Bu hafta Rusya'nın, interneti küresel erişimden izole etme denemeleri, Malezya'nın internet sansürünü artıran yeni düzenlemeleri ve Suudi Arabistan'da düzenlenecek IGF'nin yarattığı tartışmalar gündemdeydi
Rusya, egemen bir internet sistemi için yeni testler yaparken VPN'lerin bile bu engellemeleri aşmada başarısız olması, bu alandaki teknolojik kontrolün ne kadar ileri gösterdi. Pakistan'da ise internet kesintilerinin ekonomik hayata ve bireylerin geçim kaynaklarına ciddi zarar verdiği bildirildi.
Diğer yandan, Suudi Arabistan'da düzenlenecek olan İnternet Yönetişim Forumu (IGF), ev sahibi ülkenin insan hakları ihlalleri nedeniyle sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor ve boykot ediliyor. Sosyal medya platformları da yasadışı yaban hayatı ticareti gibi ciddi suçların merkezi haline gelirken, bu platformlardaki denetimsizlik dikkat çekiyor.
Dijital özgürlüklerin yanı sıra sağlık ve teknoloji konuları da gündemdeydi. İspanyol uzmanlar, akıllı telefonların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda halkı uyarmak için hükümeti harekete geçmeye çağırdı. Avustralya’da ise polis, verilerin incelenmesinde yapay zeka kullanımını savunarak bu teknolojiyi soruşturmalarda daha yaygın bir şekilde kullanacağını duyurdu.
Rusya, interneti küresel internetten koparma testi yaptı, VPN’ler de işe yaramıyor
PCMag’den Kate Irwin’in habreine göre bu hafta Rusya, bazı bölgelerde küresel internete erişimi keserek, bu bölgeleri bir gün boyunca tamamen izole etti. Dağıstan, Çeçenya ve İnguşetya gibi çoğunluğu Müslüman olan bölgelerde yaşayan insanlar Google, YouTube, Telegram, WhatsApp ve diğer yabancı web sitelerine veya uygulamalara erişemediler. Test sırasında VPN'ler bile bu engellemeleri aşmada etkisiz kaldı.
Bu kesintiler, Rusya'nın tamamen kontrol edebileceği bir "egemen internet" sistemini test etmesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Daha önce YouTube gibi siteleri yavaşlatarak erişimi neredeyse imkansız hale getirme testleri gerçekleştirdi. Rusya'nın 2019'dan beri bu proje üzerinde çalıştığı ve şimdiye kadar 648 milyon dolarlık bir yatırım yaptığı belirtildi. .
Habere göre Rusya, Amazon Web Services (AWS) ve HostGator gibi yabancı web hizmetlerini tamamen engelleyebilir.
Malezya internet sansürü ağırlaşıyor
Malezya’da online özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik yeni adımlar atılıyor.
Rest of the World’ün haberine göre yetkililer, yeni düzenlemelerin nefret söylemini ve dolandırıcılıkları sınırlamak için gerekli olduğunu belirtirken, içerik üreticileri baskılardan kaçınmak için oto-sansür uyguladıklarını söylüyor.
Yeni düzenlemelerle hükümet çevrimiçi içerik üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor. Yetkililer, bu adımların nefret söylemi ve zorbalıkla mücadele etmeyi hedeflediğini ifade ediyor.
İçerik üreticileri, baskılardan kaçınmak için kendilerini sansürlediklerini belirtiyor ve bu yeni kuralların geçimlerini zorlaştırdığını dile getiriyorlar.
https://restofworld.org/2024/malaysia-internet-censorship-creators/
IGF’nin Suudi Arabistan’da yapılmasına sivil toplumdan tepki
15-19 Aralık 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler'in internet forumu İnternet Yönetişim Forumu (IGF) birçok sivil toplum kuruluşu tarafından boykot ediliyor.
