Rusya, 'LGBTİ+ propagandası' yaptığı gerekçesiyle Duolingo'ya soruşturma açtı: Erişim engeli talep ediliyor
Roskomnadzor, LGBTİ+ karakter ve diyaloglara yer vererek "LGBTİ+ propagandası" yaptığı gerekçesiyle dil öğrenme uygulaması Duolingo hakkında soruşturma başlattı. "Geleneksel olmayan ilişkileir teşvik etmek" ile suçlanan Duolingo erişime engellenebilir.
- https://www.freewebturkey.com/rusya-lgbti-propagandasi-yaptigi-gerekcesiyle-duolingo-hakkinda-sorusturma-acti-erisim-engeli-talep-ediliyor
Çin'de VPN kullanımı iki katına çıktı
Techopedia'nın verilerine göre Çin'de VPN kullanımı geçen yıl neredeyse iki katına çıktı. Ülkenin denizaşırı web sitelerinden çevrimiçi oyunlara kadar her şeye sıkı bir internet kontrolü ve sansür uygulaması, bunun en büyük sebebi olarak gösteriliyor.
Dünyanın en kapsamlı internet sansür rejimlerinden biri olan Çin'in “Büyük Güvenlik Duvarı”, Instagram, Wikipedia ve YouTube gibi sosyal medya platformlarının yanı sıra ülkede vatandaşların Voice of America da dahil olmak üzere çoğu büyük haber kuruluşuna da erişimini engellemiş durumda.
Tepkiler geri adım attırdı: Sansür yasası yeniden görüşülecek
Sosyal medyada paylaşılan içerikler nedeniyle cezai kovuşturma riskiyle karşı karşıya kalacak olan küresel teknoloji devlerinin tepkisinin ardından Sri Lanka hükümeti, 13 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, internet için katı sansür düzenlemeleri içeren yeni yasayı değiştireceğini duyurdu.
Enformasyon Bakanı Bandula Gunawardana, muhalefete rağmen geçen ay meclisten aceleyle geçirilen Çevrimiçi Güvenlik Yasasını değiştirmeye karar verdiklerini söyledi.
Çocukların Çevrimiçi Güvenliği Yasa Tasarısı, yasalaşıyor
ABD Senatörlerinden oluşan iki partili bir grup, hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından kullanılan teknoloji platformlarına çeşitli kısıtlamalar getirmeyi amaçlayan Çocukların Çevrimiçi Güvenliği Yasa Tasarısının yeni bir versiyonunu açıkladı.
Tasarının yazarları 15 Şubat Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Çevrimiçi Çocuk Güvenliği Yasası'nın (KOSA) Senato'dan geçmesi için yeterli destekçi sayısı olan 60 Senato eş sponsorunu aştığını duyurdu.
İlk olarak 2022'de sunulan KOSA’nın, şirketlerin ürünlerinin çocukları tehlikeye atmasını önlemek için "makul özeni" göstermelerini gerektirmek de dahil olmak üzere bir dizi dijital platforma kapsamlı yeni yükümlülükler getireceğini öne sürülüyor. Bu önlemler, depresyonu, cinsel sömürüyü, zorbalığı, tacizi ve diğer zararları artırabilecek içeriklerin kontrol edilmesini de kapsıyor.
Yasalaşması halinde tasarının, 2000 yılında yürürlüğe giren Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'ndan bu yana çocuklara yönelik en çevrimiçi güvenlik mevzuatı arasında yer alacağı belirtiliyor.
- https://www.washingtonpost.com/technology/2024/02/15/kids-online-safety-act-kosa-senate/
- https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/1409
Tüketici Seçimi Merkezi tepkili
Washington DC merkezli bir tüketici savunuculuğu grubu olan Tüketici Seçimi Merkezi ise yasaya tepki gösteriyor.
Düzenlemeyi eleştiren Tüketici Seçimi Merkezi'nin müdür yardımcısı Yaël Ossowski düzenleme karşısında şunları söyledi: “Bu yasa tasarısı anayasal açıdan şüpheli ve sadece ebeveynleri değil aynı zamanda sosyal medya gibi dijital platformların tüm kullanıcılarını da korkutacak yeni güçler yaratacak. Çocukları çevrimiçi ortamda ‘korumak’ için yeni federal kurallar yazmanın gerçek etkisi, tüm kullanıcıların deneyimini önemli ölçüde kötüleştirirken hassas kişisel bilgilerini de riske atmak olacaktır."
Seçim sonuçlarına karşı protestoların sürdüğü Pakistan'da Twitter’a erişim kısıtlandı
Pakistan'da 8 Şubat'ta yapılan seçimlerin sonuçlarına karşı protestolar devam ederken, ülke genelinde Twitter’a erişim kısıtlandı.
Küresel internet erişimini izleyen Londra merkezli Netblocks, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Pakistan genelinde Twitter’a erişimde bir kesinti olduğunu duyurdu.
Ülkede Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat'ta yapılan seçimlere ilişkin oy sayımının devam ettiği 10 Şubat'ta da Twitter’a erişim kısıtlanmıştı.
- https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/secim-sonuclarina-karsi-protestolarin-surdugu-pakistanda-xe-erisim-2176557
Hollanda, AB’nin yaptırımlarını görmezden geldi: Rusya’ya internet akışını sürdürdü
Hollanda merkezli NL Times gazetesine göre Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra, Avrupa Birliği'nin “Rusya'ya internet trafiğini engelleme” yönündeki yaptırımlarını görmezden geldi.
Habere göre Ukrayna, Rusya ve Ukrayna dahil 76 ülkede interneti yöneten Hollandalı bir kuruluş olan Ripe NCC’e Rusya’ya internet sağlamaya devam edip etmeyeceğini sordu.
Ripe, soruları yanıtsız bırakınca Avrupa Komisyonu, Ukrayna'nın sorularını Eylül 2022'de Hollanda Dışişleri Bakanlığı'na iletti.
Dışişleri Bakanlığı ise soru kendisine iletildikten bir buçuk yıl sonra Ukrayna’ya yanıt verdi. Bakanlık, Ripe'ın yaptırımlardan muaf olduğunu belirtti ve Rusya'ya ile işgal altındaki bölgelere hizmet vermeye devam edebileceğini belirtti.