Rapor: 'İran’da sansürün sebebi, Cumhurbaşkanı Reisi'
Tahran E-ticaret Derneği'nin 15 Ocak’ta yayımladığı bir rapora göre İran Cumhurbaşkan İbrahim Reisi, web sitelerini ve uygulamaları engelleyerek internet sansürü konusunda kendisini önemli bir pozisyonda konumlandırdı.
Raporda Reisi, hangi sitelerin filtrelenmesi gerektiğine karar veren komite üyelerinin yarısını ataması sebebiyle İranlıların internete ücretsiz erişimde karşılaştıkları sorunların tamamından sorumlu tutuldu.
Hindistan sansüre devam ediyor
Hindistan'daki dini azınlıklara karşı nefret suçlarını ve nefret söylemlerini belgeleyen bağımsız bir araştırma projesi olan Hindutva Watch, ülkedeki internet sansürünün son kurbanı oldu.
Platformun Twitter hesabı, Hindistan hükümetinin talebiyle erişime engellendi.
Twitter, platforma yaptığı bildirimde, bir paylaşımlarının 2000 Bilgi Teknolojileri Yasasını (BT Yasası) ihlal ettiğini ve bu sebeple erişim engeli için hükümetten yasal bir talep aldıklarını söyledi.
Rusya internet sansürünü daha da artırıyor
Rusya, ülke çapında bir 'dijital sınır' çizmek amacıyla internet servis sağlayıcılarından kullanıcıların ip adreslerini paylaşmalarını talep edecek.
Hükümetin taslak düzenleme portalında yayımlanan bir yasa tasarısına göre Rusya'nın federal sansür kurumu Roskomnadzor, Rus kullanıcıların IP adreslerinin coğrafi konumlarına ilişkin bir veri tabanı oluşturmayı planlıyor.
Girişimin bir parçası olarak İnternet sağlayıcılarının, konum verileri de dahil olmak üzere müşterileri tarafından kullanılan ağ adresleri hakkındaki bilgileri paylaşmaları gerekecek. 2 Şubat'ta sona eren tartışma döneminin ardından tasarının son hali 1 Eylül'de yürürlüğe girecek ve dört yıl boyunca uygulanacak.
Taslağa eklenen açıklayıcı bir not, projenin amacını “IP ağlarının ülke (coğrafi) bağlantısı hakkında bilgi toplamak” olarak tanımlıyor. Roskomnadzor, Rus hükümetinin web sitelerini 2022'den bu yana sıklaşan DDoS saldırılarından daha iyi korumak için bu tedbirin gerekli olduğunu söyledi.
- https://meduza.io/en/news/2024/01/17/russia-to-require-internet-providers-to-share-users-ip-address-locations-in-effort-to-draw-digital-border-around-country
Financial Times: ‘Türkiye seçimler öncesinde internet sansürünü sıkılaştırıyor’
Financial Times, Türkiye hükümetinin gereğini yapması amacıyla Twitter’a gönderdiği erişim engeli kararını haberleştirdi.
Twitter’ın 10 Ocak’ta “Küresel Hükümet İşleri” hesabından yaptığı paylaşımı gündemine alan Financial Times, tıpkı Twitter gibi bunu “seçim öncesi sansür hazırlığı” olarak yorumladı.
Gazetenin “Türkiye seçimler öncesinde internet sansürünü sıkılaştırıyor” başlıklı haberinde şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye, önemli bir seçimden aylar önce internet sansürünü sıkılaştırıyor ve bu durum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin sivil özgürlükleri daha da kısıtladığı yönündeki endişeleri vurguluyor.
“Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde çevrimiçi içeriğe yönelik son müdahaleler, hükümetin 85 milyon nüfuslu ülkede bağımsız haber ve bilgi kaynaklarını daha da bastırdığı yönündeki endişeleri artırdı. İnsan hakları grupları ve Türkiye'nin batılı müttefikleri, Türkiye'nin son yirmi yıldır lideri olan Erdoğan'ın demokratik normlardan geri adım atmasından korktuklarını söylüyor.”
Gazete, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2023'ün Aralık ayı sonunda internet servis sağlayıcıları ve mobil operatörlere gönderdiği yazıyla 16 VPN servisine erişimi engelletmesine de değindi. Bunun için “VPN'lere yönelik yeni kontroller Erdoğan'ın bilgi edinme özgürlüğünü kısıtlama hamlelerinin altını çiziyor” yorumu yapıldı.
TIKLAYIN- BTK, 16 VPN servisine erişim engeli getirdi
Twitter’a iletilen, Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 6 Ocak tarihli kararda erişim engeli kararınını uygulanması için aralarında Twitter, Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube’da yer alan toplam 210 sosyal medya hesabı ile paylaşım yer alıyordu.
Dünya Ekonomik Forumu tartışmalarına internet sansürü damga vurdu
15-19 Ocak tarihlerinde İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 54. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), bu yıl "Güveni Yeniden İnşa Etmek (Rebuilding Trust)" ana temasıyla yapıldı.
Küresel ekonomik konulara ilişkin tartışmalarıyla tanınan WEF, bu yıl internet sansürü temasına yöneldi. Etkinliğin tartışmaları, çevrimiçi ortamda yanlış bilginin ve dezenformasyonun yayılması ve kontrolü üzerinde yoğunlaştı. Bu değişim, foruma katılan küresel liderlerin Elon Musk gibi teknoloji devlerinin gücü ve etkisi konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu gösteriyor.
İklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi geleneksel konular, doğrudan Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'u hedef alıyor gibi görünen bir anlatının gölgesinde kaldı. Muhabir ve sunucu Jack Posobeic, Musk'ın alnına çizilen metaforik bir 'X'ten bahsetti ve teknoloji milyarderinin belki de forumdaki tartışmaların ana konusu olduğunu belirtti.
Rusya, kendisine dava açan VPN servisini “Yabancı ajan” olarak etiketledi
Ekim 2023’te Rusya’nın federal sansür kurumu Roskomnadzor’a dava açan VPN servisi HideMy.name, Rusya hükümeti tarafından “yabancı ajan” olarak kabul edildi.
Yetkililer VPN servisini, Telegram kanalı aracılığıyla "kamu yetkilileri tarafından alınan kararlar hakkında yanlış bilgi yaymak" ve "Rusya Federasyonu'nun kamu yetkilileri üzerinde olumsuz bir itibar oluşturmak" ile suçladı.
HideMy.name’in davası, yargıcın engelleme kararını kaldırmayı kabul etmemesiyle reddedildi. Ancak VPN servisi, hükümet sansürüne karşı mücadelesinden vazgeçmedi ve avukatları şu anda karara itiraz etmeye hazırlanıyor.
HideMy.name, 2017 yılında Rusya'da 4.5 ay süreyle erişime engellenmişti.
- https://www.techradar.com/computing/cyber-security/russia-vpn-that-filed-lawsuit-against-the-government-gets-branded-a-foreign-agent
ARTICLE 19: ‘Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısını Geri Çekin’
ARTICLE 19 ve 50 diğer kuruluş, teklif edilen Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısının geri çekilmesi ve yerel gruplar da dahil olmak üzere tüm paydaşlarla anlamlı istişarelerde bulunulması için Sri Lanka Kamu Güvenliği Bakanlığı'na bir çağrı yaptı.