Yerel basında sansür: 'Bize daha kolay sansür uygulanıyor'

Yerel basında sansür: 'Bize daha kolay sansür uygulanıyor'

Erişim engeli kararlarıyla en az ulusal basın kadar muhatap olan yerel gazeteler, genelde belediyeyle ilgili haberlerinin engellendiğini söyledi. “Yerel basına daha kolay sansür uygulanıyor" diyen gazeteciler, bunun yeterince gündeme getirilmemesinden yakındı.

ALİ SAFA KORKUT

Free Web Turkey '2022 İnternet Sansürü Raporu'na göre 2022’de 35 bin 66’sı alan adı, 3 bin 196’sı haber, 2 bin 90’ı sosyal medya paylaşımı ve 184’ü sosyal medya hesabı olmak üzere en az 40 bin 536 URL için erişim engeli kararı verildi.

Erişim engeli kararlarının yasal dayanağı ise 5651 sayılı kanun. Bu kanun kapsamında haberleri en çok erişime engellenen yayımcıların ana akım ile “alternatif medya” olarak tanımlanan, ana akımın dışında kalmış popüler internet gazeteleri olduğu görülse de yerel basın da sık sık çeşitli erişim engeli kararlarıyla karşılaşıyor.

Konuştuğumuz yerel gazetelerin yöneticileri, genelde belediyelerin yaptığı çalışmalar ile siyasetçiler ve iş insanları hakkındaki haberlerini engellendiğini söyledi. Gazeteciler, meslek örgütlerinin bu sansüre gereken tepkiyi vermemesinden yakındı.

Gün Haber: ‘Neredeyse her gün bir haberimiz engelleniyor’

Antalya yerelinde yayım yapan Gün Haber, yerel basında son zamanlarda haberleri en çok engellenen gazetelerden biri.

Gün Haber’in, özel harekat polisi Atalay Yılmaz'ın boşanma aşamasında olduğu eşini 10 kurşunla öldürüp intihar ettiğiyle ilgili üç haberi, 25 Aralık’ta erişime engellendi.

Erişim engeli kararlarının çok sık gelmeye başladığını söyleyen Gün Haber Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dursun Gündoğdu, sadece 22-26 Aralık tarihleri arasında toplam beş haberlerinin erişime engellendiğini söyledi. 

Sayı itibarıyla en çok siyasetçilerle ilgili haberlerinin engellendiğini söyleyen Gündoğdu, “Özellikle iktidar mensubu veya onlara yakın iş insanları ile üst düzey bürokratlar haberin yayımlandığı gün mahkemeye başvurup aynı gün erişim engeli kararı aldırabiliyorlar. Mahkemeler de haberin doğru olup olmadığını hiç araştırmadan bu kararları verebiliyor” dedi.

Gündoğdu, neredeyse her gün bir erişim engeli kararı geldiğini belirterek “Ne yazık ki bu durumu artık kanıksadık. Bunu ne ulusal ve yerel meslek örgütleri ne de federasyonlar yeteri kadar gündeme getiriyor. Hatta hiç gündeme getirmediklerini söylesek yeridir” diye konuştu.

Gelen erişim engeli kararlarına karşı dikkatli olduklarını, zira gözden kaçırmaları halinde kendilerine uygulanacak yaptırımın altından kalkamayacaklarını belirten Gündoğdu, “Ana akım medyanın gelebilecek cezaları ödeyebilecek gücü var ancak yerel medya için bu cezalar maddi olarak yıkım olabilir” dedi.

Afyon Postası: ‘Siyasetçiler ve belediyeyle ilgili haberlerimiz engelleniyor’

Afyon’da yayım yapan Afyon Postası da haberleri sık sık erişime engellenen gazetelerden biri.

Gazetenin her hafta bir haberi erişime engelleniyor ancak iki haberi var ki hem yayımlanması hem de engellenmesi kentte gündem oldu.

İlki, “‘Okul bahçesinde fuhuş yapılıyor’ diyen müdür, kapıya kilit vurdu iddiası” başlıklı haber. Bu haber, Afyonkarahisar 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Haziran tarihli kararıyla erişime engellendi. 

İkincisi ise “Afyon’da ‘sahte imzalı’ arazi satışı iddiası: Köylüler ayakta...” başlıklı haber. Bu haber de yine Afyonkarahisar 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 15 Ağustos tarihli kararıyla erişime engellendi.

Afyon Postası İmtiyaz Sahibi Nail Azbay, “Genellikle siyasetçiler ile Afyonkarahisar Belediyesinin hizmetleri ve verdiği ihalelerle ilgili haberlerimiz engelleniyor” dedi.

Engel kararlarının haberlerde adı geçen kişilerin talebi üzerine verildiğini belirten Azbay, “Son zamanlarda, özellikle Afyonkarahisar Belediyesinin neredeyse tüm ihalelerini aynı müteahhit firmanın almasıyla ilgili haberlerimiz firmanın talebi üzerine engellenir oldu. Bu haberler bazen yayımlandığı gün engelleniyor bazen de birkaç hafta sonra” diye konuştu.

Azbay, haberleri hakkında verilen her erişim engeli kararını okuyucularına duyurduklarını söyledi ve ekledi: 

“Erişim engeli kararlarıyla bu şekilde mücadele etmeye çalışıyoruz. ‘Şu tarihte, şu başlıkla yayımladığımız şu haberimiz, şu kişinin isteği üzerine erişime engellenmiştir’ diyoruz. Bu haber bazen engellenen haberden daha fazla okunuyor.”

EnKocaeli: Bize gelen kararlarda dikkat çekici noktalar var 

Kocaeli’de yayım yapan EnKocaeli de erişim engeli kararlarında son zamanlarda görmeye başladığımız internet gazetelerinden biri. 

Gazetenin son olarak "Kocaeli dahil 9 ilde forex dolandırıcılığına operasyon" başlıklı haberi, Sapanca Sulh Ceza Hakimliğinin 20 Aralık tarihli kararıyla erişime engellendi.

EnKocaeli Yazı İşleri Müdürü Talha Yıldırım, erişim engeli getirilen haberlerin konusunun değişkenlik gösterdiğini söyledi:

“Genel itibarıyla adı yolsuzluk ve usulsüzlükle anılmış kişiler; yargılama sonucunda aklanmış, eşinden boşanmış kişiler veya cinayet ve kripto parayla ilgili haberlerimize engelleniyor.”

Kendilerine gelen erişim engeli kararlarında dikkat çekici noktalar olduğunu söyleyen Yıldırım, “Farklı illerden, farklı ilişkiler kullanarak erişim engeli kararı çıkarılabiliyor. Avukatın ya da talep eden kişinin yaşamadığı, alakasız bir il ya da ilçeden kararlar geliyor” dedi.

Yıldırım, bunların kafa karıştırıcı olduğunu ve suistimal iddialarını güçlendirdiğini söyledi:

“Olayın kapsamı, konusu, ilgilendirdiği kişiler ve iddia edilenler araştırılmaksızın yalnızca başvuru yapmak suretiyle kolayca erişim kararı çıkarabilmenin bir sorun olduğu kanaatindeyim. Erişim engeli kararı çıkarabilme konusundaki kıstasların gözden geçirilmesi, varsa uygulanması ve kanıtla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”

 

* Bu haber, Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir. Haberin içeriği tamamıyla Ali Safa Korkut'un ve Gazeteciler Cemiyeti'nin sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.