AYM, çete kurduğu iddia edilen Yargıtay üyesi hakkındaki haberlerin engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi

AYM, çete kurduğu iddia edilen Yargıtay üyesi hakkındaki haberlerin engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi

AYM, bir yargıtay üyesinin bir iş kadınının hissesini zorla elinden aldığı iddialarıyla ilgili haberlere erişim engeli getirilmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi.

CENGİZ ANIL BÖLÜKBAŞ

Anayasa Mahkemesi (AYM), aralarında bir Yargıtay üyesinin de bulunduğu bir grubun, bir iş kadınının şirketinin yüzde 25’lik hissesini almak için çete kurdukları iddialı haberler için verilen erişim engelinin hak ihlali olduğuna karar verdi.

Yüksek Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddialar üzerine söz konusu yargıtay üyesi hakkında soruşturma başlattığıyla ilgili 2019 tarihli haberler için verilen kararın, ifade özgürlüğü ile etkin başvuru hakkını ihlal ettiğini belirtti. 

Maddi tazminat ödenmesine de karar veren AYM, söz konusu erişim engeli kararının da kaldırılmasını istedi.

AYM’nin bu kararı üzerine Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliği ilgili erişim engeli kararını kaldırdı.

Tahincioğlu: AYM 'ihlal' diyor ancak uygulamada bir değişiklik yok

AYM’nin ihlal kararı sonrası erişim engeli kaldırılan haberler arasında T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu’nun “Yargıtay üyesi, eski MİT mensubu ve ortak dostları hakkında çeteden suç duyurusu ve soruşturma” başlıklı haberi de yer aldı.

Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliğinin 5 Aralık 2019 tarihli haber için verdiği engel kararının kaldırılmasını değerlendiren Tahincioğlu, “AYM, erişim engeli konusunda ihlal kararları veriyor ancak uygulamada bir değişiklik yok.” dedi.

Erişim engeli kararlarının hâlâ keyfi bir biçimde, başvuranın kimliğine bakılarak verildiğini söyleyen Tahincioğlu, şöyle devam etti:

“Bu konuda iktidar yapısal bir önlem almadığı sürece, bu kararlar da devam edecek. AYM kararını esas alarak davranan hakim yok gibi. Hakkında somut bilgi ve belgelere dayalı haber yapılan kişiler bile hiçbir kanıt olmaksızın başvurduğunda sonuç alabiliyor. Kararların ne gerekçesi ne de bağlamı var. AYM'nin verdiği hak ihlali kararları elbette önemli ama maalesef uygulamayı değiştirmiyor.”

Keskin Kalem kararına atıf yapıldı

2021’de verdiği Keskin Kalem kararına atıf yapan Yüksek Mahkeme, erişim engeli kararının Anayasa'nın 13’üncü maddesinde öngörülen kanunilik şartını karşıladığının karışlamadığını vurguladı. 

İfade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini belirten AYM, itiraz makamlarının gerekçeli kararlarında başvurucuların iddialarını ve delillerini dikkate almadığını ve çatışan menfaatleri dengelemeye yönelik bir çaba içinde olmadığını söyledi.

Erişim engeli kararlarının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluğunu ve müdahalenin orantılı olup olmadığını değerlendirmediğini belirten AYM, itiraz edenlerin iddia ve taleplerinin dikkate alınmadığını ve yeterli gerekçe içermeden reddedildiğini kaydetti. Yüksek Mahkeme, bu yüzden de etkili başvuru haklarının da ihlal edildiğine karar verdi.