Elon Musk, Twitter’ı satın aldı
Kripto devi Binance, kullanıcı bilgilerini Rus hükümeti ile paylaştı
AB’den internette yasa dışı içerikler hakkında yeni düzenleme
Google'dan aramaları kaydeden uygulamalar için yeni düzenleme
Marvel’ın ‘Doctor Strange’ devam filmi birçok ülkede LGBTİ+ karakterinden dolayı yasaklandı
Hindistan, dezenformasyon sebebiyle 78 YouTube kanalını erişime engelledi
Elon Musk, Twitter’ı satın aldı
Twitter yaptığı açıklamada, Elon Musk’ın şirketi özel hale getirmek için yaptığı 44 milyar dolarlık teklifi kabul ettiğini duyurdu. Bu Musk’ın, her gün 200 milyondan fazla insan tarafından kullanılan bir sosyal ağdaki kuralları yeniden şekillendirme gücüne sahip olmak üzere olduğu anlamına geliyor.
Söz konusu satın alma işlemini duyuran açıklamasında, “ifade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital kent meydanırır” sözlerine yer verildi.
Musk, sosyal ağların saldırgan olsa da, yasal olan yorumların kaldırılmaması gerektiğini savunmuştu. Twitter şu anda taciz ve şiddet içerikli gönderileri engelliyor. Platformun, dezenformasyonu engellemek amacıyla uyguladığı farklı engel politikaları da bulunmaktadır.
Kullanıcıların tweetlerini değiştirebilmeleri için bir düzenleme özelliği getirilmesi gerektiği konusuna olumlu baktığını belirten Musk, Twitter algoritmasının halka açılması, sahte hesaplar ve botların kaldırılması için mücadele edilmesi, reklam paylaşımını sağlayan Twitter Blue üyeliğinin daha ucuz olması gerektiği gibi birçok değişiklik istediğinden bahsetti.
Sosyal ağları inceleyen uzmanlar, Musk’ın Twitter’daki etkileşim kurallarını gevşetme yönündeki baskısından endişe duyduklarını belirtti. Bunun, insanları hedef almak için platformu kötüye kullanan tacizlere, trollere ve diğerlerine yeşil ışık yakabileceğine inandıklarını söylediler. Twitter kurallarının gevşetilmesinden endişe ettiklerini belirten uzmanlar, siyasi olaylar, sağlık veya güvenlik gibi konular hakkında dezenformasyonun yayılarak platformun istismar edilmeye daha açık olacağından endişe ediyorlar.
https://www.npr.org/2022/04/25/1094671225/elon-musk-bought-twitter-plans
Kripto devi Binance, kullanıcı bilgilerini Rus hükümeti ile paylaştı
Nisan 2021'de Rusya'nın finansal istihbarat birimi, dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance'in bölge başkanı ile Moskova'da bir araya geldi. Ruslar, şirket yetkilisinin bir iş ortağına gönderdiği kısa mesajlara göre, Binance'in suçla mücadele etmelerine yardımcı olmak için isimler ve adresler de dahil olmak üzere müşteri verilerini teslim etmeyi kabul etmesini istedi.
Hapiste bulunan Rus muhalefet lideri Alexei Navalny tarafından toplanan milyonlarca dolarlık bitcoinin izini sürme gerekçesiyle istenilen listenin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hükümet içindeki yolsuzluğu ortaya çıkarma çablarını finanse etmek için kullanılacağı belirtildi.
Binance tarafından ilgili iddialar yalanlanmış olmasına rağmen, yayınlanan rapordaki veriler, iddiaların tamamen yalan olmadığını gösteriyor.
https://www.reuters.com/technology/how-crypto-giant-binance-built-ties-russian-fsb-linked-agency-2022-04-22/?utm_medium=Social&utm_source=twitter
AB’den internette yasa dışı içerikler hakkında yeni düzenleme
Avrupa Birliği Cumartesi günü, Facebook, YouTube ve diğer internet hizmetlerini yanlış bilgilerle mücadele etmeye, hizmetlerinin bölücü içeriği nasıl güçlendirdiğini açıklamaya ve bir kişinin etnik kökenine, dinine veya cinsel yönelimine dayalı çevrimiçi reklamları hedeflemeyi bırakmaya zorlayacak dönüm noktası niteliğinde bir mevzuat üzerinde bir anlaşmaya vardı.
