İsrail parlamentosu, “terör yanlısı” olarak tanımladığı çevrimiçi içeriklerin sansürlenmesini ve sorumlularını hapisle cezalandırılmasını öngören yasa değişikliğini kabul etti. Yasa tasarısına göre Hamas ve IŞİD'in yayımlarını takip edenler cezayla karşı karşıya kalacak.
İsrail Parlamentosu, ülkenin terörle mücadele yasasında "terörist materyallerin tüketimini" suç sayan yasa değişikliğini kabul etti.
13'e karşı 4 oyla kabul edilen tasarı, terörle mücadele yasasının 24'üncü maddesini değiştirerek "terör örgütüyle özdeşleşmeye işaret eden koşullar altında terör örgütüne ait yayınların sistematik ve sürekli olarak tüketilmesini" yasaklıyor.
Buna göre başta Hamas ve IŞİD gibi İsrail'in "terör örgütü" olarak kabul ettiği organizasyonlar tarafından üretilen içerikleri düzenli olarak tüketip yayanlar bir yıl hapis cezasıyla karşılaşacak.
Yasanın, “terör örgütüyle bağlantısı olmayan insanların terörist içerikleri izleyerek radikalleşip eyleme geçmesi” ve “yalnız kurt” olarak adlandırılan bireysel saldırıları önlemek için tasarlandığı ileri sürüldü.
Bu tür içerikleri "rastgele, iyi niyetle veya kamuoyuna bilgi sağlamak, terör saldırılarını önlemek veya araştırma amacıyla" izleyen kişilerin ise bu suçlamayla karşılaşmayacağı kaydedildi.
Tasarı iki yıl süreyle geçerli “geçici bir tedbir olarak” kabul edildi ancak bu sürenin sonunda meclis tarafından tekrar uzatılabilecek.
İsrail'deki insan hakları grupları tepkili: "Pasif sosyal medya kullanımı bile suç haline gelecek"
İsrail'deki insan hakları grupları ise bunun düşünce polisliğiyle eşdeğer olduğunu söyleyerek tasarıya tepki gösterdi.
İsrail'deki Arap Azınlık Hakları Hukuk Merkezi Adalah, "Bu yasa, düşünceleri cezai yaptırıma tabi tuttuğu için İsrail meclisi tarafından şimdiye kadar kabul edilen en müdahaleci ve acımasız yasal önlemlerden biridir" dedi. Merkez, değişikliğin İsrail'in Filistinli yurttaşlarını hedef alan gözetim ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması ortamında "pasif sosyal medya kullanımını bile" suç haline getireceği uyarısında bulundu.
Açıklamada, "Bu yasa, bireyin kişisel düşünce ve inançlarının kutsal alanına tecavüz etmekte ve sosyal medya kullanımına yönelik devlet gözetimini önemli ölçüde artırmaktadır" denildi. Adalah, tasarıya itiraz etmek üzere Yüksek Mahkeme'ye bir dilekçe göndereceğini de duyurdu.
"Demokratik ülkelerde bir örneği yok"
İsrail'deki Sivil Haklar Derneği de demokratik ülkelerde "emsali olmadığını" ve yasadaki muğlaklığın, yorumu uygulayıcı makamlara bıraktığını söyleyerek değişikliği eleştirdi.
İsrail medyasının bildirdiğine göre, tasarının önceki versiyonuyla ilgili endişelerini dile getiren İsrail Meclisi hukuk danışmanı Gur Bligh, bireyin aynı zamanda içeriği yayınlayan grupla özdeşleşmesi gerektiğini belirten bir hükmün eklenmesinin "aşırı kriminalizasyondan" kaçınmak için yeterli olduğunu söyledi.