Forumun temel amacı, tüm paydaşların internet yönetiminde söz hakkına sahip olması. Ancak, ev sahibinin Suudi Arabistan olması ve ülkenin internet özgürlüklerini en çok kısıtlayan ülkelerden biri olması sivil toplum kuruluşlarından tepki alıyor. Suudi Arabsitan’da protesto yapmak, siyasi partiler, bağımsız medya ve örgütler yasaklanmış durumda.
Birçok kurum Suudi Arabistan'ın reform politikasını (Vision 2030) dünya sahnesinde bir PR aracı olarak kullandığını belirterek foruma katılmayı reddediyor. İnsan hakları ihlallerine dikkat çekerek IGF'nin Suudi rejiminin imajını aklamak için kullanılmasına karşı çıkıyorlar.
https://www.techpolicy.press/who-wins-from-the-igf-not-those-locked-up-for-speaking-out/
Pakistan'da internete erişim olmaması geçim kaynaklarına zarar veriyor
Kasım ayında Pakistan’ın başkentinde binlerce kişinin tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın serbest bırakılması için düzenlediği bir eylemde yüzlerce kişi gözaltına alındı.
Dijital haklar savunucuları, bu protestoların ayrıca ülke genelinde internet kesintileri ve yavaşlamaları tetiklediğini belirtti.
Uzmanlara göre internet kesintileri ekonomiye büyük zarar vererek, birçok kişinin geçim sıkıntısı yaşamasına yol açıyor.
https://www.context.news/digital-divides/in-pakistan-lack-of-internet-access-is-costing-livelihoods
X'ten Bluesky'a: İnsanlar neden Elon Musk'ın 'Dijital Meydanı'ndan kaçıyor?
Guardian’ın haberine Elon Musk’ın platformu son iki ayda ABD’de 2,7 milyon aktif kullanıcı kaybederken, Bluesky aynı dönemde 2,5 milyon kullanıcı kazandı.
https://www.theguardian.com/media/2024/dec/11/from-x-to-bluesky-why-are-people-abandoning-twitter-digital-town-square
Avustralya’da polis yapay zeka kullanımını savundu
Avustralya federal polisi, ele geçirilen telefonlar ve diğer cihazlarda bulunan verilerin büyük hacmi nedeniyle yapay zekayı kullanmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.
Polis, bu teknolojiyi giderek artan bir şekilde e-postalar ve cihazları incelemek için kullanıyor.
https://www.theguardian.com/technology/2024/dec/11/australia-police-using-ai-search-phones-emails-ntwnfb
Sosyal medyada yasadışı yaban hayatı ticareti yüksek boyutta
Uzmanlara göre, sosyal medya, yaban hayatı kaçakçıları için kritik bir araç haline geldi. Facebook gibi platformlar, tehlike altındaki hayvanları ya da ürünlerini reklam etmek için kullanılarak satışlar genellikle WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden tamamlanıyor.
2024 Ekim ayında Transnasyonel Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim tarafından hazırlanan bir rapora göre yalnızca bu yıl üç aylık bir dönemde Brezilya ve Güney Afrika’da koruma altındaki 18 tür için 477 ilan tespit edildiği belirtildi. Rapora göre bu ilanların %78’i sosyal medya üzerinden yayımlandı.
https://www.theguardian.com/environment/2024/dec/09/inside-the-illegal-wildlife-trade-booming-on-social-media-aoe
https://globalinitiative.net/wp-content/uploads/2024/10/Monitoring-illegal-wildlife-trade-Brazil-and-South-Africa-GI-TOC-October-2024.pdf
İspanya’da uzmanlardan hükümete akıllı telefonlar için sağlık uyarısı
Elli kişilik bir uzman komitesi, akıllı telefonların sağlık üzerindeki potansiyel etkileri konusunda kullanıcıları uyarmak amacıyla İspanyol hükümetine sağlık uyarıları koymasını tavsiye eden 250 sayfalık bir rapor hazırladı.
Komite, ayrıca 13 yaşına kadar olan çocukların dijital cihazlara maruz kalmasının sınırlandırılması gerektiğini belirterek, bunu bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirdi.