Geçtiğimiz hafta boyunca birçok haber ve içeriğe Sulh Ceza Hakimliklerince erişim engeli getirildi. Sizin için derlediğimiz erişim engelleri listesini ve sansüre ilişki haberleri aşağıda bulabilirsiniz.
Tecavüz faili milli güreşçiye ‘unutulma hakkı’ tanındı
2008 yılında bir kadına tecavüz ettikten sonra tutuklanan, 2012'de 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan milli güreşçi Recep Çakır'ın, ‘kişilik haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle hakkında yapılan haberlerin erişime engellenmesi talebiyle yaptığı başvuru, Korkuteli Sulh Ceza Hakimliğince ‘unutulma hakkı’ gerekçe gösterilerek kabul edildi. Engellenen içerikler arasında Sabah, Takvim ve Yeni Şafak haberleri yer alıyor.
Arama motorlarından geçmiş silinmeye başlandı
29 Temmuz günü Mecliste ‘görüşüldükten’ sonra apar topar kabul edilen sosyal medya düzenlemesine göre; artık hâkimlerce arama motorlarından geçmişin silinmesine karar verilebiliyor. Yani, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle ‘kişilik hakları ihlal edilenlerin’ talep etmesi durumunda, başvuranın adının karara konu olan internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilmesi mümkün.
Buna göre, aratılan bir URL bir arama motorunun başka bir ülke sayfasındaki sonuçlarda gözükürken, Türkiye sayfasında gözükmüyor ve kullanıcıların önüne "Bazı sonuçlar kaldırıldı" diye bir bildirim çıkıyor.
Hulusi Akar’ın mezar ziyareti haberine erişim engeli
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, 'İBDA-C lideri' Salih Mirzabeyoğlu'nun mezarını ziyaret ettiğini aktaran haberlere ‘kişilik haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle erişim engeli getirildi. İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 17 Ağustos tarihli 2020/5310 sayılı kararıyla, aynı konuda erişime engellenen içerikler arasında Solhaber, Halk TV ve OdaTV haberleri yer alıyor.
Google ‘Türkiye ofisi’ açacağına ilişkin iddiaları yalanladı
2005 yılından bu yana Türkiye’de ‘Limited Şirket’ olarak bulunan Google’ın, geçtiğimiz ay Mecliste kabul edilen sosyal medya düzenlemesini takiben yeni bir şirket kuracağı iddia edildi. Yeni atılacak adımlarla reklam ve pazarlama çalışmalarının Türkiye’deki regülasyonlarla uyumlu hale getirilmeye çalışıldığını vurgulayan şirket, yaptığı açıklamada, “Söz konusu haberler, Google’ın reklam hizmetlerinin sunumuyla ilgili olarak 2021 yılında yapmayı planladığı bazı yapısal değişikliklerin yanlış anlaşılarak yayılmasına dayanmaktadır. Konunun 5651 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler ve sosyal medya düzenlemeleriyle bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.