Türkiye'de Dijital Telif Yasası konusunda çalışmalar hızlandı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google'ı bütçe görüşmelerinden sonra TBMM'ye çağıracaklarını söyledi. Yasa teklifi Meclis’ten geçerse Google, Facebook gibi mecralar içerik üreticilerine telif ücreti ödemek zorunda kalacak.
Türkiye'de Dijital Telif Yasası çalışmaları hızlandı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamalarda Türkiye’de de Dijital Telif Yasası ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yayman, “Bütçe görüşmelerinden sonra Google ile masaya oturulacak” dedi.
A Para'da katıldığı programda soruları yanıtlayan Yayman, "Brüksel'de, Londra'da, Paris'te ne varsa Google hangi anlaşmaya bağlı kalıyorsa Ankara'da da onu istiyoruz. Bu kırmızı çizgimiz. Google'ın çifte standart yapmasını istemiyoruz. Dijital telif için masaya oturmasını istiyoruz" dedi.
Yayman, “Geldiğimiz noktada kamuoyunda çok ciddi bir talep var. Bu talep, bir an önce telif yasasının yapılması ve mevcut kanunun güncellenmesidir. Yeni dönemde en önemli gündem konularımızdan biri Dijital Telif Yasasının hazırlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
'Yasasının Türkiye’de uygulanmaması, içerik üreticilerini ve devleti bu gelirden mahrum bırakıyor'
Konuyla ilgili Posta'dan Elif Bayram'a konuşan Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav, "Google Haberler uygulaması ile de içerik üreticilerinin içeriklerini kullanıyor. Bu haberler üzerinden milyar dolarlar kazanan Google, dijital içerikleri üretenlere herhangi bir ödeme yapmıyor" dedi.
“ABD’de 1998’den beri yürürlükte olan, AB Ülkelerinde ise 2022’den itibaren uygulanan Dijital Telif Yasasının Türkiye’de uygulanmaması, hem içerik üreticilerini hem de devleti bu önemli gelirden mahrum bırakıyor” diyen Sanlav, sözlerine şöyle devam etti:
"Kanada’da Çevrim İçi Haberler Yasası düzenlemesiyle birlikte Google’ın, Kanada'ya her yıl 74 milyon dolar ödeyecek olması TBMM’yi de harekete geçirdi. Zira Google, Facebook, Instagram ve daha birçok dijital platform, Türkiye’deki, dijital içerik üreticileri üzerinden de yılda milyarlarca dolar kazanıyor. Ama karşılığında Türkiye'deki üreticilere hiçbir ücret ödemiyor. Yasa teklifi meclisten geçtiğinde Google, Facebook gibi dijital mecralar içerik üreticilerine telif ücreti ödemek zorunda kalacak."
'Google bizi sömürüyor'
“İlerleyen dönemlerde sosyal medya kullanıcıları bu şirketlerden 'içeriklerimi kullanıyorsunuz' diyerek telif ücreti isteyebilir mi? Dijital Telif Yasasıyla birlikte internet kullanıcılarının ürettiği içerikler de güvence altına alınacak mı?” sorusuna Sanlav, şöyle yanıt verdi:
"Dijital Telif Yasası ile yapılmak istenen tam olarak bu. Google bizi sömürüyor. Dijital telif hakları konusundaki yasasızlık nedeniyle yazılı metinleri, resimleri, videoları, kısaca her türlü bilgi ve içeriği üretenlerin emeklerini, bu içerikleri kullanarak para kazananlar sömürmüş oluyor. Haberlere Google üzerinden ulaşılıyor. Google, arama parametrelerine göre haberleri insanlara servis ediyor. Ayrıca Google Haberler uygulaması ile de içerik üreticilerinin içeriklerini kullanıyor. Bu haberler üzerinden milyar dolarlar kazanan Google, dijital içerikleri üretenlere herhangi bir ödeme yapmıyor. Google 2023 Yılında dünyanın en çok kazanan ticari oluşumları sıralamasında 4. sırada yer alıyor."