlar…

“Mahremiyet” pazarlamasıyla faaliyetlerini yürüten Telegram uygulaması, Durov’a yöneltilen suçların yanı sıra aktivistlerin, muhaliflerin, siyasetçilerin, gazetecilerin ve militan grupların okuyuculara mesajlarını ulaştırabildiği bir platform.

Rusya-Ukrayna savaşında içerik ve bilgi paylaşımı imkânıyla önem kazanan Telegram, çatışmalarda önemli bir veri kaynağı haline geldi. Mesajlaşma uygulaması, 7 Ekim saldırısı sonrası Hamas ve İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) tarafından bölgede aktif olarak kullanılmaya başlandı. Platformda özellikle Filistinli aktivist gruplar tarafından sahadan görseller paylaşılıyor.

Platforma yöneltilen eleştirilerden biri de dezenformasyonun yayılmasına imkân sağlaması. 

Zira Telegram, Türkiye’de muhalefeti hedef alan trollerin örgütlendiği, Araplara yönelik saldırıların organize edildiği ve yurttaşların kişisel verilerinin paylaşıldığı bir platform olarak da öne çıkıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Telegram’da 131 bin 461 abonesi var ve günlük olarak paylaşımlar yapılıyor.

Bunun dışında platform, Fransa birinci futbol ligi Lig 1 maçlarının lisanssız yayımlanması nedeniyle “telif hakkı ihlali” gerekçesiyle de Fransa’da hedefte.