Çin’de teklif edilen “dijital kimlik” düzenlemesiyle Çin’deki kullanıcıların internette yaptığı tüm işlemler devletin doğrulama sisteminden geçecek.
BATIKAN ERKOÇ
Çin’in Kamu Güvenliği Bakanlığı Ulusal İnternet Bilgi Ofisi, 26 Temmuz’da “Ulusal İnternet Kimliği Doğrulama Sistemi”ne ilişkin tasarının detayları belli oldu.
İnterneti hizmetlerini kullanmak için kimlik bilgilerini internet platformları üzerinden teyit etmek zorunda kalan kullanıcılar, dijital kimlik uygulaması hayata geçince kimliklerini doğrudan devletin merkezi sistemi üzerinden teyit edecek. Böylece internet platformları ile kimlik bilgilerinin paylaşılması ortadan kalkacak.
Bu yöntemle, Çin’deki teknoloji şirketlerinin vatandaşların kimlik bilgilerini toplayıp işlemesinin önüne geçmek amaçlanıyor.
Uzmanlarsa bu düzenlemenin asıl amacının bireylerin internette kendilerini ifade edebilmelerinin önüne geçmek olduğunu söylüyor.
“Sadece devletin onay verdiği kişiler internetten hizmet alacak”
Çin’in yaygın sosyal medya platformu Weibo’da düzenlemeye karşı çıkan Tsinghua Üniversitesi’nden hukukçu Profesör Lao Dongyan’nun 800 bin takipçili hesabı, 90 günlüğünesessize alındı. Profesör Lao’ya göre böyle bir düzenleme yalnızca devletin onay verdiği kişilerin internet hizmeti alabildiği bir sisteme dönüşebilir.
Bazı uzmanlarsa bu düzenlemeyle şirketlerin kullanıcıların bilgilerini toplamasının önüne geçmek için önemli bir adım olduğunu savunuyor.
Çin’de 2012 yılından beri devam eden gerçek kimlik zorunluluğu uygulaması nedeniyle internet kullanıcıları, tüm internet uygulamalarında kimlik bilgilerini internet sağlayıcılarla paylaşmak zorunda. Bu durum, kullanıcıların sosyal medyada paylaşım yapmak ve e-posta göndermek gibi işlemler için kimlik bilgilerini teknoloji şirketleriyle paylaşmasını zorunlu kılıyor.
Çin’de Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram, Signal, YouTube, Telegram, Snapchat, Line, ve Pinterest’e erişim yasaklanmış durumda. Çin merkezli ByteDance şirketine ait olan TikTok ise Çin’de yasaklı. Batılı sosyal medya platformları yerine Çin Komünist Partisi tarafından sansüre uğrayan yerel platformlar kullanılıyor.
Çin, dünyanın en çok internet kullanıcısına (netizens) sahip ülkesi. Ülkede1 milyardan fazla internet kullanıcısı bulunuyor. Freedom House’un her yıl açıkladığı “Freedom on the Net - İnternette özgürlük” raporuna göre, Çin son dokuz yıldır internet özgürlüklerini en çok ihlal eden ülkekonumunda.