Rusya’nın anti-gay kanunu The Sims oyununu da engelledi
Çinli kayakçının mesajı sansürlendi
LGBTİ+ karakterlerinden dolayı Çin, Friends dizisini sansürledi
Twitter, otomatik engelleme yapan yeni bir özellik tanıttı
Hong Kong Watch sitesine engel, sansür korkularını arttırdı
Rusya’nın anti-gay kanunu The Sims oyununu da engelledi
The Sims 4’ün en yeni oyun paketi
Evlilik Hikayelerim (My Wedding Stories), kısa süre önce ömür boyu süren bir lezbiyen ilişkisini gösteren fragman ile tanıtıldı. Oyunun kapak tasarımı dahil tüm pazarlama ve tanıtım, Dominique ve Camille adlı karakterlerin ırklar arası lezbiyen ilişkisi etrafında tasarlandı. Electronic Arts (EA) şirketinin yaptığı
açıklama ile oyunun, anti-gay kanunlarından dolayı Rusya’da yayınlanmayacağını belirtti.
The Sims ekibi, oyunun yayınlanması için Dominique ve Camille’in hikayesinin kaldırılmasını kabul etmedi. Açıklamada ekibin temel ihtiyaçları vurgulanarak, “The Sims’te hikaye anlatma yeteneği -herhangi bir hikaye- yaptığımız işin temelinde yer alır. Cam ve Dom’un hikayesini çıkarmak, inandığımız değerlerden taviz vermemiz gerektiği anlamına geliyor. Biz, istediğiniz insan olmak, istediğiniz insanı sevmek ve istediğiniz hikayeyi anlatma özgürlüklerine bağlıyız” ifadeleri yer aldı.
https://www.thegamer.com/sims-4-wedding-stories-gay-romance-story-banned-russia/
Çinli kayakçının mesajı sansürlendi
Amerika doğumlu Çinli kayakçı Eileen Gu’nun Instagram hesabında yaptığı bir yorumun ekran görüntüsü, Çin’li blog sitesi Weibo’da paylaşıldıktan kısa bir süre sonra erişim engeline uğradı.
Instagram dışında Twitter, Whatsapp, Facebook gibi birçok popüler sosyal medya uygulamasının engelli olduğu Çin’de, Gu’nun Instagram hesabında takipçilerinden biri, “Neden Çin vatandaşı olarak böyle özel bir muamele görüyorsunuz? Bu adil değil, internet özgürlüğüne sahip olmayan milyonlarca Çinli için sesinizi yükseltebilir misiniz?” yorumunu yaptı. Gu, buna cevap olarak çoğu insanı şaşırtarak Çin’in internet özgürlüklerini savunucu “Herkes VPN uygulaması indirebilir, Apple uygulama mağazasında ücretsiz bulunuyor” yorumunu yaptı.
Çoğu VPN sitesine erişim engelinin bulunması ve uygulamaları kullanan vatandaşların ceza alması, yorumun ekran görüntüsünün yayınlandığı Weibo’da “Ben herhangi biri değilim, VPN kullanmak illegal ve bedava da değil” gibi yorumlarına sebep oldu. 3000’den fazla kez paylaşılan ekran görüntüsü, kısa bir süre sonra engellendi.
https://www.protocol.com/china/eileen-gu-olympics-vpn-china
Çin, LGBTİ+ karakterlerinden dolayı Friends dizisini sansürledi
LGBTİ+ karakterlerin hikayesinde çokça geçtiği Friends dizisinin birçok bölümü, Çin’in dizi yayın platformlarında sansüre uğradı. Ross karakterinin eski eşi Carol Willick’in lezbiyen olduğunu açıkladığı, karakterin bulunduğu bölümler, bir bölümünde öpüşen Chandler ve Joey karakterlerinin sahnesi gibi birçok bölüm ve sahn sansüre uğradı. İlk sezonu yayınlanan Friends dizisinin sadece sansürlü haline erişim izni veriliyor.
https://etcanada.com/news/867082/china-censors-friends-on-streaming-platforms-due-to-lesbian-storyline/
Twitter, otomatik engelleme yapan yeni bir özellik tanıttı
Dört aylık deneme testlerinden sonra Twitter, yeni “Güvenlik Modu” özelliğini artık daha fazla kullanıcıya sunduğunu duyurdu.
Güvenlik Modu, otomatik sistem algılamasına dayalı otomatik engellemedir. Uygulamanın ayarlar kısmında bulunan “Gizlilik ve Güvenlik” seçeneği içerisindeki bu özellik bazı kullanıcılar tarafından artık erişilebilecek ve potansiyel olarak sorunlu olduğu düşünülen hesaplar yedi gün boyunca otomatik engellenecek.
Bu bağlamda sorunlu hesaplar, potansiyel olarak zarar dil kullanmalarının yanı sıra tekrarlayan, yanıtlanmayan cevaplar gönderen ve kullanıcıları doğrudan etiketlemiş hesaplardır.
Buradaki fikir, kullanıcıların olumsuz etkilerden kaçınmasına yardımcı olabileceğidir; bu nedenle tartışmalı bir tweet (kasıtlı olsun veya olmasın) birçok yanıt alıyorsa, Güvenlik Modu etkinleştirilebilir ve ardından Twitter algoritmaları bu tarz yanıtlardan kullanıcıları koruyabilecektir.
https://www.socialmediatoday.com/news/twitter-expands-new-safety-mode-auto-block-option-to-more-users/618907/
Hong Kong Watch sitesine engel, sansür korkularını arttırdı
Birleşik Krallık merkezli Hong Kong’daki insan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü koşullarını izlemek için kurulmuş olan Hong Kong Watch adlı sivil toplum kuruluşunun web sitesine 14 Şubat tarihinde hükümet tarafından erişim engeli getirildi.
Getirilen erişim engeli, Çin topraklarına bağlı Hong Kong ve tüm ülke genelinde internet sansürü korkularını arttırdı. Hong Kong Watch, getirilen sansürün, Hong Kong’un ulusal güvenlik yasası kapsamında, polisin hizmet sağlayıcılardan ulusal güvenlik davalarında bilgileri “silmelerini” veya “yardım sağlamalarını” istemesine izin veren ifade özgürlüğüne yönelik daha geniş bir baskının parçası olabileceğini düşündüklerini belirtti.
https://www.hongkongwatch.org/all-posts/2022/2/14/hong-kong-watch-website-blocked-by-internet-firms-in-hong-kong
https://www.theguardian.com/world/2022/feb/15/fears-of-online-censorship-in-hong-kong-as-rights-group-website-goes-down