Dijital Hizmetler Yasası olarak adlandırılan yasa, şirketlerin yasa dışı içerik için platformlarını daha agresif bir şekilde denetlemesini veya milyarlarca dolarlık para cezası riskine girmesini zorunlu kılarak sosyal medyanın toplumsal zararlarını ele almayı amaçlıyor. Teknoloji şirketleri, işaretli nefret söylemini, terör propagandasını ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yasa dışı olarak tanımlanan diğer materyalleri kaldırmak için yeni politikalar ve prosedürler oluşturmak zorunda kalacak.
Teknoloji şirketleri ve endüstri ticaret grupları, yasaların küçük işletmelere zarar vermek ve Avrupa'nın dijital ekonomisini baltalamak gibi istenmeyen sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.
Google yaptığı açıklamada, Dijital Hizmetler Yasası'nın hedeflerini desteklediğini, ancak "ayrıntıların önemli olacağını" ve "geri kalan teknik ayrıntıları doğru bir şekilde elde etmek" için politika yapıcılarla birlikte çalışmayı planladığını söyledi. Twitter, "birinci önceliğinin" insanları çevrimiçi ortamda güvende tutmak olduğunu ve yine de mevzuatın özelliklerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Amazon ve Meta yorum yapmayı reddetti. TikTok, yorum taleplerine yanıt vermedi.
https://www.nytimes.com/2022/04/22/technology/european-union-social-media-law.html
Google'dan aramaları kaydeden uygulamalar için yeni düzenleme
Google, Play Store'dan üçüncü taraf arama kaydı uygulamalarını engelleyecek yeni bir politika üstünde çalışıyor. Bu yeni ve güncellenmiş politikanın 11 Mayıs tarihinde yürürlüğe gireceği bildirildi. “Bu politika değişikliği yalnızca Play Store'daki üçüncü taraf uygulamaları etkileyecektir. Google Phone, Mi Dialer ve daha fazlası gibi birçok varsayılan çevirici uygulama, belirli cihazlarda yerel arama ve kaydetme işlevine sahiptir. Google, Pixel ve Xiaomi akıllı telefonları gibi cihazlardaki bu varsayılan çevirici uygulamalar, değişiklikten etkilenmeyecek” açıklaması yapıldı.
https://www.livemint.com/technology/google-to-block-third-party-call-recording-apps-from-play-store-11650638144075.html
Marvel’ın ‘Doctor Strange’ devam filmi birçok ülkede LGBTİ+ karakterinden dolayı yasaklandı
Marvel Studios'un yakında çıkacak olan filmi 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness', içerdiği LGBTİ+ karakteri nedeniyle Mısır, Suudi arabistan, Katar, Kuveyt ve birçok Orta Doğu ülkesinde yasaklandı.
IMAX Egypt yaptığı resmi bir sosyal medya duyurusunda, filmin Mısır sinemalarında gösterilmeyeceğini doğruladı. Bu karar ülke çapında fragman ve promosyonların yayınlanmasından sonra geldi.
The Hollywood Reporter (THR) tarafından 22 Nisan'da yayınlanan bir raporda Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'in bir eşcinsel ana karakterin dahil edilmesi nedeniyle filmi yasakladığını belirttiğinde , Ortadoğu'da 'Doctor Strange'in yasaklanma olasılıkları ilk kez ivme kazandı . Ancak THR, Birleşik Arap Emirlikleri'nin filmi yasaklamasının beklenmediğini bildirdi.
https://egyptianstreets.com/2022/04/23/marvels-doctor-strange-sequel-banned-over-gay-character/
Hindistan, dezenformasyon sebebiyle 78 YouTube kanalını erişime engelledi
Hindistan, ülkedeki toplumsal uyum ve kamu düzeni ile ilgili konularda sahte haber yayma gerekçesiyle çoğu Pakistan bağlantılı olan toplam 16 YouTube kanalını bu ay içinde erişime engelledi. Yılın ilk gününden bu yana ise toplamda 78 kanala erişim engeli getirildi. Bu haber, Bilgi ve Yayın Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklama ile bildirildi. açıklamada, toplam izleyici sayısı 680 milyon olan 16 kanalın engellenmesi için iki emir verildiği belirtildi.
https://www.hindustantimes.com/india-news/india-blocks-16-youtube-channels-for-fake-news-inciting-hatred-6-linked-to-pak-101650894757338.html