22 Mayıs – 28 Mayıs’ta küresel internet sansürü ve gözetimde öne çıkanlar:
- FinFisher’ın eski yöneticileri MİT’e casus yazılım satmaktan yargılanabilir
- Pegasus casus yazılımına ilk kez savaş bölgesinde rastlandı
- Twitter’dan kaçış: Trollerden, küfürlerden bıkan iklim bilimciler mavi kuşu terk ediyor
- AB’den Twitter’a “dezenformasyon” tehdidi
- Çin 67 bin topluluk hesabını kapattı, 1,4 milyon gönderiyi sildi
FinFisher’ın eski yöneticileri MİT’e casus yazılım satmaktan yargılanabilir
Şirketin FinSpy yazılımının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı “Adalet Yürüyüşü” sırasında muhaliflerin telefonlarını izlemek için kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Pegasus casus yazılımına ilk kez savaş bölgesinde rastlandı
Access Now, Citizen Lab, Amnesty International, CyberHub-AM ve bağımsız güvenlik araştırmacısı Ruben Muradyan tarafından yürütülen ortak bir araştırmanın bulgularına göre Ermenistan’da aralarında geçmişte kamuda çalışmış kişiler, gazeteciler ve en az bir Birleşmiş Milletler yetkilisinin de olduğu en az 13 kişi Pegasus casus yazılımı ile hedef alındı.
Twitter’dan kaçış: Trollerden, küfürlerden bıkan iklim bilimciler mavi kuşu terk ediyor
AFP’de Roland Lloyd Parry imzasıyla yayınlanan bir habere konuşan bilim insanlarına göre Musk’ın yönetimi devralmasının ardından Twitter’da iklim değişikliği inkârcılığı artış gösterdi. Buna ek olarak artan şekilde hakaretlere ve toplu spam’lemeye maruz kalan bilim insanları alternatif sosyal ağlara doğru yelken açıyor.
AB’den Twitter’a “dezenformasyon” tehdidi
Avrupa Birliği’nin İç Piyasalardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Twitter’ın AB’nin gönüllü dezenformasyon konusundaki gönüllü nizamnamesinden ayrıldığını doğrulayarak platformun içeriği sansürleme yükümlülüklerinden “saklanamayacağı” konusunda uyardı. Breton tweet’inde “Kaçabilirsin ama saklanamazsın” ifadesini kullandı.
Breton “dezenformasyonla mücadelenin 25 Ağustos’tan itibaren Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında yasal zorunluluk olacağını” kaydetti. Söz konusu tartışmalı yasa, Avrupa’da faaliyet gösteren sosyal medya platformları için içerikleri aktif olarak denetlemelerini aksi halde küresel cironun yüze 6’sına varan para cezaları ile karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.
Çin 67 bin topluluk hesabını kapattı, 1,4 milyon gönderiyi sildi
Çin’in internet düzenleyici kurumu olan Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), Cuma günü yaptığı açıklamada 10 Mart’tan 22 Mayıs’a kadar süren bir operasyon kapsamında 67.000 topluluk hesabını kapattığını ve 1,4 milyon gönderiyi sildiğini açıkladı. Bunlardan yaklaşık 8.000 hesap, “sahte haberler, söylentiler ve zararlı bilgiler yaymak” gerekçesiyle kalıcı olarak kapatıldı. Yaklaşık 930.000 hesap ise takipçi kaldırma ve kâr getirici işlevlerin askıya alınması da dahil olmak üzere daha hafif yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.
CAC, sosyal medyada 187 bin kişinin bir haber kuruluşu kimliğini kullandığı, 430 bin kişininse gerekli niteliklere sahip olmadan profesyonel tavsiye veya eğitim hizmetleri sağladığı gerekçesiyle cezalandırıldığını bildirdi.