Rusya'nın internet sansürü Ukrayna işgali sırasında 30 kat arttı
Kanada Toronto Üniversitesi'ne bağlı olan ve dijital tehditleri inceleyen Citizen Lab tarafından hazırlanan bir rapor, Rusya'nın en büyük sosyal medya platformlarından biri olan VKontakte'a uygulanan sansürde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. 26 Temmuz Çarşamba günü yayımlanan rapor, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgalinin ardından Rus hükümetinin ülkede internet sansürünü otuz kat artırdığına dikkat çekiyor.
Raporun bulguları, işgalden önce, Rusya hükümetinin ortalama olarak yaklaşık her 50 günde bir VKontakte'ye (VK olarak da bilinir) internet yayından kaldırma emri verdiğini gösteriyor. Ancak çatışmanın başlamasından sonra bu sayı neredeyse günde bire yükseldi.
Proton, demokrasiye yönelik saldırıları tespit etmek için VPN kayıtlarını kullanmaya başladı
İsviçre merkezli internet gizlilik şirketi Proton, Rusya ve İran gibi ülkelerde ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları tespit etmek için hizmetlerine olan talebi takip eden yeni bir VPN Gözlemevi kurduğunu duyurdu. Şirket, yeni gözlemevinin VPN servislerine yapılan kayıtlardaki ani artışları belgeleyeceğini ve böylece çevrimiçi sansürdeki ani artışları engelleme girişimlerini haritalandıracağını söyledi.
İran rejimi, internet sansüründen kâr elde ediyor
İran'da yayımlanan popüler reformist gazetelerden biri olan Şark’ta yer alan habere göre İran rejimi, aleyhlerindeki içerik ve protestoları baskılamak dışında bundan bir kâr elde ettiği için de internet sansürünü tercih ediyor. Habere göre yurttaşlar, bu sansüre takılmamak için VPN servislerini kullanıyor ve bu da internet paketlerinin daha hızlı tükenmesine yol açıyor. Onlar da bunu aşmak için haftada iki kez paket satın almak zorunda kalıyor.
Biden yönetimi, beğenmediği şakaları da sansürletmeye çalışmış
Yeni yayımlanan "Facebook Dosyaları", Biden yönetiminin yalnızca yanlış bilgileri değil, aynı zamanda gerçek bilgileri ve yetkilileri can sıkıcı bulduğu şakaları da sansürlemek için ortak bir çaba gösterdiğini ortaya çıkardı.