Veri gazeteciliği, doğru ve kamusal veriye nasıl ulaşılır, bilgi edinme hakkı gibi konuların konuşulduğu atölyede katılımcılar bu konular hakkında uygulama yapma imkanı da buldu.
Türkiye’de artan sansür uygulamalarının ve erişime engellenen internet sitelerinin sayısının artması ile ifade ve internet özgürlüklerine yönelik oluşan baskıya karşı çalışmalar yürüten Free Web Turkey Platformu, 25 Haziran günü İstanbul'da bulunan Postane Galata'da "Gazeteciler için dijital gazetecilik’ başlığı altında atölye düzenledi.
Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteği ile düzenlenen atölyede
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Pınar Dağ ve serbest gazeteci Elif İnce yönetiminde oturumlar gerçekleştirildi. Veri gazeteciliği nedir, nasıl yapılır konularının konuşulduğu ilk oturumda eğitmen Pınar Dağ internet üzerinden veri toplama ve kamusal veriye ulaşma konusunda bilgiler vererek yöntemleri anlattı. Uygulamalı olarak aktarılan veri doğrulama yöntemlerinin ardından katılımcılarla veri görselleştirme yöntemleri üzerine çalışma yapıldı.
Atölyenin ikinci oturumunda da serbest gazeteci Elif İnce, şirketler ve ihaleler hakkındaki bilgi kaynakları ile tapu ve imar bilgileri hakkındaki bilgi kaynaklarına nasıl ulaşılacağını anlattı. İnce, hava kirliliği, baraj doluluk oranları ve meclis tutanakları konusunda bilgi alınacak siteleri göstererek elde edilecek bilgilerin haber üretim süreçlerine olan katkısına değindi. "Bilgi edinme hakkı" ile ilgili gazeteci olarak yaşadığı deneyimleri de paylaşan İnce, vatandaş olarak da bilgi edinme hakkının nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini gösterdi.