MLSA, Free Web Turkey’nin bir içeriği için verilen erişim engeli kararını AYM’ye taşıdı

MLSA, Free Web Turkey’nin bir içeriği için verilen erişim engeli kararını AYM’ye taşıdı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Free Web Turkey’nin 10-16 Nisan tarihli ‘Sansür Gündemi’nin erişime engellenmesine yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. Dernek, başvurusunda; erişim engeli kararıyla basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep etti. Ayrıca, bu ihaller sebebiyle yaratılan ve yaratılacak zararlar için de 75 bin TL tazminat talep edildi.

ALİ SAFA KORKUT

Her hafta, bir önceki hafta yaşanan sansür vakalarına yer verilen “Sansür Gündemi” isimli bir içerik yayımlayan Free Web Turkey’nin “Sansür Gündemi (10 – 16 Nisan)” başlıklı içeriği, Aile Bakanlığının talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Nisan kararıyla erişime engellenmişti. 17 Nisan yayın tarihli içerikte, “SS” isimli kitapları aracılığıyla gazeteciler Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan tarafından ortaya çıkarılan, Aile Bakanlığının adının karıştığı bir istismar vakasıyla ilgili haberlerin de erişime engellendiği belirtiliyordu.

Bunun üzerine MLSA Hukuk Birimi, ifade ve basın özgürlüğü ile haber alma ve bilgiye erişim hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle bu erişim engeli kararına itiraz etmiş ancak Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, bahse konu erişim engeli kararında “herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı” gerekçesiyle MLSA’nın başvurusunu reddetmişti.

Ardından MLSA Hukuk Birimi, 12 Haziran tarihinde durumu AYM’ye taşıdı.

MLSA, ilgili erişim engeli kararıyla Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle korunan basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini belirtti ve bu ihlallerin tespiti, giderilmesi ve ortadan kaldırılmasını talep etti.

Dernek, bununula birlikte “Bu müdahalelerin hukuka aykırılığının tespiti sonucunda başvurucu tüzel kişilik için ihlallerin yarattığı ve yaratabileceği maddi ve manevi zararlar”ın göz önünde bulundurulmasını ve kendileri lehine 75 bin TL tazminata hükmedilmesini de talep etti.

Ne olmuştu?

17 yaşındaki E.M.’ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla soruşturulan Sadullah Alagöz isimli iş insanının mağduru korkutup susturmak için devlet yetkilileriyle çekilen fotoğraflarını gösterdiğine dair Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu’nun yazısı ve Cumhuriyet’in internet sitesinde yer alan haber olmak üzere toplam iki haber,  nisan ayında erişime engellenmişti. Erişim engeli kararı, engellenen haberlerin birinde adı dahi geçmeyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş’in talebi üzerine alınmıştı. Her hafta, bir önceki hafta yaşanan sansür vakalarına yer verilen “Sansür Gündemi” isimli bir içerik yayımlayan Free Web Turkey de 17 Nisan da yayımladığı “Sansür Gündemi (10 – 16 Nisan)” tarihli bülteninde ilgili erişim engeli kararına yer vermişti.

Ardından, aralarında “Sansür Gündemi (10 – 16 Nisan)” başlıklı içeriğin de bulunduğu 102 içerik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebi sonrası Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Nisan tarihli kararıyla erişime engellenmişti.

MLSA Hukuk Birimi, “ifade ve basın özgürlüklerini ihlal edici niteliği, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlıyor olması, bilgiye erişim özgürlüğünün karar ile ihlal ediliyor oluşu; kararın, genel geçer ifadelerle talepte bulunanın kişilik haklarını ne suret ve şekilde ihlal ettiği gerekçelendirilmeksizin verilmiş olması, 102 adet içeriğin Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliklerinin iş yoğunluğu da göz önünde bulundurulduğunda bu kadar kısa süre içerisinde incelenmesinin hayatın olağan akışına aykırı olması ve nihayetinde kararın gerekçesiz olması” nedeniyle Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz başvurusu yapmıştı.