6 Şubat 2023'te deprem bölgesinde şebekeleri çekmeyen GSM operatörleri ile sosyal medyaya bant daraltma uygulayan BTK hakkındaki suç duyurusu için takipsizlik kararı verilen MLSA, durumu AYM’ye taşıdı. Takipsizlik kararına itirazı reddedilen dernek, yurttaşların AİHS ve Anayasa tarafından güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğini belirtti.
6 Şubat 2023 depremlerinde bölgede sağlıklı bir hizmet sunamayan GSM operatörleriyle bant daraltma uygulayan BTK hakkındaki suç duyurusu için takipsizlik kararı verilen, buna itirazı da reddedilen MLSA, durumu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
Dernek, AYM’ye yaptığı başvuruda, yurttaşların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) tarafından güvence altına alınan yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı, özel ve aile hayatına saygı hakkı ile ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini belirtti.
Bununla birlikte MLSA, Anayasa’da belirtilen yaşam hakkı, özel hayatın gizliliği, haberleşme özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve hak arama özgürlüğünün de ihlal edildiğini kaydetti.
Başvuruda bu ihlallerin neden olduğu maddi ve manevi zararlar göz önüne alınarak 150 bin TL tazminata hükmedilmesi istendi.
Ne olmuştu?
6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli iki deprem olmuş, 50 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan deprem sonrasında GSM operatörlerinin hizmetleri çalışamaz hale gelmişti. Bölgede şebekenin bulunamaması sebebiyle yakınlarına ulaşamayan aileler ile bölgeye yardım yönlendirmek isteyen yurttaşlar da sosyal medyayı kullanmıştı. Yine enkaz altında kalan yurttaşlar da sosyal medya üzerinden yardım talep etmişti. Ancak daha sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Twitter ve TikTok başta olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarına bant daraltma uygulaması sebebiyle bu da imkansız hale geldi.
Bunun üzerine avukat Ok, depremin üzerinden dört gün geçmesine rağmen hizmetlerini iyileştirmeyen GSM operatörleri hakkında “haberleşmenin engellenmesi”, “bilinçli taksirle öldürme” ve “taksirle yaralama” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.
Ok, yapılan bant daraltma uygulamasının hiçbir kanuni ve vicdani dayanağı olmadığını belirterek aynı dilekçede BTK yetkilileri hakkında da “haberleşmenin engellenmesi”, “bilinçli taksirle öldürme”, “taksirle yaralama” ve “görevi kötüye kullanma” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.