Top10VPN, 16 VPN’in erişime engelli olduğu Türkiye’de engelli olmayanlar arasında en iyi VPN’leri belirledi. 61 VPN’i test eden platform, Astrill’in Türkiye için halihazırdaki en iyi VPN olduğunu belirtti.
ARMAĞAN TEZEL
Bağımsız bir VPN inceleme platformu olan Top10VPN, Türkiye hükümetinin VPN servisleri de dahil her yıl yüz binlerce dijital materyali engellediğini belirtti ve Türkiye’de yaşayan kullanıcılar için ülkedeki en iyi VPN’leri listeledi.
Platformun 61 ayrı VPN’i test ederek ulaştığı sonuca göre Astrill VPN, 10 üzerinden aldığı 9.4 puanla, 16 VPN’in erişime engelli olduğu Türkiye’de engelli olmayanlar arasında “en iyi VPN” oldu.
Test için VPN’lerin hükümet veya ona bağlı bir şirketlerle bağının olup olmadığı, sunucu sayısı, sunucu konumu, sansürü aşmak konusundaki başarısı, gizleme teknolojisi, gizlilik ve kayıt politikası, hız, güvenlik ve teknik özellikler, uluslararası indirme hızı ve fiyat gibi kriterler dikkate alındı.
Astrill VPN’in ardından ise PrivateVPN geldi. Platform, genel toplamda 10 üzerinden 8.3 puan verdiği PrivateVPN hakkında “Türkiye için en iyi ve ucuz VPN” değerlendirmesini yaptı.
6.4 puanla üçüncü sırada yer alan Windscribe VPN’in ise “Ücretsiz VPN’ler arasında en iyisi” olduğu belirtildi.
“Türkiye için birinci tavsiyemiz Astrill VPN”
Bu üç ayrı VPN için detaylı değerlendirmenin de yapıldığı araştırmada Astrill VPN hakkında “Türkiye için birinci tavsiyemizdir” dendi.
Değerlendirmenin devamında “Astrill VPN, bir gizleme protokolü olan StealthVPN sayesinde internet sansürünü ve VPN engellerini aşmada son derece etkili. Bu protokol, Türk hükümetinin kullandığı güvenlik duvarları tarafından tespit edilmekten düzenli olarak kaçınıyor” ifadeleri kullanıldı.
Astrill VPN’in eksileri arasında Türkiye'de yalnızca bir sunucusunun yer alması ve pahalı olması ile iade veya ücretsiz denemesinin olmaması gösterildi.
“PrivateVPN, ücretli VPN’lerle rekabet edebiliyor”
Top10VPN, “Türkiye için en iyi ve ucuz VPN” yorumunu yaptığı PrivateVPN hakkında “Karmaşık çevrimiçi güvenlik duvarlarını aşmak konusunda yüzde 85'lik bir başarı oranına sahip” dedi.
Değerlendirmede “Uluslararası indirme hızı ve kolay kullanımı sayesinde diğer daha pahalı alternatifleriyle hayranlık uyandıracak düzeyde rekabet edebiliyor” ifadeleri kullanıldı.
VPN sunucu sayısının birle sınırlı olması ve bağlantı hızı itibarıyla yavaş olması ise PrivateVPN’in eksileri arasında gösterildi.
“Windscribe, ücretsiz VPN’ler arasında en iyisi”
Testler sonucunda “Ücretsiz VPN’ler arasında en iyisi” olarak gösterilen Windscribe içinse “Ancak Türkiye'de bir sunucusu olmaması nedeniyle Türkiye'den bir IP adresi almak için bunu kullanamazsınız” dendi.
İncelemede Windscribe’ın Türkiye’deki sunucusunu bu yıl kaldırdığı belirtildi.
Aylık 10 GB kullanım kotasının olması, Türkiye'de sunucusunun olmaması, Netflix'e erişim sağlamaması ve yavaş bir bağlantıya sahip olması ise Windscribe’ın eksileri arasında gösterildi.
“Ücretsiz VPN kullanmanızı önermiyoruz”
Sansürün boyutunun büyük olduğu ülkelerde ücretsiz VPN kullanmayı önermeyen Top10VPN, “Güvenilir birkaç ücretsiz VPN olmasına rağmen birçok ücretsiz VPN güvenlik açıklarına ve zayıf gizlilik politikalarına sahip” dedi.
Türkiye hakkında değerlendirme
İncelemede Türkiye’deki internet sansürüne değinildi ve şu değerlendirme yapıldı:
“Türkiye hükümeti, yıllar içinde haber yayınları, internet üzerinden yayın hizmetleri ve Facebook ile X gibi popüler sosyal medya platformları da dahil olmak üzere yüz binlerce web sitesine erişim engeli getirdi.”
BTK, Kasım 2023’te 16 VPN’e erişim engeli getirdi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 25 Kasım 2023’te internet servis sağlayıcıları ile mobil operatörlere bir yazı göndererek en popüler 16 VPN’e erişim engeli getirmelerini istemişti.
Bu doğrultuda da Proton VPN, Surfshark VPN, SuperVPN, VPN Unlimited, IPVanish VPN, VPN365, CyberGhost VPN, HideMe VPN, PureVPN, ZenVPN, Psiphon, TunnelBear, Snap VPN, Hotspot Shield, Secure VPN ve SurfEasy’e erişim engeli getirilmişti.