Kaos GL'ye erişim engeli: “Sadece LGBTİ+’lar için değil tüm okurlar açısından bir sorun”

Kaos GL'ye erişim engeli: “Sadece LGBTİ+’lar için değil tüm okurlar açısından bir sorun”

LGBTİ+ haber platformu Kaos GL’nin internet sitesi, BTK’nın aileleri "internetteki zararlı içeriklerden korumak" amacıyla sunduğu Güvenli Net projesi kapsamında erişime engellendi. Kaos GL, "Aile" ve/veya "Çocuk" profillerinden erişilemeyen 10. yayımcı oldu.

SAKİNE ORMAN

Gazete Patika, Avrupa Demokrat, Alınteri, Yeni Demokrasi, Özgür Gelecek, MangaGo, Gazete Yolculuk, Kaldıraç dergisi ve Halkın Günlüğü. Hepsinin ortak noktası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından “zararlı” bulunması.

Bu yayımcılardan bazılarına mahkeme kararlarıyla erişim engeli getirten BTK, bazılarınıysa Türk Telekom, Turkcell, Kablonet, Turknet, Vodafonet vb. internet servis sağlayıcılarına (İSS) verdiği talimatla erişilemez kıldı.

Bu İSS’lerle iletişime geçen BTK, "internetteki zararlı içeriklerden korumak" amacıyla ücretsiz olarak sunduğu "Güvenli Net" projesi kapsamında ilgili yayımcılara İSS’lerin "Aile" ve/veya "Çocuk" profillerinden erişim engeli getirtti.

Hangilerinin “zararlı” olduğuna veya olabileceğine BTK’nın karar verdiği bu yayımcılar arasına son olarak 18 Eylül’de Kaos GL de eklendi. 

Avukat Kerem Dikmen: Yasal bir dayanağı yok

Free Web Turkey’e konuşan Kaos GL İnsan Hakları Programı Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen, bu durumla ilgili BTK tarafından kendilerine bir bilgilendirme yapılmadığını söyledi.

Mevcut durumda varsayımlarla hareket ettiklerini belirten Dikmen, “Elimizde somut bir bilgi yok ancak geçmişte benzer vakalarda yaşananlara dayanarak analiz yapıyoruz. İnternet kullanıcıları için iki farklı profil var: 'Aile' ve 'Çocuk'. Eğer bir URL siyah listeye alındıysa, aile kullanıcı profiline sahip olanlar bu sitelere erişemiyor. Kaos GL’nin URL’sinin siyah listeye alınmış olduğunu tahmin ediyoruz fakat bu işlem için yasal bir dayanak yok. Bu erişim engeli, LGBTİ+’ların sosyal hayattan izole edilmesine yönelik bir girişim olarak değerlendirilebilir” dedi. 

“Sadece LGBTİ+’lar için değil tüm okurlar açısından bir sorun”

Bu durumun yalnızca LGBTİ+’lar için değil tüm okurlar açısından sorun yarattığını belirten Dikmen, "Kaos GL’den haber almak isteyen sıradan kullanıcıların talepleri de bu erişim engeliyle sınırlanmış oluyor" dedi. 

Kaos GL'nin Türkiye’deki LGBTİ+’ların kendilerini ifade edebilmeleri için önemli bir platform olduğunu vurgulayan Dikmen, bu engellemenin ifade özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtladığını söyledi. 

Gazeteci Yadigar Aygün: Keyfi nedenlerle engelleniyoruz

Erişim engeli getirilen platformlardan bir diğeri de Gazete Patika. 

Patika’dan gazeteci Yadigar Aygün, engelin keyfi olduğunu ve hukuki bir dayanağının olmadığını söyledi.

Gazete Patika’nın bugüne dek 22 kez erişim engellendiğini belirten Aygün, “İktidar, halktan gizlemek istediği gerçekleri ve bilgilere erişimi keyfi nedenlerle engelliyor. Bu engellemeler basın ve ifade özgürlüğünü ciddi şekilde tehdit ediyor, halkın haber alma hakkını ihlal ediliyor. İktidar, özellikle sosyalist ve muhalif basının gerçekleri halka ulaştırmasını istemiyor” dedi.

Sansürün gazetecileri susturamayacağını belirten Aygün, “Erişim engelleri, soruşturmalar ve hapis cezaları, gazetecilere gözdağı vermek amacıyla kullanılıyor. Ne kadar erişim engeli getirseler de biz doğruları halka ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.