"Kişilik hakları ihlali" maddesi resmen yürürlükten kaldırıldı: Artık bu gerekçeyle erişim engeli aldırılamayacak

"Kişilik hakları ihlali" maddesi resmen yürürlükten kaldırıldı: Artık bu gerekçeyle erişim engeli aldırılamayacak

AYM'nin "basın ve ifade özgürlüğü"nü kısıtladığı gerekçesiyle iptal ettiği "kişilik hakları ihlali" maddesi resmen yürürlükten kaldırıldı. Artık bu gerekçeyle erişim engeli kararı aldırılamayacak.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "Basın ve ifade özgürlüğüne ağır müdahaleler teşkil ettiği" gerekçesiyle 11 Ekim 2023'te iptaline karar verdiği 5651 sayılı kanundaki "kişilik hakları ihlali" maddesi resmen yürürlükten kaldırıldı.

Buna göre 10 Ekim itibarıyla, internet yayıncılığını düzenleyen sayılı kanunun ilgili 9'uncu maddesi gerekçe gösterilerek erişim engeli/içerikten çıkarma kararları aldırılamayacak.

'Erişim engeli, basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir müdahale teşkil ediyor'

AYM, 11 Ekim 2023 tarihli kararında, ilgili madde gerekçe gösterilerek erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etmişti.

Bunun ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü sınırladığını belirten AYM, 9'uncu maddenin kapsam ve sınırlarının belli olmadığını kaydetmişti. Aynı zamanda yargı makamlarına geniş bir takdir alanı da yarattığını belirten AYM, erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararlarına yapılan itirazlardan da sonuç almanın zor olduğunu belirtmişti.

"Kişilik hakları ihlali"ne karşı erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı vermenin kademeli bir müdahale yöntemi sunmadığını kaydeden AYM, "bunun, ilgili içeriğin belirli bir ülke sınırları içinden ulaşılmasına, kararın verildiği tarihten itibaren süresiz olarak engel olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullanmıştı..

AYM, bunun demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun ve orantılı karar verilmesini sağlayacak güvenceleri de barındırmadığında not düşmüştü.