Dünya Sansür Gündemi (5 – 11 Haziran)

Dünya Sansür Gündemi (5 – 11 Haziran)

Senegal hükümeti, protestoları önlemek için ülkede interneti kesti; Elon Musk’tan yardım isteyen bir yurttaş öldürüldü

Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'ya hapis cezası verilmesinin ardından başlayan protesto ve çatışmalarda 15 kişinin ölmesi ve yaklaşık 500 kişinin gözaltına alınmasının ardından hükümet ilk iş olarak interneti kesti. Hükümetin protestocuların internetten örgütlendiğini tespit ettikten sonra internet bağlantısını kapatması, NetBlocks’a göre hükümete saatte 332 bin 502 ABD Dolarına mâl oluyor. Techpoint’te yer alan habere göre ülkede internetin devre dışı bırakılmasından sonra Starlink uydularını göndermesi için Twitter üzerinden Elon Musk’a bir çağrı yapan Buur-Joie Bi isimli bir yurttaş öldürüldü.

Çin hükümetinin yeni sansür hedefi Bluetooth ve AirDrop

Çin hükümeti tarafından uygunsuz veya hassas kabul edilen belirli web sitelerine ve çevrimiçi içeriğe erişimi engelleyen Çin'deki internet sansür sistemi Büyük Güvenlik Duvarı (GFW), ülkede AirDrop ve Bluetooth gibi mobil dosya paylaşım hizmetlerinin kullanımını kısıtlamak istiyor. Hükümet, hizmet sağlayıcıların yasa dışı ve "istenmeyen" bilgilerin yayılmasını önlemesini istiyor. Aktivistler ise bunun insanları harekete geçirme veya bilgi paylaşma yeteneklerini daha da engelleyeceğinden korkuyorlar. Son yıllarda hükümet karşıtı protestocular, siyasi taleplerini organize etmek ve paylaşmak için sık sık AirDrop'a yöneldi. Örneğin, bazı aktivistler 2022 Ekim ayında AirDrop yoluyla Şanghay metrosunda Xi Jinping karşıtı posterler paylaştı.

EFF’den Çin hükümetine çağrı: Ruan Xiaohuan’ı serbest bırakın

Dijital hakları savunmak ve korumayı amaçlayan ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Electronic Frontier Foundation (EFF), "Program Think" adlı anonim bir blog yönettiği ve burada siyasi yorumlar yazarak Çin Komünist Partisini eleştirdiği gerekçesiyle yedi yıl hapis cezasına çarptırılan Çinli blogger ve siber güvenlik uzmanı Ruan Xiaohuan’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ruan, ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran ve hükümet aleyhinde konuşmaya cesaret edenleri hapse atan otoriter bir rejimin hedefinde. Çin hükümeti, siyasi aktivizm, insan hakları savunuculuğu ve muhalif görüş ifade eden kişileri hedef almak ve hapse atmak için defalarca ‘hükümeti devirmeye tahrik’ suçunu kullandı [...] Ruan, insanları adaletsizliğe karşı seslerini yükseltmeye çağırdı ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılara karşı başkalarını bilgilendirmek, ilham vermek ve motive etmek için kendini riske attı. Ruan'ı susturarak, böylesine ağır bir ceza uygulayarak ve mahkumiyetine karşı çıkmak için kendi avukatını seçme yetkisini reddederek Çin'in eleştiriyi ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma oyun kitabı tam anlamıyla sergileniyor. Bu adaletsizliği kınıyor ve Ruan'ın serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Endonezya’da bir topluluk, çevrimiçi dünyanın 'olumsuz etkisini' en aza indirmek için bölgelerinde internet kesintisi talep etti

Endonezya’da Java adasındaki Banten eyaletinin dağlarında yaşayan bir etnik grup olan Baduy, çevrimiçi dünyanın "olumsuz etkisini" en aza indirmek için bölgelerinde internet kesintisi talep etti. Bir Baduy temsilcisi, "Bu talep, akıllı telefonların insanlarımız üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirme çabalarımızın bir parçasıdır" dedi. Lebak bölgesindeki yetkililer ise mektubu Pazartesi günü aldıklarını ve talebe uymak için Endonezya Enformasyon Bakanlığı ile görüşmeyi kabul ettiklerini söyledi. Lebak yetkilisi Budi Santoso, "Aslında Baduy halkının geleneklerini ve yerel bilgeliğini sürdürmek için istediklerini ve ihtiyaç duyduklarını her zaman karşılamak istiyoruz." dedi. Baduy, kendilerini teknolojiyi kısmen benimseyen bir dış grup ve çağdaş yaşamın tuzaklarından kaçınan kutsal bir iç grup olarak ikiye ayırıyor.