Sizin için derlediğimiz erişim engelleri listesini ve sansüre ilişkin haberleri aşağıda bulabilirsiniz.
Türkiye Gündemi
Veli Ağbaba’nın Diyanet İşleri Başkanı hakkındaki tweet’ine erişim engeli
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkan yardımcısı Veli Ağbaba'nın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Fethullah Gülen'in vakıflarında yöneticilik yaptığını aktardığı tweet erişime engellendi. Kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 17 Ağustos tarihli 2020/5631 sayılı kararı ile erişime engellenen tweet’te Ağbaba, Erbaş’ın Gülen Cemaatiyle ilişkili olduğu iddia edilen ve firari olan Adil Öksüz’ün doktora savunmasında jüri olduğundan bahsetmişti.
‘Twitter’a TC kimlik numarasıyla girilsin’ önerisi üzerine Erdoğan: O da olacak inşallah
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ağustos günü İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bir taksi durağı ziyareti gerçekleştirdi. Taksi şoförlerinden biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sohbet ederken Twitter’a TC kimlik numarası ile giriş yapılmasını önerdiğini, Erdoğan’ın da bu öneriye karşılık “O da olacak inşallah” dediğini aktardı.
Dünya Gündemi
Belarus’ta internet halen yavaş
Belarus’ta 9 Ağustos’ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından seçimin şaibeli olduğu iddiasıyla başlayan protesto gösterileri halen devam ediyor. Protestoların başlamasıyla birlikte internet erişimi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından 61 saat boyunca ciddi şekilde kısıtlanmıştı. 12 Ağustos’tan beri ara ara devam eden erişim kısıtlaması, yurttaşların VPN kullanımı ile aşılabiliyorsa da, bazı VPN sağlayıcılarının da engellendiği belirtiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü yaptığı açıklamada Belarus hükümetini halkın barışçıl protesto özgürlüğünü tanımaya ve polis şiddeti iddialarını soruşturmaya çağırdı.
Sosyal medya şirketlerinin hukuki korumasını daraltmasının ardından Trump’a dava açıldı
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) oy hakkı alanında faaliyet gösteren birçok hak savunucusu grup bir araya gelerek ABD Başkanı Donald Trump’a dava açtı. Trump, Mayıs ayında sosyal medya şirketlerini kullanıcı paylaşımları dolayısıyla karşılaşabilecekleri yargılamalardan koruyan bir yasa maddesinin kapsamını daraltmıştı. Trump’a açılan davada yurttaşların doğru bilgiye ulaşma hakkı gerekçe gösterildi ve her yurttaşın bilinçli ve bağımsız şekilde oy kullanabilmesi için çevrimiçi platformların federal hükümetten çekinmeden bilgi paylaşımı yapabilmesi gerektiği belirtildi.