2025'in ilk günlerinde basın ve muhalif hesaplara yönelik artan erişim engelleri dikkat çekiyor. Sosyal medya platformları üzerinden gelen bu müdahaleler, İmralı ile görüşmelerin gerçekleştiği bu döndemde ifade özgürlüğüne yönelik yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Yeni Yaşam Gazetesi’ne son on günde 3. engel
Yeni Yaşam Gazetesi'nin web sitesi, 2 Ocak 2025 tarihli Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2025/7 D. İş sayılı kararıyla erişime engellendi. Bu karar, gazetenin internet sitesine yönelik son dönemde alınan üçüncü erişim engeli oldu. Daha önce 19 ve 21 Aralık tarihlerinde de benzer kararlar alınmıştı.
Siyasi Haber sitesine engel
Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği, 2 Ocak 2025 tarihli 2025/91 D. İş sayılı kararıyla Siyasi Haber’in web sitesine erişimi durdurdu. Bu karar, muhalif medya organlarına yönelik yargı eliyle yapılan müdahalelerin bir örneği olarak kaydedildi.
Yeni Yaşam ve Jinnews’in sosyal medya hesapları Türkiye'de kapatıldı
Yeni Yaşam Gazetesi'nin Instagram hesabı, "tehlikeli kişi ve örgütlerle ilgili topluluk kurallarını ihlal ettiği" gerekçesiyle kapatıldı. Aynı gün Jinnews'in Instagram hesabı, İmralı’daki görüşmeler, Gülistan Doku’nun kaybolmasının yıl dönümü ve Silopi'de öldürülen üç kadına ilişkin haberleri nedeniyle iki kez kapatıldı. Instagram, bu içerikleri “tehlikeli” olarak nitelendirdi.
X Üzerindeki Muhalif Hesaplara Türkiye Talebiyle Engel
Türkiye'nin talebi doğrultusunda, Mezopotamya Ajansı, Jinnews ve Yeni Yaşam Gazetesi’nin X (eski adıyla Twitter) hesaplarına erişim engeli getirildi. Bununla birlikte Grup Yorum, TAYAD, Direnişler Meclisi ve Halkın Sesi TV gibi onlarca muhalif hesabın da Türkiye’de erişime kapatıldığı öğrenildi.