Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesindeki Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından hazırlanan 'Dezenformasyon Bülteni'nin ikinci sayısı yayımlandı. Bültende, Bartın'daki patlama öncesi Sayıştay raporlarındaki önlemlerin dikkate alınmadığı iddiaları yalanlandı ve kamuoyunun raporu yanlış okuduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 'Hakikat mücadelemizin güçlü aygıtı' diyerek duyurduğu Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan Dezenformasyon Bülteni'nin 9-16 Ekim tarihleri arasındaki haber ve sosyal medya paylaşımlarını kapsayan sayısı yayımlandı. Gündemde yer alan çeşitli haberlerin seçilerek bunların yalanlandığı bültenin ikinci sayısında Bartın’ın Amasra ilçesindeki kömür madeninde gerçekleşen patlamaya ilişkin haberlerin yalanlanmasına geniş yer verildi.
Dezenformasyon ve yalan haberlere karşı kamuoyunu bilgilendirmek iddiasıyla hazırlanan bültenin bu sayısında, patlamanın ihmaller sonucunda gerçekleştiği iddiaları reddedildi. Patlamaya ilişkin iddiaların yalanlanması için dört sayfanın ayrıldığı bültende Sayıştay raporlarının ‘yanlış okunduğu’ iddia edildi.
Patlamanın gerçekleştiği maden hakkında 2019’da yayımlanan Sayıştay Raporunda, “2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu neden müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir” ifadeleri yer alıyordu. İletişim Başkanlığının yayımladığı Dezenformasyon Bülteni'nde ise “Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden daha fazla tedbir alınmıştır” denerek ihmal iddiaları reddedildi ve haberler yalanlandı.
'Bilgiler çarpıtılıp dezenformasyona konu oldu'
Başkanlığın konu hakkındaki tam açıklaması şu şekilde:
“Bartın’da, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen kazaya ilişkin, ‘Sayıştay raporlarındaki uyarı ve öneriler dikkate alınmadı‘ iddiası doğru değildir. Raporda ‘Solunabilir ve Patlayabilir Tozla Mücadele’ başlığı altında yer verilen bilgiler, çarpıtılarak dezenformasyona konu olmuştur. Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, Sayıştay raporundaki genel bilgilendirmeler, ‘grizu patlaması riski tespit edildi‘ şeklinde yorumlanmıştır. Madenlerde yönetmelik ve mevzuatların uygulanmasına yönelik veriler, tüm iddiaları çürütür niteliktedir. Madenlerde, patlayabilir tozla mücadele çalışmalarına yön verebilmek için yer altındaki noktalardan düzenli olarak toz numunesi alınmaktadır. Sonuçların yüksek çıkması durumunda yıkama ve taş tozu serpme çalışması yapılmaktadır.”
‘Haftanın yalanları’
Söz konusu bültende, ‘Haftanın yalanları’ başlığıyla yalanlanan konular ise şunlar oldu:
Türkiye‘nin 92 mülteciye kötü muamelede bulundu
Adalet Bakanlığı çocuk istismarı verilerini gizliyor
Muhtarlar nüfus kaydında yabancıları usulsüz kaydediyor
WhatsApp okundu bilgisi
Niğde’de bir kız öğrencinin taciz edilip bıçaklı saldırıya uğradığı iddiası
Tunceli’de beş adet portatif tuvalet için resmi açılış töreni düzenlendi
Raporun ilgili sayfalarının ekran görüntülerine şuradan ulaşabilirsiniz:
Sansür Yasası geçmeden
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) kurulduğunu,
DMM'nin de Dezenformasyon Bülteni çıkardığını biliyor musunuz?