Basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içermesi sebebiyle kamuoyunun ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Cumhur İttifakı tarafından dezenformasyonla mücadele iddiasıyla hazırlanan ve 13 Ekim'de TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen 40 maddelik kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulmuştu. Erdoğan da ilgili yasaya onay verdi ve basın ve ifade özgürlüğüne büyük kısıtlamalar getirecek olan kanun bugünkü Resmî Gazetede yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.
Kanunun 20, 21, 22, 25, 26. ve 27. maddeleriyle 28. maddesinin (a) ve (b) dışındaki bentleri bugün yürürlüğe girdi. Kanun teklifinin kabul edildiği gün kanunun 39. maddesinde değişiklik yapıldı ve bu değişiklikle yasadaki bu yedi maddenin yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2023’ten 1 Nisan 2023’e ertelendi. Belirtilen maddeler, internet gazetelerinin resmi ilan alması hakkında düzenlemeler içeriyor.
Yasayla birlikte haber ve habercilik adeta yeniden tanımlanırken sosyal medya kullanımı, iletişim kurma ve duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek konusunda hayatımızda önemli değişiklikler yaşanacak.
Sansür yasası kabul edildi: Peki şimdi ne olacak?
Böylelikle kanunda yer alan ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' şeklinde yeni bir suç tanımlayan 29. madde sebebiyle insanlar artık düşünceleri ve onu ifade ettikleri için bir ila üç yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek. ‘Failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde’, yani suçlanan kullanıcının anonim olması halinde de ceza yarı oranında artırılacak.
Yasa, hapis cezasının yanı sıra neyin dezenformasyon olup neyin dezenformasyon olmadığına nasıl karar verileceğine dair bir ifade de içermiyor. Bu da maddenin muğlaklığı ve ucu açıklığı sebebiyle hükümeti eleştiren tüm paylaşımların dezenformasyon sayılarak suçlama konusu yapılabileceği anlamına geliyor.