Malezya, zararlı içerikleri kaldırmadığı için Meta'ya dava açacak
Malezya, zararlı içeriklerin kaldırılması konusunda yeterli işbirliği yapmaması nedeniyle sosyal medya platformu Facebook'un çatı şirketi Meta'ya karşı hukuki yollara başvuracağını açıkladı.
Malezya İletişim ve Multimedya Komisyonunca (MCMC) yapılan açıklamada, Meta'nın konunun aciliyetine rağmen "yavaş ve yetersiz müdahalede" bulunduğu, bunun kamuoyunda endişeye ve kamu denetimlerinin artmasına sebep olduğu ifade edildi.
Hükümetlerden şifreli mesajlaşma programlarına baskı
Şifreli mesajlaşma programları, hükümetlerin artan talepleriyle tehdit altında: Hükümetler, teknoloji şirketlerinden, şifreli olup olmadığına bakılmaksızın tüm içeriği izlemelerini talep ediyor.
Güney Kore'de YouTube yayıncılarına sansür
Güney Kore Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (NIS) talebiyle, Kuzey Kore'nin propagandasını yaptığı gerekçesiyle "Sally Parks SongA Channel", "Olivia Natasha- YuMi Space DPRK daily" ve "New DPRK" isimli üç YouTube kanalına ülkede erişim engeli getirildi.
WhatsApp'ın hükümet sansürlerini önleyen özelliği iPhone'lara da geliyor
Android'den sonra WhatsApp'ın iOS beta sürümünde de WhatsApp'ın sansürleri aşmaya yarayan proxy özelliği yer aldı. Kullanıcılar, çok yakında bu özelliği kullanmaya başlayabilecek. Öte yandanuygulamanın Android sürümüne kaydırma özelliği de geliyor.
Google, sansür nedeniyle Hong Kong’daki faaliyetlerini sonlandırabilir
Hong Kong Adalet Bakanlığı, Google da dahil olmak üzere teknoloji devlerinin hükümeti protesto etmek için kullanılan “Glory to Hong Kong” şarkısını yayımlamasını yasaklayan bir karar çıkartmak üzere. Bakanlık, marşı içeren 32 YouTube videosunun kaldırılması çağrısında bulundu.
İhtiyati tedbir talebi, muhtemelen Hong Kong'un ABD tarafından yönetilen teknoloji platformlarındaki siyasi içeriği sansürlemek için şimdiye kadarki en agresif girişimi olarak değerlendiriliyor.
Danışmanlık şirketi Eurasia Group'un Jeoteknoloji Uygulama Yöneticisi Xiaomeng Lu, Google'ın yakın gelecekte Hong Kong'dan tamamen çekilmesinin "çok muhtemel" hale geldiğini söyledi. Lu, mevcut yasal mücadelenin, Google'ın arama motorunu 2010 yılında anakara Çin'den çekmesine neden olan olayla benzer olduğunu söyledi: "Biraz zaman alabilir ama bence birkaç ay, bir yıl veya birkaç yıl içinde de olsa bu sonuç ortaya çıkacak. Bunun beş yıl süreceğini sanmıyorum.”
Rus hükümeti, darbe girişimi sonrası ülkede haber kaynaklarını engelledi
Rus makamları, 24 Haziran Cumartesi günü Moskova'ya doğru ilerleyen paralı asker grubu Wagner’in önemli haber kaynaklarına ve bilgilere erişimi engelledi.
Küresel çapta internet sansürünü izleyen NetBlocks'a göre haber toplayıcı Google News, Rusya'nın en büyük dijital sağlayıcısı Rostelecom ile ülkede yayın yapan en az dört büyük internet servis sağlayıcısı tarafından Cuma gecesinden itibaren engellendi. NetBlocks, Google News’ün Moskova'nın şehir telefon hizmeti MegaFon'da yalnızca yarı yarıya kullanılabildiğini söyledi.
Diğer interneg gözlemcileri de Rusya'da yaygın olarak kullanılan mesajlaşma, haber ve sosyal ağ platformu Telegram'ın Moskova ve St Petersburg gibi şehirlerin yanı sıra Wagner birliklerinin kontrol ettiği güneydeki Rostov-on-Don şehrinden başkente giden noktalarda önemli kesintiler yaşadığını bildirdi.