-
Pakistan'ın önde gelen din adamlarına göre VPN caiz değil.
-
ABD Google'ı Chrome'u satmaya zorlayacak gibi görünüyor
-
Avustralya, muhalefetin "sansür yasası" adını verdiği dezenformasyon yasa tasarısını geri çekti
Pakistan'ın önde gelen din adamına göre VPN kullanımı dine aykırı
Pakistan'ın en üst düzey din adamları konseyi VPN kullanımının İslam'a aykırı olduğu yönünde görüş verdi. Pakistan İçişleri Bakanlığı, birçok kişinin internetteki yasakları aşmak için kullandığı VPN hizmetlerinin engellenmesini talep ediyor.
https://apnews.com/article/pakistan-vpn-ban-38ad6d14c25d2fc966c2a7ea1a8e7738
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ı Chrome'u satmaya zorlayacak
ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, Google'ın internet arama pazarındaki tekelini parçalamak için Chrome tarayıcısını satmaya zorlanmasını talep etmeyi planlıyor. Bu, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birine karşı büyük bir müdahale olarak görülüyor.
https://www.theguardian.com/technology/2024/nov/19/us-doj-sell-chrome-browser-ai-android
İngiltere Parlamentosu X'in yaz aylarında yaşanan ayaklanmalardaki rolüyle ilgili Elon Musk'ı çağıracak
İngiltere parlamentosu Ağustos ayında İngiltere'de yaşanan göçmen karşıtı isyanlar ve yapay zeka içeriklerinin artışı ile ilgili olarak Elon Musk'ı ifade vemeye çağıracak. Vekiller, X platformunun yanlış bilgi yaymadaki rolünü incelemek amacını taşıyor.
https://www.theguardian.com/media/2024/nov/20/mps-summon-elon-musk-x-role-uk-summer-riots
Ünlülerinin seslerinin yapay zeka ile klonlanması konusunda hukuki kaos
Uzmanlar, teknolojinin daha önce hantal olan ses üreten yazılımların, insan sesinin en ince duraklamalarını ve nefes alışverişlerini taklit edebilen modeller haline evrildiğini ve bu gelişmeler karşısında var olan hukuki yasaların geride kaldığını söylüyor.
https://www.theguardian.com/technology/2024/nov/19/ai-cloning-of-celebrity-voices-outpacing-the-law-experts-warn
NSO'nun Pegasus casus yazılımını kötüye kullandığı için 10 müştersinden vazgeçtiği ortaya çıktı
Geçtiğimiz günlerde. WhatsApp'ın taraf olduğu bir davada birçok belge kamuya açıldı. Bu belgelerle NSO Group tarafından üretilen ve birçok muhalif ve insan hakları savunucusunu hedef almakta kullanılan Pegasus casus yazılımına dair detaylar ortaya çıktı. Bu belgeler, hükümetler tarafından kullanılan NSO araçlarının, gazeteciler ve aktivistler de dahil olmak üzere kullanıcıları hedef almak için WhatsApp'ı nasıl suistimal ettiğini gösteriyor. Söz konusu davada WhatsApp, NSO’yu ABD yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı. Dava 2019 yılında açılmıştı. Mahkemede açığa çıkan kanıtlar arasında NSO’nun şirket içi yazışmaları ve yazılımdaki açıklar hakkında detaylar bulunuyor. NSO, bireyleri hedef almadığını iddia etse de ortaya çıkan belgeler temelde bu savunmayı çürütmüş oluyor. Ayrıca NSO, Pegasus’u kötüye kullandıkları gerekçesiyle 10 müşterisinin ürüne erişimini kestiğini de ortaya çıkardı. Tech Crunch'a göre bu dava, NSO’ya karşı dünya genelinde açılan diğer davalara da katkı sağlayabilir.
Pakistan, Çin tarzı bir 'güvenlik duvarını' deniyor: Çevrimiçi gözetim artacak
Al Jazeera'nın bir haberine göre Pakistan hükümeti, yurttaşların çevrimiçi faaliyetleri üzerinde güçlü denetim sağlayabilecek bir internet izleme sistemi geliştirdi. Bu sistemin internet hızını yavaşlatma riski de bulunuyor.
Habere göre iktidar, ulusal bir internet güvenlik duvarı oluşturmak için Çin teknolojisini kullanıyor. Uzmanlar, bu teknolojinin sıradan internet kullanıcılarını gözetlemek için de kullanılabileceğinden endişe duyuyor.
https://www.aljazeera.com/news/2024/11/26/pakistan-tests-china-like-digital-firewall-to-tighten-online-surveillance
Rusya'da "RuNET" ile internet sansürü daha da sertleşecek
Eurasia Daily Monitor'da yayınlanan bir inclemeye göre Rusya, “Egemen İnternet (RuNet)” girişimi kapsamında internet kontrolünü sıkılaştırmak için yerel teknolojilere büyük yatırımlar yapıyor. Derin paket inceleme (deep packet inspection) ve VPN engelleme algoritmaları gibi teknolojilerle 2030 yılına kadar sıradan yurttaşların kullandığı VPN trafiğinin %96'sını engellemeyi hedefliyor.
Rusya’nın ulusal intraneti ve internet kontrol önlemleri, diğer otoriter devletler için bir model haline gelebilir. Çin, İran ve Kuzey Kore gibi müttefiklerle yapılan iş birlikleri, küresel düzeyde internet özgürlüğüne karşı yeni bir eğilimi destekleyebilir.
https://jamestown.org/program/russia-ramps-up-internet-censorship/
Avustralya, "dezenformasyon" yasa tasarısını geri çekti
WRAL News haber sitesine göre Avustralya hükümeti, dijital platformlarda yanıltıcı bilgi ve yanlış bilgilendirme ile ilgili kayıt tutmayı zorunlu hale getiren ve RTÜK benzeri bir medya denetçisine bu platformları izleme yetkisi tanıyan bir yasa tasarısını geri çekti.
İletişim Bakanı Michelle Rowland, pazar günü yaptığı açıklamada, hükümetin bu tasarıyı geçirmek için yeterli desteği sağlayamadığını belirtti. Muhalefet söz konusu yasa tasarısını, "demokrasiye ihanet" olarak tanımlamış ve yasaya "sansür yasası" yakıştırmasını yapmıştı.
İptal edilen tasarı, Avustralya İletişim ve Medya Kurumu’na (Australian Communications and Media Authority - ACMA) sosyal medya şirketleri üzerinde, kendi kendini düzenlemede yetersiz kalmaları durumunda devreye girecek bir davranış kodu belirleme yetkisi tanıyacaktı.
https://www.wral.com/story/australia-withdraws-a-misinformation-bill-after-critics-compare-it-to-censorship/21738959/