Eski Twitter CEO’su Dorsey: ‘Türkiye’de sürekli kapatılmakla tehdit ediliyorduk’
Twitter’ın eski CEO’su Jack Dorsey, Türkiye dâhil bazı ülkelerde karşılaştıkları zorluklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de de Hindistan’dakine “çok benzer” bir durum olduğunu ifade eden Dorsey, “Türkiye’den de çok sayıda talep aldık. Türkiye’deki mahkemelerde mücadele verdik. Genellikle de kazandık. Ama sürekli bizi kapatmakla tehdit ettiler” dedi.
İran rejiminin toplumu bastırmak için interneti tamamen kapatmak istediği ortaya çıktı
İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından kaleme alınan ve gaz fiyatlarındaki artışın yol açtığı ülke çapındaki ayaklanmadan sadece haftalar sonra yazıldığı görülen özel bir mektup, rejiminin interneti toptan sansürlemeye hazır olduğunu ortaya koydu.
Sızan mektupta Hamaney, ilgili kuruluşlara “Ulusal Ağ” olarak bilinen bir projenin uygulanmasını hızlandırma emri veriyor.
Bu, Hamaney'in rejimdeki en yüksek otorite olarak huzursuz bir toplumu bastırmak için interneti çeşitli izleme, kontrol etme ve yönetme araçlarını kullanma konusundaki kişisel kararlılığını ortaya koyuyor. Mektupta Hamaney, halk ayaklanmasını bastırmak için internetin tamamen kapatılması çağrısında bulunuyor.
Çinli aktivist, sansür karşıtı kampanya başlattıktan sonra “kayboldu”
Laos'ta yaşayan Çinli ifade özgürlüğü aktivisti Qiao Xinxin'in, Çin hükümetinin “Büyük Güvenlik Duvarı” adını verdiği ve internetteki tüm içerikleri denetleyen sansür mekanizmasına karşı bir kampanya başlattı.
Xinxin, kampanya duyurusundan kısa bir süre sonra kayboldu. En son Laos’un başkenti Viyentiyan’da görülen aktivistin akıbeti belirsizliğini korurken endişeler de artıyor. Xinxin’in Arkadaşları, Viyentiyan’da Çin polisi tarafından tutuklandığı haberlerinin ardından Qiao'dan birkaç gündür haber alınamadığını belirtti.
“BanGFW Hareketi” olarak bilinen bir kampanya başlatan Qiao Xinxin, 20 Nisan tarihli bir Twitter paylaşımında, 48 saat boyunca sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmaması halinde aktivistleri Çin'in dünya genelindeki büyükelçilikleri önünde protesto gösterileri düzenlemeye çağırmıştı.
"İntihar Etmeme Bildirgesi" olarak adlandırdığı açıklamada Qiao, Çin polisinin sosyal medyadaki paylaşımlarını soruşturduğunu ve ülkesindeki sevdiklerine baskı yaptığını söylemişti.
Çinli şirket, sansürlü yapay zeka botunu tanıttı: Yasaklanan kelimelerin listesini tutuyoruz
Çinli 360 Security Technology firması, ChatGPT benzeri bir yapay zeka hizmeti olan Zhinao ya da "akıllı beyin" olarak adlandırdıkları bir sohbet botunu 13 Haziran Salı günü Pekin'de düzenlenen bir törenle tanıttı.
Şirketin kurucu başkanı Zhou Hongyi, tanıtım töreninde sohbet botunun Çin'in sıkı sansür rejimine nasıl uyduğunu açıkladı.
Zhou Hongyi’nin “çok düzeyli filtreleme ve denetleme sistemi” olarak tanıttığı sansürlemeye göre bir kullanıcı "hassas bir kelime" girerse, sohbet robotunun filtreleme ve moderasyon sistemi, Pekin'in sansür kurallarına uygun olarak görüşmeyi anında sonlandıracak.
360 Security Technology, iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin katı sansür sistemi kapsamında yasaklanan kelime veya ifadelerin bir listesini tuttuğunu da belirtti. Şirket tarafından resmi sosyal medya hesabına yüklenen Zhou'nun sunumuna ait bir slayta göre liste insan moderatörler tarafından yapılan kontroller ve kamu güvenliği departmanı tarafından yapılan incelemelerle düzenli olarak güncelleniyor.
Hükümetlerden şifreli mesajlaşma programlarına baskı
Şifreli mesajlaşma programları, hükümetlerin artan talepleriyle tehdit altında: Hükümetler, teknoloji şirketlerinden, şifreli olup olmadığına bakılmaksızın tüm içeriği izlemelerini talep ediyor.