Deprem bölgesindeki hizmetlerinde sorunlar yaşanması nedeniyle GSM operatörleriyle BTK hakkındaki suç duyurusu için takipsizlik kararı verilen MLSA’nın bu karara itirazı da reddedildi. MLSA, durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA), 6 Şubat 2023 depremlerinde bölgedeki hizmetlerinde sorunlar yaşanması nedeniyle GSM operatörleriyle BTK hakkındaki suç duyurusu için verilen takipsizlik kararına yaptığı itiraz sonuçlandı.
İtirazı değerlendiren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği takipsizlik kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirtti ve MLSA’nın itirazını reddetti.
Kararın gerekçesinde, soruşturma sürecinde toplanan delillerin değerlendirilmesinde ve karara bağlanmasında herhangi bir hata veya yasaya aykırılık bulunmadığı belirtildi.
MLSA, durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.
Ne olmuştu?
6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli iki deprem olmuş, 50 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan deprem sonrasında GSM operatörlerinin hizmetleri çalışamaz hale gelmişti. Bölgede şebekenin bulunamaması sebebiyle yakınlarına ulaşamayan aileler ile bölgeye yardım yönlendirmek isteyen yurttaşlar da sosyal medyayı kullanmıştı. Yine enkaz altında kalan yurttaşlar da sosyal medya üzerinden yardım talep etmişti. Ancak daha sonra BTK’nın Twitter ve TikTok başta olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarına bant daraltma uygulaması sebebiyle bu da imkansız hale geldi.
Bunun üzerine avukat Ok, depremin üzerinden dört gün geçmesine rağmen hizmetlerini iyileştirmeyen GSM operatörleri hakkında “haberleşmenin engellenmesi”, “bilinçli taksirle öldürme” ve “taksirle yaralama” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.
Ok, yapılan bant daraltma uygulamasının hiçbir kanuni ve vicdani dayanağı olmadığını belirterek aynı dilekçede BTK yetkilileri hakkında da “haberleşmenin engellenmesi”, “bilinçli taksirle öldürme”, “taksirle yaralama” ve “görevi kötüye kullanma” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.