VPN sansürü araştırması: Hangi hükümetler hangi VPN servislerini engelliyor?
Top10VPN, sansür mekanizmalarının delinmesini önlemek için hangi ülkenin hangi VPN servisini ne sıklıkta erişime engellediğine dair kapsamlı bir araştırma yaptı. Rapora göre Çin zirvede yer alırken en çok engelleme yapan 10 ülkeden 7’si MENA bölgesinde bulunuyor.
Twitter, nefret söylemi içeren 700 bin tweet’e erişimi kısıtladı
Twitter, nisan ayında yürürlüğe koyduğu ve ifade özgürlüğüne yönelik düzenlemeler içeren “Freedom of Speech Not Reach” (İfade Özgürlüğü Ulaşılamaz Değildir) politikasının etkilerini gösteren bir mini rapor yayımladı.
Rapora göre bu politika sonrası nefret söylem içeren 700 bin tweet tespit edildi ve bunlara erişim kısıtlandı. Ayrıca kullanıcıların üçte birinden fazlasının, bahse konu tweet’lerine erişiminin kısıtlandığı konusunda bilgilendirildikten sonra Tweetlerini sildiği belirtildi.
Hindistan, Netflix ve benzeri platformları sansürlemeye çalışıyor
Reuters’ın haberine göre Hindistan, Netflix, Disney ve benzeri çevrimiçi yayımcılara, içeriklerinin internette sunulmadan önce müstehcenlik ve şiddet açısından sorunlu olup olmadığının kontrolü bağımsız incelemeden geçmesi gerektiğini bildirdi.
Teklif, Bilgi ve Yayın Bakanlığı'nda 20 Haziran'da yapılan bir toplantıda ilgili platformlarına iletildi. Görüşmelerin hükümet tutanaklarına ve katılan bir endüstri kaynağına göre, yayımcılar buna itiraz etti ve şimdilik herhangi bir karara varılamadı.
Kamuya açık olmayan ancak Reuters tarafından görülen tutanaklarda bakanlığın "Parlamento Üyeleri, yurttaş grupları ve genel halk tarafından ifade edildiği şekliyle ‘OTT’ platformlarındaki müstehcen ve müstehcen içerikle ilgili endişeleri vurguladığı" belirtildi.
Meta, AB'den Threads'e erişimi engelledi
Birden fazla Avrupa Birliği (AB) merkezli kullanıcının Threads uygulamasına VPN aracılığıyla erişememekten şikayet etmesi üzerine Meta, bu tür girişimleri engellediğini açıkladı.
Bangladeş hükümeti web sitesi vatandaşların kişisel verilerini sızdırıyor
Bangladeş hükümetinin web sitesinden vatandaşların telefon numaraları, e-posta adresleri ve kimlik numaraları gibi hassas bilgilerinin sızdırıldığı tespit edildi. Bitcrack Siber Güvenlik için çalışan bir araştırmacı olan Viktor Markopoulos, sızıntıyı yanlışlıkla 27 Haziran'da keşfettiğini ve kısa bir süre sonra Bangladeş e-Devlet Bilgisayar Olay Müdahale Ekibi (CIRT) ile temasa geçtiğini söyledi. Sızıntının milyonlarca Bangladeş vatandaşının verilerini içerdiğini söyledi.
Konuyla ilgili henüz hükümetten bir açıklama yapılmadı.
Twitter, kullanıcılara ödeme yapmaya başlayacak
Twitter, bazı kullanıcılara gönderdiği e-postada, uygun içerik oluşturucuların gelecek üç gün içinde reklam gelirlerinden paylarını alacaklarını bildirdi.
Ancak, içerik oluşturucuların pastadan pay alabilmeleri için son 3 ayın her birinde iletilerinin en az 5 milyon görüntüleme almış olmasını, doğrulanmış (Mavi rozetli) hesap kullanıcısı olmalarını ve Stripe ödeme hesabına sahip olmaları gerekiyor.