Facebook’tan Filistinli haber sayfasına sansür
Meta, Facebook’taki en büyük Filistin haber sayfası olan Kudüs Haber Ağı'nın (Quds News Network/QNN) sayfasını askıya aldı. Haber sayfası Cumartesi günü X üzerinden bir açıklama yaparak Meta'nın kararına tepki gösterdi ve sansürü "İsrail işgal hükümetiyle tam bir uyum" olarak nitelendirdi. “Filistinlilerin içeriğini sürekli hedef almasını ve kısıtlamasını” kınadı. Ağ, çeşitli sosyal medya platformlarında 10 yıldan fazla bir süredir hem Arapça hem de İngilizce olarak faaliyet gösteriyordu.
- https://bianet.org/haber/facebooktan-filistinli-haber-sayfasina-sansur-286336
- https://x.com/QudsNen/status/1713149299419124162?s=20
Siber aktivistler İsrail-Gazze savaşını internete taşımaya çalışıyor
AnonGhost olarak bilinen ve Hamas'ı destekleyen bir grup bilgisayar korsanı, sosyal medya kanallarından İsrail'in acil durum uyarı uygulamasını bozduklarını iddia etti. Siber aktivist gruplar çevrimiçi İsrail hedeflerini vurduklarını, Jerusalem Post gibi internet sitelerine siber saldırı düzenleyerek çökerttiklerini açıkladı.
İsrail, Gazze'deki interneti keseceğini açıkladı
İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 13 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, Cumartesi gününden itibaren Gazze'deki tüm internet hizmetlerini keseceklerini açıkladı.
Gazze'de mobil şebekeler kopma noktasında
İnternet trafiğinin küresel akışını izleyen şirketlere ve araştırma kuruluşlarına göre Gazze'nin internete erişimi, İsrail saldırılarının başlamasından bu yana önemli ölçüde düşerken bazı noktalarda internet hizmeti tamamen kesildi. İsrail'in hava saldırılarında Gazze'nin telekomünikasyon altyapısının büyük bir kısmının hasar görmesi veya yok edilmesinin ardından internet erişimi Gazze Şeridi'nde pamuk ipliğine bağlı durumda. Bu hafta başında İsrail'in bombalı saldırıları, mobil iletişimin üç ana hattından ikisini yok etti.
-
https://edition.cnn.com/2023/10/13/middleeast/gaza-internet-outage-map-visuals-dg/index.html
-
https://theintercept.com/2023/10/12/israel-gaza-internet-access/
“Silahlı çatışmalarda internetin kapatılması sivilleri riske atıyor"
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli araştırmacılarından Deborah Brown, The Intercept'e "Silahlı çatışmalarda internetin kapatılması sivilleri riske atıyor. İnsanlar güvenli yerler ve koşullar etrafında iletişim kurduğu için yaralanma veya ölüme katkıda bulunabilir." dedi.
İnsan hakları aktivistleri BM'nin internetteki sansürü normalleştirebileceğinden endişe ediyor
Birleşmiş Milletler (BM) İnternet sansürünü norm haline getirme riskiyle karşı karşıya. WIRED, BM Genel Sekreteri tarafından düzenlenen İnternet Yönetişim Forumu'nun (IGF) önümüzdeki yıllarda otoriter ülkelerde düzenlenebileceğini yazıyor. Esasen bir tartışma platformu olan ve düzenleyici olmaktan ziyade tavsiye vermeyi amaçlayan IGF; ülkelerin, şirketlerin, kuruluşların ve aktivistlerin internetin çeşitli yönlerini tartışmalarına olanak tanıyor. BM, önümüzdeki iki toplantı için ev sahibi ülkeleri henüz resmi olarak açıklamamış olsa da, IGF'nin 2024 yılında Suudi Arabistan'da, 2025 yılında da Rusya'da düzenlenmesi ihtimali yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Zira Suudi İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Abdullah Alswaha, Tokyo'da düzenlenen bir forumda gelecek yılki forumun Riyad'da yapılacağını açıkladı ve IGF'nin bir temsilcisi de bunu teyit etti.
Article 19 bu karara tepki gösterdi: Suudi Arabistan, 2024 İnternet Yönetişim Forumu'na ev sahipliği yapmamalı
Dünya genelinde ifade ve haber alma özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesine odaklanan İngiliz insan hakları örgütü Article 19, bununla ilgili bir açıklama yaparak BM Genel Sekreteri'ne, 2024 İnternet Yönetişim Forumu'nun (IGF) Suudi Arabistan'da düzenlenmesi kararından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.