İran’da VPN kullanımı yasaklandı
İran, ülkenin Yüksek Siber Konseyi'nin Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından onaylanan direktifi uyarınca VPN'ler gibi internet sansürünü atlatmak için tasarlanmış sanal özel ağların kullanımını resmen yasakladı.
Konseyin sekreteri Muhammed Emin Aqamiri, ilk olarak Hamaney tarafından onaylanan kararnamenin yürürlüğe girdiğini duyurdu ve ülke içinde internet erişimini kontrol etmeye yönelik önemli bir hamlenin sinyalini verdi.
Yeni düzenlemeye göre, yetkililer tarafından açıkça izin verilmedikçe VPN araçlarının kullanımı yasaklanıyor ve bu da hükümetin İnternet erişimi üzerindeki denetimini daha da sıkılaştırıyor.
- https://www.freewebturkey.com/iran-hukumeti-ulkede-vpn-kullanilmasini-resmi-olarak-yasakladi
- https://www.radiofarda.com/a/iran-announce-vpn-illegal-internet-khamenei/32827817.html
- https://www.rferl.org/a/iran-vpn-banned-internet-restrictions/32832544.html
ABD, İran'ın VPN'i yasaklama kararını kınadı
ABD, VPN ve benzeri hizmetlerinin kullanımını yasaklama kararını "İran rejiminin halkından ne kadar korktuğunun bir hatırlatıcısı" olarak nitelendirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, hükümetin "kendilerine internet ve bilgiye sınırsız erişim verildiğinde [İranlıların] neler yapabileceklerinden" korktuğunu, 2022 ayaklanmasının ve ardından hükümetin reddedilmesinin ülkenin “zalim” rejimi karşısında halkın gücünü yansıttığını söyledi.
Nijerya’da kripto para borsalarına erişim engeli
Nijerya Merkez Bankası ve Nijerya İletişim Başkanlığı, yasa dışı para transferi ile yerel para birimi #Naira'daki değer kaybını durdurmak amacıyla ülkedeki tüm #kripto para borsalarının internet sitelerine erişimi engelleme kararı aldı.
- https://gazettengr.com/binance-officially-announces-blockade-of-website-in-nigeria/
- https://x.com/FreeWebTurkey/status/1760664071924306198?s=20
ABD raporuna göre Çin, 'sansür aygıtı' için bir teknoloji geliştiriyor
İki partili ABD-Çin Ekonomik ve Güvenlik İnceleme Komisyonu (USCC), 20 Şubat Salı günü Çin'in yerel ve küresel sansür uygulamalarını analiz eden raporu yayıöladı.
ABD Kongresi'ne bağlı bir danışma paneli olan Güvenlik İnceleme Komisyonu tarafından yayımlanan "Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sansür Uygulamaları" başlıklı rapora göre Çin, Tayvan, Hong Kong ve diğer konulardaki küresel görüşleri kapsamlı sansür aygıtı aracılığıyla kontrol etmeye çalışıyor ve bu amaçla teknolojiler geliştiriyor.
- https://asia.nikkei.com/Politics/China-building-up-tech-for-censorship-apparatus-U.S.-report-says
- https://www.theregister.com/2024/02/21/china_censorship_underfunded/
Pakistan’da sansür sürüyor: Sıra internete geldi
Pakistan'da 8 Şubat'ta yapılan seçimlerin sonuçlarına karşı protestolar devam ederken, ülke genelinde Twitter’a uygulanan erişim engeli sürüyor.
Üst düzey bir yetkilinin “seçimlere hile karıştığı” yönündeki iddiasının ardından Twitterâ uygulanan erişim engeli, bugün (26 Şubat) itibarıyla 11’inci gününe girdi.
Küresel internet erişimini izleyen Londra merkezli Netblocks, 24 Şubat’ta yayımladığı göstergelerle sansürün sürdüğünü belirtmişti.
Twitter’a erişim engeli sürerken Netblocks, yayımladığı yeni bir göstergeyle ülkede internet bağlantısının da giderek yavaşladığını belirtti
- https://x.com/netblocks/status/1762079291162951809?s=20
- https://x.com/netblocks/status/1761436365387104516?s=20
Türkmenistan, VPN aramasında dünya birincisi
Dijital teknolojiler bilgi platformu Techopedia, dünya çapında VPN kullanımına ilişkin verileri yayımladı. Verilere göre 2023 yılı sonunda, kullanıcıların %77'si iş için VPN kullanırken %51'i halka açık Wi-Fi ağlarında gizliliğini korumak için VPN’i tercih etti.
VPN aramaları konusunda 2022'de olduğu gibi 2023'te de dünyanın açık ara lideri, VPN'lerin yasa dışı olduğu Türkmenistan oldu. Türkmenistan'ın tüm bilgi akışını kontrol eden ve yetkililer için istenmeyen içeriği engelleyen Turkmentelecom adlı tek bir yetkili internet sağlayıcısı var. Türkmenistan, buna ek olarak, Orta Asya'daki, en düşük bağlantı hızıyla en yüksek fiyatlandırmalara sahip ülke konumunda.