Hornet’in erişim engeli kaldırıldı: 'Sadece Türkiye'dekilerin değil, tüm dünyadaki kullanıcıların hakkı ihlal edildi'

Hornet’in erişim engeli kaldırıldı: 'Sadece Türkiye'dekilerin değil, tüm dünyadaki kullanıcıların hakkı ihlal edildi'

AYM’nin “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararı vermesi üzerine, LGBTİ+’lar için tasarlanmış tanışma ve partnerlik uygulaması Hornet’e uygulanan erişim engeli kaldırıldı. AYM başvurusunu yapan avukat Kerem Dikmen, kararı Free Web Turkey’e değerlendirdi.

ARMAĞAN TEZEL

Ankara İl Jandarma Komutanlığı‘nın başvurusu üzerine 6 Ağustos 2020’de Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellenen Hornet’in Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonuçlandı.

Yerel mahkemeye yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine avukat Kerem Dikmen aracılığıyla AYM’ye başvuran Hornet’in itirazı haklı bulundu. Erişim engeline karşı yapılmış 502 ihlal başvurusunu birleştiren yüksek mahkeme, erişim engeli kararıyla Hornet’in ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Bunun üzerine Hornet’in web sitesinin yanı sıra App Store ile Google Play’de yer alan mobil uygulamalarına uygulanan erişim engeli, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla kaldırıldı.

AYM, dünya çapında 40 milyon kullanıcısı bulunan Hornet’in etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine de hükmetti.

Kerem Dikmen: ‘İhlal kararının dört sene sonra verilmesi anormal bir durum’

Hornet adına AYM başvurusu yapan ve kararı Free Web Turkey’e değerlendiren avukat Kerem Dikmen, “Açık şekilde ifade özgürlüğü ihlali olan bir kamusal yaptırımın AYM tarafından da ihlal olarak nitelendirilip bu yönde bir karar verilmesi oldukça iyi.” dedi.

İhlal kararının söz konusu erişim engeli kararından dört sene sonra verilmesini “anormal bir durum” olarak değerlendiren Dikmen, “Çünkü zaten AYM’nin geçtiğimiz yıllarda verdiği bir pilot karar vardı. Yüksek mahkeme, pilot kararında, erişim engeli kararı verilmesine olanak sağlayan yasadan kaynaklı sistematik bir sorun olduğunu söylemiş ve parlamentodan gerekli kanuni düzenlemeyi yapmasını istemişti” diye konuştu.

‘Sadece Türkiye’dekilerin değil tüm dünyadaki Hornet kullanıcıların hakkı ihlal edildi’

Dikmen, Hornet için verilen erişim engeli kararının bir haber veya blog için verilen erişim engeli kararından daha farklı bir anlam ifade ettiğini söyledi:

“Tabii ki bir blog ya da bir haberin, alıcısına gitmesi önemli, arada böyle bir hiyerarşi kurmayacağım ancak Hornet yüz binlerce, dünya çapında düşündüğümüzde de on milyonlarca, belki yüz milyonlarca kişinin birbiriyle arkadaşlık kurmasını sağlıyor. Dolayısıyla Hornet’in engellenmesi, tek bir kişinin veya Türkiye’de yaşayanların değil, yeryüzünde bu uygulamayı kullanan milyonlarca kişinin uygulamaya erişimin engellenmesi anlamına geliyordu. Erişim engeli kararıyla bu kadar insanın ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilmişti.”

'Hornet’in erişim engelini kaldırıp Grindr’ınkini kaldırmamanın rasyonel bir yanıtı yok'

Dikmen, Hornet’ten yedi sene önce (2013) erişim engeli getirilen bir diğer LGBTİ+ tanışma ve partnerlik uygulaması Grindr’ın hâlâ devam eden erişim engeli hakkında da konuştu.

Gey erkeklerin tanışma uygulaması Grindr, Ağustos 2013’te Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından alınan koruma tedbiri kapsamında erişime engellendi. 

“Fuhuş ve müstehcenlik içerdiği” gerekçesiyle verilen erişim engeli kararına yapılan itiraz, İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Şubat 2014’te reddedildi.

Bunun üzerine durum 2015 yılında AYM’ye taşındı ve yüksek mahkeme bu başvuruyu hâlâ karara bağlamadı.

Dikmen, AYM’nin 6 Şubat’ta açıkladığı kararında Grindr için de “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararı vermemesini “oldukça problemli” olarak yorumladı.

“Bunun rasyonel bir yanıtı yok” diyen Dikmen, şunları söyledi:

"AYM, Grindr başvurusunu da bu başvuruyla birleştirip ele alabilirdi. Üstelik AYM’nin yayımladığı üç aylık istatistiklere baktığınızda, yayımlanmış olan en son istatistikte, 2015’ten kalan dosya sayısının yanılmıyorsam 39 olduğu duyurulmuştu. AYM’de bekleyen bu 39 dosyadan biri de Grindr. Dolayısıyla ihlal devam ediyor. Bence artık Grindr açısından AYM’nin etkisiz bir yol olduğu tartışması rahatlıkla yapılabilir.”

Erişim engelinden bir yıl sonra Apple Store’dan da kaldırıldı

Hornet hakkında 6 Şubat 2020’de verilen erişim engeli kararından bir yıl sonra, uygulama iOS’un uygulama mağazası App Store’dan da kaldırıldı.

Hornet, gelişmeyi 9 Ağustos 2021’de kullanıcılarına attığı şu mesajla duyurmuştu: