Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Kovid-19’un bir ay boyunca kamuoyundan saklandığını ortaya çıkaran makalesinin Google Akademik'ten kaldırılması için Google’a başvurdu. Birinci, başvurusunda “ismim makaleye benden izinsiz konulmuş” diyerek yazarlarından biri olduğu makaleyi yalanladı.
ALİ SAFA KORKUT
3 Haziran 2020’de Journal of Population Therapeutics and Clinical Pharmacology (Toplum Tedavi Bilimi ve Klinik Farmakoloji Dergisi) isimli uluslararası bir dergide, yazarlarından biri Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci olan bir makale yayımlandı.
Sağlık Bakanlığının Türkiye’deki ilk kovid vakasını 11 Mart 2020’de açıklamasına karşın “Kovid-19’la ilişkili zatürre tedavisinde lincocin ve azitro’nun etkinliğinin kıyaslanması: İleriye dönük bir çalışma” başlıklı makalede, 2020’nin şubat ayında Mersin’deki Tarsus Medical Park Hastanesi’ne yatan bazı kişilerde Kovid-19 testinin pozitif çıktığı ve bu hastalara belirli bir tedavi protokolünün uygulandığı anlatıldı.
Makaleyle birlikte Kovid-19’un bir ay boyunca kamuoyundan saklandığının ortaya çıkmasının ardından aralarında makalenin kendisi ve konuyla ilgili haberlerin de yer aldığı paylaşımları 2 Haziran 2023’te erişime engelleten Birinci, makalenin Google Akademik’ten de kaldırılması için eylül ayında Google’a başvurdu.
Başvurusunda, ilgili makale ve haberleri erişime engellettiğini belirten Birinci, “Google Akademik’te indekslenen ‘Comparison of effectiveness of lincocin® and azitro® in treatment of covid-19’ başlıklı makalenin yazarları arasında benim ismim de yer alıyor. Ancak ismim, bu makaleye iznim olmadan dahil edilmiştir. İlgili yazara bir yasal uyarı gönderdim ve makale derhal kaynak dergiden kaldırıldı. Söz konusu makalenin artık mevcut olmadığını doğrulamak için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Kaynak dergiden kaldırılan bir makalenin Google Akademik’te hâlâ erişilebilir olması kişilik haklarımı ihlal etmektedir. Lütfen makale URL'lerini kaldırınız.” dedi.
Birincinin başvurusunun ardından makale, sadece akademik makaleler ve konularda arama yapan bir arama motoru olan Google Akademik’ten kaldırıldı.
ABD Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesini bile engelletti
Birinci, 2 Haziran’da Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğinden aldırdığı erişim engeli kararıyla ABD Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitelerinden biri olan biyomedikal veri tabanı "Pubmed" halk sağlığı ile biyomedikal konusunda ücretsiz veritabanı olarak kullanılan National Institutes of Health'in (NIH) "nih.gov" uzantılı iki internet sitesini bile engelletti.
Birinci’nin talebiyle erişim engeli getirilen sitelerden biri de milyonlarca biyomedikal araştırma çalışmasını içeren Europe PubMed Central ile ScienceOpen oldu. Bu siteler, dünyanın en büyük akademik veri tabanları arasında yer alıyor.
Türk Tabipler Birliği’ni de engelletti
Birinci, Türkiye’deki meslek örgütleri ile sağlık alanında çalışan oluşumları da es geçmedi.
Türk Tabipler Birliği tarafından yayımlanan "COVID-19 Konulu Türkiye Yayınlarının Değerlendirilmesi" başlıklı makalesi ile Şuayip Birinci'nin tartışmalı makalesinin değerlendirildiği "Pandemi Sürecinde Etik Tartışmalara Neden Olan İki Makalenin Araştırma ve Yayın Etiği Yönünden Değerlendirilmesi" başlıklı makaleyi de erişime engelletti.
Kararla Dünya Sağlık Örgütü’nden emekli Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Ümit Kartoğlu'nun Türk Toraks Derneği'nin internet sitesinde yayımlanan "Bilimsel Dürüstlük ve Bilim Ahlakı Üzerine" başlıklı yazısı da yine Birinci’nin talebiyle erişim engeli getirilen yayınlardan biri oldu.
Sağlık Bakanı Koca, ‘Yanlışlıkla şubat yazıldı, doğrusu mart olacak’ demişti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin de yazarları arasında yer aldığı makale ile ilgili iddialara ilişkin 7 Ekim 2020'de bir açıklama yapmış ve makalede sorumlu yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihlerinin sehven "Mart-Nisan" ayları yerine "Şubat-Mart" olarak yazıldığını ifade etmişti.
Birinci de sosyal medya hesabından bir açıklama yayımlayarak “Yazarları arasında yer aldığım makalede, sorumlu birinci yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihleri sehven ‘Mart-Nisan’ ayları yerine ‘Şubat-Mart’ olarak yazılmıştır.” demişti.