Altıparmak & Akdeniz: "BTK, Instagram'ı erişime engelleyerek hukuka aykırı davrandığını kabul etti"

Altıparmak & Akdeniz: "BTK, Instagram'ı erişime engelleyerek hukuka aykırı davrandığını kabul etti"

BTK’nın Instagram’a uyguladığı erişim engelini yargıya taşıyan hukukçulardan Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Kerem Altıparmak, davanın sonuçlandığını duyurdu. Akdeniz, "Mahkeme de BTK başkanı da erişim engelinin hukuka aykırı olduğunu kabul etmiş oldu" dedi. Altıparmak ise "Kararın katalog suçlarla ilgisinin olmadığı ortaya çıktı" yorumunu yaptı.

BTK'nın hukuka aykırı davrandığını kabul ettiğini belirten Altıparmak, “Kararın katalog suçlarla ilgisi olmadığı ortaya çıktı” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) ağustos ayında Instagram için aldığı erişim engeli kararını yargıya taşıyan hukukçular Prof. Dr Yaman Akdeniz ile Kerem Altıparmak, davanın sonuçlandığını duyurdu.

Altıparmak, “Anayasa'ya aykırılık” iddiasıyla açtıkları iptal davasında Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin “davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına” karar verdiğini belirtti.

Ancak Altıparmak, İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile birlikte açtıkları dava için verilen bu kararda “çok önemli bir detay” olduğunu söyledi.

“Mahkeme, kararında BTK'nın erişim engelleme kararını ‘geri aldığını’ saptıyor” diyen Altıparmak, İdare hukukunda "geri alma" işleminin hukuka aykırı işlemler için uygulandığını belirtti.

“Kararın katalog suçlarla ilgisi olmadığı ortaya çıktı”

Altıparmak, şöyle devam etti:

“Bir başka deyişle, mahkeme BTK'nın kararın alındığı ilk gün olan 7 Ağustos 2024 tarihinde hukuka aykırı davrandığını kabul ettiğini ve bu hukuka aykırılığı geriye yürütecek şekilde geri aldığına karar verdi.

Nitekim bunun sonucu olarak, dava açılmasına haksız bir şekilde yol açtığı için mahkeme, BTK'nın vekalet ücretini ödemesine de hükmetti. Bu durumda a. BTK işlemin hukuka aykırı olduğunu kabul etmiş oldu, b. Kararın katalog suçlarla ilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

Bu durumda instagramın erişime engelli olduğu tarihte maddi zarara uğrayan kişi ve kurumlar bu zararları nedeniyle, açıkça hukuka aykırı davrandığını kabul eden ve bu durum yargı kararıyla saptanan BTK aleyhine yargı yoluna başvurabilir.”

Prof. Dr. Yaman Akdeniz: "Mahkeme de BTK başkanı da erişim engelinin hukuka aykırı olduğunu kabul etmiş oldu"

Prof. Dr. Yaman Akdeniz de Altıparmak gibi ‘katalog suç’ açıklamalarına atıf yaptı ve "Instagram'ın Türkiye'den erişime engellenmesinin 'katalog suçlarla' herhangi bir ilgisi yok" dedi.

Akdeniz şunları söyledi:

"Mahkemeye göre benzer bir dava dosyasında BTK'ya erişim engelleme işleminin geri alınıp alınmadığını sorulmuş, BTK da yazılı olarak erişim engelinin kaldırıldığını bildirmiş. Dolayısıyla dava konusu işlemin geri alınarak hukuk aleminde varlığını kaybettiği anlaşılmış.

Ankara 13. İdare Mahkemesi tarafından 'konusu kalmayan dava konusu işlem hakkında karar verilmesine yer olmadığı' sonucuna varılmış. Kerem Altıparmak'ın da belirttiği üzere mahkeme, BTK'nın erişim engelleme kararını 'geri aldığını' saptıyor.

Hatta Mahkeme 'konusu kalmayan davada' davacılara vekalet ücreti ödenmesine hükmetti. Bir başka deyişle Mahkeme de BTK Başkanı da Instagram'ı erişime engellemenin hukuka aykırı olduğunu kabul etmiş oldu. Peki bu ne anlama geliyor?

Başından beri söylediğimiz gibi Instagram'ın Türkiye'den erişime engellenmesinin BTK Başkanının erişim engelleme yetkisi bulunan 'katalog suçlarla' herhangi bir ilgisi yok. Dolayısıyla, Instagram müstehcenlik suçu veya Atatürk'e hakaret içeren içerikler sebebiyle engellenmedi.

Aksi takdirde, BTK dava dosyasına 'katalog suçlarla' ilgili delil sunar, erişimin engellenmesi için yetkili olduğunu ve hukuka aykırı işlem yapmadığını iddia eder ve savunma yapardı. Fakat, sadece 'dava konusu işlemin geri alındığını' bildirmiş.

Instagram'ın asıl engellenme sebebinin İsmail Haniye ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından kaldırılması olduğu biliniyor. Fakat, Instagram'ın yanlışını düzeltmenin yolu da Instagram'ı Türkiye'den keyfi ve hukuka aykırı şekilde sansürlemek olmadığı açık.

Yanlışı düzeltmenin yolu Instagram üzerinden itiraz mekanizmalarını işletmek ve hatta konuyu benim yaptığım şekilde Gözetim Kuruluna taşımaktı. Sonuç alınabileceğini ve hatta Meta'nın çifte standardının da yanlış olduğunu gösterdim.