Covid-19 haberlerine ve paylaşımlarına sansür

Covid-19 haberlerine ve paylaşımlarına sansür
Mart ve Nisan aylarında koronavirüs (Covid-19) haberleri yapan gazetecilere ve paylaşım yapan sosyal medya kullanıcılarına soruşturma açıldı. Gözlatına alındıktan sonra serbest bırakılan kullanıcılar da olurken gazeteci Hakan Aygün yaptığı paylaşım nedeniyle tutuklandı. Antalya’da yerel haber sitesi Haberimizvar.net Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol ve Genel Yayın Koordinatörü Ebru Küçükaydın, koronavirüse (Covid-19) ilişkin haber yaptıkları gerekçesiyle ev baskınıyla gözaltına alındı. Covid-19 salgınıyla ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapan 55 kişiye soruşturma açıldı. 55 kişiden 22'si gözaltına alındı. Denizli'de bazı sosyal medya hesapları üzerinden Covid-19 önlemleri kapsamında cezaevlerindeki görüşlerin iptal edilmesini protesto etmek ve mahkumlar için toplanma çağrısı yapan 2 kişi kişi gözaltına alındı. Bartın'da iki gazeteci koronavirüs haberleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde görevli doktor Güle Çınar "Vaka binin üzerinde" dediği için özür dilemek zorunda kaldı. Covid-19 salgınında Türkiye ve İtalya'yı vaka ve ölüm sayısı ile kıyaslayan videosuyla sosyal medyanın gündemine gelen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Pandemi Servis Sorumlusu Doç. Dr Yusuf Savran, açıklamaları nedeniyle özür diledi. SES Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Çiğit, gazetenin internet sitesinde yayımlanan Derince Araştırma Hastanesinde koronavirüs hastalığından iki kişinin öldüğüne ilişkin haber üzerine gece yarısı kelepçelenerek gözaltına alındı. Van’da serbeset Gazetecilik yapan Oktay Candemir yaptığı koronavirüs haberleri nedeniyle ifadeye çağrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Milli Dayanışma Kampanyası'na yönelik "Zırnık yok" yorumu nedeniyle gözaltına alınan Indenpendent Türkçe yazarı Hakan Gülseven gözaltına alındı. Mardin Devlet Hastanesi'nde koronavirüs testleri pozitif çıkan çocuklar ile diğer çocukların aynı ünitede karantinaya alındığı iddiasını haberleştiren Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında soruşturma açıldı. Gazeteci Hakan Aygün hükümetin yardım kampanyasını eleştirmek için Twitter hesabından yaptığı “ey İBAN edenler” paylaşımı nedeniyle 3 Nisan'da Bodrum'da tutuklandı. Bianet'in haberine göre 14 mart – 7 nisan tarihleri arasında sosyal medyadaki koronavirüs paylaşımları nedeniyle 229 kişi gözaltına alındı. İzmit'te ikamet eden doktor Sibel Gören hakkında, çalıştığı sağlık kurumuna maske gönderen CHP'li İzmit Belediyesi'ne teşekkür ettiği için soruşturma başlatıldı. Sosyal medyada yayılan videosu ile bir anda gündem haline gelen ve paylaştığı videoda Covid-19'a rağmen çalışmak zorunda olduğunu söyleyen TIR şoförü Malik Baran Yılmaz, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Twitter hesabından "Canlı yayına çıkarak kendilerini cumhurbaşkanı olarak tanıtan ve para isteyen şahıslara inanmayın." şeklinde paylaşım yapan ve hükümetin Covid-19'dan dolayı vatandaştan yardım istemesini eleştiren üniversite öğrencisi Ata Egemen Çakıl gözaltına alındı. Çakıl, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan Ceza İnfaz Kurumunda koronavirüs (covid-19) testi pozitif çıkan tutuklu olduğu yönünde paylaşım yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında soruşturma başlattı.

Diyarbakır Adliyesi’nde alınan Covid-19 önlemlerine ilişkin haberi sosyal medya hesabında paylaşan gazeteci Aydın Atay hakkında "halk arasında endişe, korku ve panik yarattığı" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.